10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο! 10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

Όταν ακούμε για πύργους συνήθως μάς έρχεται στο μυαλό ο πύργος του Άιφελ ή ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας.

Πέρα από αυτούς, όμως, υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητοι αξιοπερίεργοι πύργοι στον κόσμο μας. 

Πραγματικά αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής που στέκονται αιώνες ολόκληρους και το καθένα έχει την δική του μοναδική ιστορία! 

Μερικοί είναι επισκέψιμοι για το κοινό προσφέροντας μια μοναδική θέα από την κορυφή τους. Για άλλους πάλι δεν συνιστάται μια επίσκεψη στην κορυφή τους, είτε γιατί δεν υπάρχουν πια (!) είτε γιατί υπάρχει υψηλός κίνδυνος τραυματισμού - στην καλύτερη περίπτωση...! 

Εμβληματικές κατασκευές με ασυνήθιστη εμφάνιση στέκονται μέχρι σήμερα αγέρωχοι προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. 

Κάποιοι από αυτούς είναι εγκαταλελειμμένοι κάτι που τους κάνει ακόμα πιο μυστηριώδεις, αφού κινεί την περιέργεια στον επισκέπτη θέλοντας να μάθει την ιστορία του. 

Όλοι σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Πανύψηλοι πύργοι που σε μια εποχή που το κοινωνικό κύρος μετριόταν σε... ύψος χτίζονταν από τις πλούσιες οικογένειες της εποχής ή από φιλόδοξους ανθρώπους που επιθυμούσαν να κάνουν την διαφορά δημιουργώντας κάτι μοναδικό, αλλά στην πορεία κάτι δεν υπολόγισαν σωστά με τις ανάλογες συνέπειες. 

Παρόλα αυτά, δημιούργησαν ένα παράξενο αλλά μοναδικό θέαμα για το μέρος που τους φιλοξενεί μετατρέποντας τους σε δημοφιλή αξιοθέατα, όπως είναι ο μισοτελειωμένος πύργος Oldehove στην Ολλανδία.

Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που δημιουργήθηκαν επειδή απλά επενέβη... η φύση, σε κάποιες περιπτώσεις ομορφαίνοντας τα περισσότερο και σε κάποιες εξαφανίζοντας τα σχεδόν τελείως, αφήνοντας ένα κομμάτι για να μάς θυμίζει την ιστορία τους.

1// Ivy Tower: Ο πύργος με τους κισσούς, Βέλγιο

Ο πύργος Gruuthuse βρίσκεται στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη Μπρυζ. Ο γραφικός αυτός πύργος είναι γνωστός κι ως πύργος Ivy, επειδή είναι καλυμμένος με κισσούς. 

Αποτελεί μέρος του ομώνυμου μουσείου Gruuthuse και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα σημεία των επισκεπτών, καθώς όταν αλλάζει η εποχή και κυρίως κατά τους μήνες του φθινοπώρου, τα φύλλα των κισσών παίρνουν διάφορα χρώματα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα.

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Adinoss/Flickr
Το μουσείο Gruuthuse χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και διαθέτει μια τεράστια συλλογή έργων από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. 

Παρόλο που τον Ιούλιο του 2014 το μουσείο έκλεισε προσωρινά αλλά για αρκετά μεγάλο διάστημα λόγω ριζικής ανακαίνισης, θα ανοίξει τις πύλες του ξανά φέτος τον Μάιο.

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

2// Guinigi Tower: Ο πύργος με τις βελανιδιές, Ιταλία

Η Lucca είναι μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Διάσημη για την μοναδική αρχιτεκτονική της και τα καλοδιατηρημένα τείχη της, η Lucca ξεχωρίζει και για ένα ακόμα ιδιαίτερο λόγο, τον πύργο Γκουινίτζι (ιταλ. Torre Guinigi). 

Ο πύργος αυτός φτάνει τα 44,5 μέτρα (146 πόδια) σε ύψος κι ο λόγος που τον κάνει μοναδικό στο είδος του είναι ο μικρός κρεμαστός κήπος από βελανιδιές που υπάρχει στην κορυφή του. 

Ο πύργος Guinigi αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης Lucca ενώ είναι ένα από τα τελευταία μνημεία που σώζονται εντός των τειχών της πόλης. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Les Butcher/Flickr
Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα από τους τότε άρχοντες της πόλης, την οικογένεια Guinigi, οι οποίοι επιθυμώντας να υπερισχύσουν στην πόλη πρόσθεσαν τον μικρό κήπο στην κορυφή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη παλαιότερα υπήρχαν αμέτρητοι πύργοι αφού την εποχή εκείνη συμβόλιζε την δύναμη και την εξουσία της οικογένειας που τον έχτιζε. Έτσι, κάθε οικογένεια ανταγωνιζόταν ποια έχει τον ψηλότερο ή πιο περίτεχνο πύργο. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Gerard Eder/Flickr
Ο πύργος αργότερα δωρήθηκε στην τοπική αρχή από τους απογόνους της οικογένειας Guinigi και διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες και η πανοραμική θέα της πόλης που προσφέρει από την κορυφή του είναι απλά εκθαμβωτική. 

Μάλιστα, υπάρχει και ένας μύθος για τον συγκεκριμένο πύργο, σύμφωνα με τον οποίο η ψηλότερη βελανιδιά χτίστηκε από τον Paolo Guinigi, τον μικρότερο γιο της οικογένειας, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε. 

Λέγεται ότι λίγο πριν την εκτέλεσή του, η βελανιδιά που είχε φυτέψει ο ίδιος έχασε όλα τα φύλλα της.

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Matteo Viviani/Flickr
3// Kalyazin: Ο βυθισμένος πύργος, Ρωσία

Διάσημο κυρίως ως «το βυθισμένο καμπαναριό» ("the Flooded Belfry"), ο πύργος Kalyazin βρίσκεται περίπου 200 χλμ. από την Μόσχα στην ομώνυμη πόλη Kalyazin. Ο "μοναχικός" αυτός πύργος βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό τεχνητό νησί στην μέση μιας επίσης τεχνητής λίμνης. 

Ουσιαστικά πρόκειται για το μισοβυθισμένο καμπαναριό του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε στο σημείο (πριν την ύπαρξη της λίμνης φυσικά) κάπου μεταξύ 1796 - 1800. 

Βρίσκεται σε ύψος 74,5 μέτρα (244 πόδια) πάνω από την επιφάνεια νερού του ποταμού Βόλγα, ενώ από τις 12 καμπάνες του η μεγαλύτερη ζύγιζε 17 τόνους! 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© John Dow/dronestagr.am
Το 1939 ο Στάλιν αποφάσισε να χτίσει το φράγμα Uglich στην τεχνητή ομώνυμη λίμνη, ώστε να εκμοντερνίσει την Σοβιετική Ένωση και να αναβαθμίσει τον ποταμό Βόλγα. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να βυθιστούν αρκετές περιοχές στις όχθες του ποταμού. 

Μεγάλα μέρη της πόλης συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, της αγοράς της πόλης και δύο ιστορικών μεσαιωνικών μοναστηριών, του Αγίου Νικολάου και το Troitsky Makariev, βρέθηκαν στον βυθό της λίμνης και σταδιακά με την διάβρωση του νερού εξαφανίστηκαν παντελώς. 

Όλα εκτός από το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου που πεισματικά παρέμεινε όρθιο στην μέση της τεχνητής λίμνης. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Pete Douglass/Flickr
Οι αρχές τότε αποφάσισαν να το διατηρήσουν και να το χρησιμοποιήσουν σαν φάρο κάνοντας το έτσι σύμβολο του ποταμού Βόλγα και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης Kalyazin αλλά και της Ρωσίας. 

Για την καλύτερη διατήρησή του τόνοι χώματος μεταφέρθηκαν γύρω από τον πύργο και έτσι δημιουργήθηκε το μικρό τεχνητό νησάκι πάνω στο οποίο στέκεται. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Sergey Ponomarev Photography/Facebook
Σήμερα, παρόλο που οι μεγαλοπρεπείς καμπάνες του έχουν αφαιρεθεί για λόγους προστασίας από την αύξηση της στάθμης του νερού, αρκετές φορές μέσα στον χρόνο πραγματοποιείται ακόμα και Θεία Λειτουργία από Ορθόδοξους Χριστιανούς ιερείς. 

Για όσους θέλουν να το επισκεφτούν με καραβάκι υπάρχει μία μικρή προβλήτα, ενώ τον χειμώνα η λίμνη παγώνει κάνοντας τον πύργο προσβάσιμο... με τα πόδια! 

4// Yekaterinburg: Ο κεκλιμένος πύργος της Ρωσίας

Πρόκειται για τον ψηλότερο εγκαταλελειμμένο πύργο στον κόσμο και βρίσκεται στην πόλη Yekaterinburg (Γεκατερίνμπουργκ ή Αικατερινούπολη), την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας. 

Χτισμένος σχεδόν στο κέντρο της πόλης, ο τηλεοπτικός πύργος του Yekaterinburg ξεκίνησε να χτίζεται το 1983 και είχε σχεδιαστεί ώστε να φτάσει τα 361 μέτρα σε ύψος. 

Ωστόσο, το 1991 η κατασκευή του σταμάτησε στα 220 μέτρα λόγω ανεπαρκών πόρων και εγκαταλείφθηκε τελείως. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Andrij Bulba/Flickr
Παρόλο που εξ αιτίας λανθασμένων υπολογισμών ο πύργος απέκτησε μια μικρή κλίση θεωρούνταν απόλυτα ασφαλής και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το σύμβολο της πόλης αλλά και αγαπημένο σημείο για τους λάτρεις των extreme αθλημάτων, όπως το λεγόμενο buildering (αναρρίχηση στο εξωτερικό πανύψηλων κτιρίων) και το άλμα με αλεξίπτωτο. 

Δυστυχώς, όμως, αρκετοί από τους θαρραλέους αναρριχητές ρίσκαραν να κάνουν επικίνδυνα άλματα χωρίς την απαραίτητη προστασία με αποτέλεσμα να συμβούν πολλά δυστυχήματα, σε σημείο που ο πύργος απέκτησε την φήμη «ο πύργος του θανάτου». 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Yuri Rapoport/Flickr
Το 1991 σφραγίστηκε εντελώς και απαγορεύτηκε η είσοδος στον πύργο. Τον Μάρτιο 2018 ο διάσημος πύργους του Yekaterinburg κατεδαφίστηκε τελείως στα πλαίσια της αναβάθμισης της πόλης λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.

5// Oldehove: Ο μισοτελειωμένος πύργος του Λέουβαρντεν, Ολλανδία

Στην καρδιά της πόλης Λέουβαρντεν (Leeuwarden) στην βόρεια Ολλανδία υπάρχει ο μισοτελειωμένος και ελαφρώς κεκλιμένος πύργος Oldehove. 

Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1529, όταν οι κάτοικοι ζήτησαν να χτιστεί ένας ψηλότερος πύργος από αυτόν της διπλανής πόλης Groningen, τον διάσημο πύργο Martinitoren (97 μέτρα). 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© roprik/Flickr 
Ο πύργος σχεδιάστηκε να φτάσει τα 120 μέτρα (400 πόδια), αλλά η κατασκευή σταμάτησε το 1533 μόλις στα 40 μέτρα (131 πόδια). Τα σχέδια ναυάγησαν όταν διαπιστώθηκε η κλίση στην κατασκευή, οπότε και η κατασκευή του εγκαταλείφθηκε. 

Ο αρχιτέκτονας Jacob van Aken προσπάθησε αρχικά να επαναφέρει την ισορροπία στον πύργο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Friesland Holland/Flickr
Παρόλο που στα σχέδια υπήρχε και η κατασκευή εκκλησίας ακριβώς δίπλα στον πύργο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. 

Ο πύργος με τα 183 σκαλοπάτια χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως αποθήκη, ρολόι και παρατηρητήριο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ θεωρείται προστατευόμενο μνημείο της χώρας. 

6// Pirate Tower: Ο πύργος των Πειρατών, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Στην νότια Καλιφόρνια στα βόρεια της παραλίας Victoria βρίσκεται ένας μυστηριώδης πύργος: ο διάσημος πύργος των πειρατών. Χτισμένος στην βάση ενός γκρεμού ο ύψους 18 μέτρων πύργος θυμίζει απομεινάρι από κάποιο κάστρο που εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. 

Στην πραγματικότητα όμως ο πύργος δεν έχει καμία σχέση ούτε με πειρατές ούτε με κάστρα. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Leigh Langman/Flickr
Χτίστηκε το 1926 από τον εκκεντρικό τότε ιδιοκτήτη του William E. Brown και η ξύλινη σπειροειδής σκάλα που υπάρχει στο εσωτερικό χρησίμευε σαν ιδιωτική πρόσβαση από την κατοικία στην παραλία, αλλά και για να ελέγχεται από ψηλά ποιος πλησιάζει στην παραλία. 

Σήμερα, ο πύργος παραμένει εγκαταλειμμένος ενώ έχει αλλάξει ιδιοκτήτες κάμποσες φορές από τότε. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

Λέγεται μάλιστα ότι για ένα διάστημα άνηκε και στην διάσημη ηθοποιό Bette Midler. 

Ο τότε ιδιοκτήτης William E. Brown και η σύζυγος του Mary Eleanor εμπνεύστηκαν την μεσαιωνική κατασκευή του από τα κάστρα της Γαλλίας, στην οποία πέρασαν κάποιο διάστημα μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο πύργος με την μεσαιωνική όψη παραμένει μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν της παραλίας και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους φωτογράφους καθώς όταν δύει ο ήλιος η θέα είναι εκθαμβωτική.

7// Ghost Tower: Ο πύργος των Φαντασμάτων, Ταϊλάνδη

Ο πύργος Sathorn Unique, όπως είναι το επίσημο όνομά του, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της εξωτικής Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ κοντά στον ποταμό Chao Phraya. 

Η πολυτελής κατασκευή του ουρανοξύστη ξεκίνησε το 1990 και προοριζόταν να στεγάσει πάνω από 600 σπίτια και καταστήματα. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

Μόνο το 80% του ουρανοξύστη όμως ολοκληρώθηκε, αφού το 1998 η 185 μέτρων κατασκευή του τερματίστηκε λόγω της Ασιατικής κρίσης του 1997 με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί πλήρως και να οδηγηθεί στην παρακμή. 

Στους ντόπιους είναι γνωστός κι ως Πύργος των φαντασμάτων (Ghost Tower), επειδή πιστεύουν ότι τριγυρνάνε τα φαντάσματα των ανθρώπων που έχουν αυτοκτονήσει κατά καιρούς...! 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© 0tvalo/Shutterstock
Σήμερα, αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές σημείο για τους τολμηρούς ταξιδιώτες αλλά και διάφορους bloggers που σκαρφαλώνουν στα κρυφά - η είσοδος απαγορεύεται - τους 49 ορόφους για να καταγράψουν με βίντεο ή να φωτογραφίσουν την θέα της πόλης από ψηλά, αλλά και το διαλυμένο αλλά εντυπωσιακό εσωτερικό του. 

Η μοναδική και πολυτελής αρχιτεκτονική του με τα καμπυλωτά μπαλκόνια και τους εντυπωσιακούς κίονες δίνουν μία γοητευτική εικόνα που τραβάει τα βλέμματα. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Aey Srirath Somsawat/Flickr
Παρόλο που η είσοδος κανονικά απαγορεύεται και υπάρχει διαρκής φύλαξη του χώρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που δωροδοκούν τους φύλακες και αψηφούν τον τεράστιο κίνδυνο για να ανέβουν στην κορυφή του. 

Βέβαια, φτάνοντας στην κορυφή του η πανοραμική θέα της πόλης κόβει την ανάσα αποζημιώνει την κουραστική και ριψοκίνδυνη ανάβαση!

8// Cheminée Moretti: Ο χρωματιστός πύργος, Γαλλία

H La Defence είναι μια μικρή περιοχή κοντά στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας στην οποία υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία της Γαλλίας. 

Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι ο χρωματιστός πύργος Cheminée Moretti ή απλώς Le Moretti. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Raymond Moretti το 1990 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1995. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Florian Plag/Flickr
Πρόκειται για μία καμινάδα εξαερισμού ύψους 32 μέτρων που καλύπτεται από 672 γυάλινους σωλήνες. 

Οι σωλήνες καλύπτουν όλη την εξωτερική επιφάνεια του πύργου και είναι βαμμένοι σε 19 διαφορετικά χρώματα, ενώ το μήκος τους φτάνει τα 22 χιλιόμετρα. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Chris Guy/Flickr
Το σχεδόν κυλινδρικό σχήμα του σε συνδυασμό με τα ζωηρά χρώματα που φτάνουν σε εντυπωσιακό ύψος κάνουν τον πύργο Moretti να ξεχωρίζει, δημιουργώντας μία δημοφιλή χρωματιστή γωνιά για τους επισκέπτες, αλλά και για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής. 

Όταν δύσει ο ήλιος, ο πύργος φωτίζεται ολόκληρος επιτρέποντας στην γυάλινη επιφάνεια του να αντανακλά στα τριγύρω κτίρια. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© DocChewbacca/Flickr
9// Ο πύργος του Πειραιά, Ελλάδα 

Ο εντυπωσιακός πύργος του Πειραιά είναι ίσως το πρώτο κτίριο που διακρίνεις επιστρέφοντας με το πλοίο από διακοπές. 

Ο επιβλητικός μαύρος γίγαντας είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας με ύψος 84 μέτρα μετά τον Πύργο των Αθηνών (103 μέτρα). Χτίστηκε ή τουλάχιστον ξεκίνησε να χτίζεται το 1972 φέροντας την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Βικέλα, Μολφέση και Λοΐζο, ενώ το 1983 πήρε την σημερινή μορφή του με την γυάλινη εξωτερική επένδυση. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!

Αυτή η επιβλητική εμφάνισή του δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι το κτίριο είναι ολοκληρωμένο και οι 25 όροφοι του σε χρήση. 

Στην πραγματικότητα, ο «κοιμισμένος γίγαντας» της πόλης, όπως τον αποκαλούν συχνά οι Πειραιώτες, στέκεται εκεί πλήρως εγκαταλελειμμένος, αφού μετά την πτώση της χούντας το έργο εγκαταλείφθηκε. 

Παραμένει αναξιοποίητος για δεκαετίες ολόκληρες θυμίζοντας τις «παλιές καλές εποχές», όταν τα μεγαλόπνοα προεκλογικά σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης υπόσχονταν ανάπτυξη του ναυτικού Πειραιά. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© design.epfl.ch/piraeus
Διάφοροι αστικοί μύθοι θέλουν το εντυπωσιακό κτίριο 30.000 τετραγωνικών μέτρων να γέρνει υποστηρίζοντας ότι πήρε κλίση λόγω μηχανικού λάθους ή σεισμικής δραστηριότητας, κάτι που οι αρμόδιοι φορείς έχουν διαψεύσει. 

Από τους 25 ορόφους μόνο το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς, στεγάζοντας είτε σχολείο είτε δημόσιες υπηρεσίες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα έργο που το μεγαλύτερο μέρος του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

Παρόλο που μέχρι το 1968 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης ήταν τα 35 μέτρα (από το 1985 μέχρι σήμερα είναι τα 27 μέτρα), η χούντα περνώντας έναν νέο νόμο, επέτρεπε πλέον την αδειοδότηση κατασκευής κτιρίων από 12 έως 28 κατοικήσιμων ορόφων. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Pireas Piraeus/Flickr


Και τότε ήταν που άρχισε η κατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου του Πειραιά - ένα από τα πολλά ονόματα που απέκτησε κατά καιρούς, ανάλογα με την εκάστοτε μελλοντική χρήση του - που θα αποτελούσε το αντίπαλο δέος του Πύργου των Αθηνών και ταυτόχρονα το σύμβολο της αναπτυξιακής πορείας...! 

Έγιναν πολλές προσπάθειες αξιοποίησής του πύργου από τη δεκαετία του ‘90 και μετά χωρίς κανένα αποτέλεσμα όμως μέχρι σήμερα, είτε εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στο κέντρο του Πειραιά είτε εξαιτίας της κρίσης στη χώρα μας. 

10// Ο κεκλιμένος πύργος του Burano, Ιταλία

Το Burano είναι ένα μικρό νησί στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας διάσημο για τα ζωηρά πολύχρωμα σπίτια του, την ξεχωριστή δαντέλα του και τον... κεκλιμένο πύργο του! 

Ο κομψός πύργος αναγεννησιακής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου και πρόκειται για το καμπαναριό της εκκλησίας. 

Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Andrea Tirali μεταξύ 1703-1714 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται από τους ντόπιους ως «μεθυσμένος» πύργος λόγω της κλίσης του. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© heyyouphoto.com
Το ύψος του φτάνει τα 53 μέτρα και το πλάτος του τα 6,20 μέτρα. Στην κορυφή του υπήρχε ένας εντυπωσιακός χάλκινος άγγελος, ο οποίος λόγω ενός μεγάλου τυφώνα το 1867 καταστράφηκε δίνοντας την θέση του σε έναν σιδερένιο σταυρό. 

Ο πύργος δεν δημιουργήθηκε εξ αρχής με κλίση αλλά την απέκτησε αργότερα σε μια προσπάθεια συντήρησής του. 

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© Shutterstock
Το 1774 θέλησαν να αυξήσουν το ύψος του κατά 10 μέτρα, αλλά επειδή δεν υπολόγισαν το νέο βάρος του πύργου πάνω στα παλιά θεμέλια που αποτελούνταν από κορμούς δέντρων και λάσπη, ο πύργος άρχισε να παίρνει μια ανεπαίσθητη - στην αρχή - κλίση προς τα νότια, η οποία αυξήθηκε και κατέληξε στα 1,85 μέτρα μέσα σε μία νύχτα.

Η μετατόπιση ήταν τόσο απότομη που έκανε την καμπάνα να χτυπήσει! Σύντομα τοποθετήθηκε περαιτέρω στήριξη στην βάση του και ο πύργος παραμένει έτσι μέχρι σήμερα.

10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
© 123rf.com
epirusblog.gr
5 of 5
10 αξιοπερίεργοι πύργοι που υπάρχουν στον κόσμο!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 750766054250419570
Σχόλια
item