Γιάννενα: Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων τιμά τον εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη- Γιάννενα: Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων τιμά τον εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη- | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων τιμά τον εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη-

Γιάννενα: Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων τιμά τον εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη-
Το παρών θα δώσει (με επίσκεψη του και στην Πρέβεζα) ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος
Στην Ήπειρο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με αφορμή μια συγκινητική εκδήλωση στη μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μάρτυρα του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Ανατολής Ιωαννίνων (υπό την αγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και με την συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου).
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημ.Χατζής" την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Γυμνάσιο Ανατολής όπου μια αίθουσα του θα ονομαστεί σε αίθουσα "Ευαγόρα Παλληκαρίδη". 
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ωστόσο για τον Δήμαρχο Πάφου στην Ήπειρο θα είναι η Πρέβεζα όπου αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της 27ης Μαρτίου και θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Μπαΐλη.
Τους δύο Δήμους και τους δύο Δημάρχους συνδέει στενή φιλία μέσω της συμμετοχής της Πρέβεζας στο Δίκτυο Πάφου και έχουν αναπτυχθεί κοινές δράσεις με μεγάλη απήχηση και στις δυο τοπικές κοινωνίες (της Πρέβεζας και της Πάφου).
Ποιός ήταν ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης:
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. 
Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. 
Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. 
Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: "Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο". Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή.
Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον Άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία. 
Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: "Θ' ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να 'ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. 
Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. 
Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί."Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. 
Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα...
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων τιμά τον εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη-
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2473166309792422957
Σχόλια
item