Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα, ανακοίνωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι το 2018 οι νέες χρηματοδοτήσεις του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανέρχονταν συνολικά σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ αυτών 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 328 δισεκατομμύρια ευρώ από νέες δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

«Η στενή συνεργασία με εταίρους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανά την Ελλάδα επιτρέπει στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις μετατροπής σε όλη τη χώρα. 


Πέρυσι, οι νέες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενίσχυσαν τον ιδιωτικό τομέα και την πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα βελτίωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες και την προσαρμοστικότητα στο κλίμα. 

Ως τράπεζα της ΕΕ, η ΕΤΕπ στοχεύει στην απελευθέρωση επενδύσεων προτεραιότητας εδώ στην Ελλάδα και ευγνωμονώ την αφοσιωμένη Ομάδα Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα για τη σκληρή δουλειά της, η οποία αύξησε τις θετικές επιπτώσεις της οικονομικής και συμβουλευτικής μας δραστηριότητας στη χώρα τα τελευταία χρόνια. 

Ως νέος αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, προσδοκώ στην εδραίωση μιας ακόμη μεγαλύτερης συμβολής της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ στα επόμενα χρόνια», είπε ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιβεβαιώνεται νέα στήριξη 1,2 δισεκατομμυρίων για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Η διευκόλυνση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο χορήγησαν συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ νέας άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης για επενδύσεις από εταιρείες ανά την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων δόθηκε νέα άμεση χρηματοδότηση για στήριξη και αναβάθμιση εξειδικευμένων κατασκευών και καινοτομίας στην ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight με έδρα την Ξάνθη και στήριξη νέων επενδύσεων στην κορυφαία εταιρεία ασφαλών εκτυπώσεων Veridos Ματσούκης Α.Ε. με έδρα την Αθήνα. Και οι δύο εταιρείες είναι πρώτες διεθνώς στους τομείς της ειδικότητάς τους.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε νέες δεσμεύσεις ύψους 328 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη της χρηματοδότησης επενδύσεων με ισότητα, εγγυήσεις και χωρίς αποκλεισμούς, με 15 Έλληνες εταίρους, που αναμένεται να κινητοποιήσουν σχεδόν 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε επίσης να χορηγήσει 731 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νέων γραμμών πιστώσεων, τις οποίες θα διαχειρίζονται τοπικές τράπεζες ανά την Ελλάδα, για στήριξη των χρηματοδοτικών μισθώσεων και της χρηματοδότησης εμπορίου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βελτίωση της ενεργειακής υποδομής και καθαρή ενέργεια

Πέρυσι, η ΕΤΕπ στήριξε νέες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, τη διανομή και τη μεταφορά ενέργειας, ενώ παράλληλα προώθησε την ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια στην παροχή ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, στήριξε την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων βόρεια του όρους Βέρμιο, με συνολική δυνατότητα παραγωγής ισχύος 44,4 MW και νέες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διανομής ηλεκτρισμού ανά την ηπειρωτική και νησιωτική ελληνική επικράτεια.

Το πρόγραμμα βελτίωσης της μεταφοράς υψηλής τάσης είναι εθνικής σημασίας, καθώς θα εξασφαλίσει αξιόπιστη ηλεκτρική παροχή στα 7,3 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα και θα βελτιώσει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί επίσης τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, μαζί με 18 τράπεζες, στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής το 2018. 


Το μεγαλύτερο τμήμα του Διαδριατικού Αγωγού διασχίζει την Ελλάδα σε μια διαδρομή 550 χλμ. από τους Κήπους, στα τουρκικά σύνορα, έως την Αλβανία και είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής υπό κατασκευή στη χώρα.

Στήριξη νέων επενδύσεων υποδομών και ιδιωτικού τομέα από το ΕΤΣΕ

Η Ελλάδα λαμβάνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων βάσει του ΑΕΠ. Η εγγύηση του ΕΤΣΕ επέτρεψε στην ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ να χρηματοδοτήσουν 29 προγράμματα που υπογράφηκαν τα τελευταία 3 χρόνια και στήριξε τη χρηματοδότηση καινοτομίας, ενέργειας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ισχυρός δίαυλος μελλοντικών προσδοκώμενων επενδύσεων

Προνοώντας για το μέλλον, η ΕΤΕπ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει νέες χρηματοδοτήσεις για εταιρικές επενδύσεις, ανανεώσιμη ενέργεια και μεταφορά ενέργειας, καθώς και για αστικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Χρηματοδότηση ΕΤΕπ στην Ελλάδα: τριπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ

Εκκρεμούν χρηματοδοτήσεις 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα, πάνω από το 10% του εθνικού ΑΕΠ. 


Από την έναρξη των εργασιών της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει σε πάνω από 36 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση, για επενδύσεις σε 339 προγράμματα ανά την Ελλάδα.
epirusblog.gr
5 of 5
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7798801070244066292
item