Γιάννενα: Επιτυχημένη η επιστημονική εκδήλωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Γιάννενα: Επιτυχημένη η επιστημονική εκδήλωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιτυχημένη η επιστημονική εκδήλωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Γιάννενα: Επιτυχημένη η επιστημονική εκδήλωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Την Κυριακή στα Ιωάννινα, η Ένωση Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας, διοργάνωσε Επιστημονική Εκδήλωση με τίτλο «Σ.Κ.Π., Μύθος και Πραγματικότητα».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιωαννίνων ο Πατήρ Ιωήλ, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Μητροκώστα Γιούλη, του Δημάρχου Δήμου Ιωαννιτών Μπακόλα Ντίνα, η Αντιδήμαρχος Μέγα Βάσω και η Διευθύντρια της Πρόνοιας Ζηκίδου - Ντάση Καλλιρρόη, δηλώνοντας ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της Ένωσης.
Στην ημερίδα προέδρευσε η Σοφία Μαρκούλα, Επιμελητής Α΄ της Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησαν οι Ευάγγελος Κούτλας, Νευρολόγος στη Θεσσαλονίκη, για τις «Νεώτερες Εξελίξεις στη Σ.Κ.Π. μετά το παγκόσμιο συνέδριο στο Βερολίνο» και ο Γρηγόριος Νάσιος, Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο κ. Νάσιος ανέπτυξε το θέμα «Γνωστικές διαταραχές, κοινωνική νόηση και ποιότητα ζωής στην πολλαπλή σκλήρυνση».
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση, απομυελινωτική, φλεγμονώδης και νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει τη λευκή και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού νέων, συνήθως, ανθρώπων. Διαδράμει για χρόνια, συχνά αρχικά με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ή/και μια προϊούσα, πορεία με αποτέλεσμα τη συσσώρευση σε βάθος χρόνου δυσλειτουργιών και αναπηριών, κινητικών, νοητικών και ψυχικών.
Συμπερασματικά αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι οι ασθενείς να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να ασχολούνται με δραστηριότητες νοητικής ενδυνάμωσης, σωματική άσκηση, να αποφεύγουν καταχρήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ), να αντιμετωπίζουν άλλα προβήματα υγείας, ιδίως αυτά που επηρεάζουν την υγεία των αγγείων (υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία) και όσοι χρειάζονται να συμμετέχουν σε δομημένα προγράμματα γνωστικής αποκατάστασης. 
Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πρέπει να παρεμβαίνουμε έγκαιρα με νοσοτροποιητικές θεραπείες, ώστε να αντιμετωπίζουμε τη νόσο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιτυχημένη η επιστημονική εκδήλωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1040820149068834631
Σχόλια
item