Guardian: Πιθανή αναβολή του Brexit έως το 2021

Guardian: Πιθανή αναβολή του Brexit έως το 2021

Αναβολή έως το 2021 ενδέχεται να λάβει το Brexit σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζονται ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, την ώρα που αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις. 

Μία μακρά παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου λέγεται ότι  εξετάζεται από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εάν το Βρετανικό Κοινοβούλιο εξακολουθήσει να απορρίπτει την συμφωνία της Μέι. 


Αντικαθιστώντας την 21 μηνών περίοδο μετάβασης με επιπλέον χρόνο παραμονής ως μέλος της ΕΕ θα επιτρέψει τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξουν τα σχέδιά τους για την μελλοντική σχέση τους. 

Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit ολοένα και αυξάνεται στις Βρυξέλλες, την ώρα που πηγές επισημαίνουν ότι η πιθανότητα εξόδου χωρίς συμφωνία ξεπερνά το 50%.

Δεν αποδέχεται backstop με χρόνικό όριο η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποδεχθεί μετά το Brexit την εφαρμογή ενός backstop που θα έχει χρονικό όριο ή μονομερή ρήτρα εξόδου, προειδοποίησε σήμερα από το Σαρμ ελ Σέιχ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Εχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο εγγυήσεις που μπορεί να χρειάζονται ώστε να υπάρξει περισσότερε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι το backstop, αν ποτέ εφαρμοσθεί, δεν θα είναι μόνιμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Δεν παίζουμε chicken game, δεν παίζουμε πόκερ, απλώς υποστηρίζουμε την θέση μας, η οποία είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα. Ενα backstop που περιλαμβάνει χρονικό όριο απλώς δεν είναι backstop, ούτε μία μονομερής ρήτρα εξόδου (του Ηνωμένου Βασιλείου από το backstop ) μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς», είπε

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προσφέρει στους βρετανούς βουλευτές μία ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit μέχρι το αργότερο τις 12 Μαρτίου επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την έγκρισή τους επί ενός σχεδίου για την συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την Ενωση στις 29 Μαρτίου.

«Η Τερέζα Μέι μεταθέτει απερίσκεπτα τους δείκτες του ρολογιού σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναγκάσει τους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στη συμφωνία της και τη μη συμφωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ. «Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμείνει απαθές και να επιτρέψει αυτό να συμβεί», πρόσθεσε.
epirusblog.gr
5 of 5
Guardian: Πιθανή αναβολή του Brexit έως το 2021
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1377480656357481711
item