Γιάννενα: Πίεση για σίτιση, μετακινήσεις και αδέσποτα

Γιάννενα: Πίεση για σίτιση, μετακινήσεις και αδέσποτα

«Μπροστά» μπαίνουν Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων φοιτητικής μέριμνας, με επίκεντρο την ποιότητα της σίτισης, το κόστος και τη συχνότητα των δρομολογίων του αστικού ΚΤΕΛ και τα αδέσποτα ζώα στην πανεπιστημιούπολη.

Σε ένα σημαντικό πρόβλημα έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η σίτιση στη δομή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στη λέσχη των φοιτητικών εστιών της Δόμπολης. 
Η διαδικασία του διαγωνισμού σίτισης για όλες τις δομές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα γίνεται με προσωρινό ανάδοχο. Ωστόσο, η ποιότητα, σύμφωνα και με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, είναι κάκιστη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από φοιτητές και εργαζόμενους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται στο χαμηλό κόστος του σιτηρεσίου, που ανέρχεται σε 1,8 ευρώ (τα τελευταία 20 χρόνια) ανά ημέρα για κάθε φοιτητή, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, που αντιστοιχεί σε φαγητό κατώτερης ποιότητας, αν προστεθούν και φαινόμενα κερδοσκοπίας. 
Αυτό αναδεικνύεται από τη διαφορετική ποιότητα μεταξύ της φοιτητικής λέσχης που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη και αυτής των εστιών, παρόλο που το σιτηρέσιο είναι το ίδιο.
Οι πρυτανικές αρχές ζητούν το σιτηρέσιο να αυξηθεί σε 3,60 ευρώ για όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά παράλληλα ζητούν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να θέσει το θέμα της διαχείρισης της σίτισης των φοιτητών από τα ίδια τα Ιδρύματα, έξω από τους αναδόχους, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητας και ποσότητας του προσφερόμενου σιτηρεσίου. 
Για το ζήτημα αυτό θα γίνει ειδική εισήγηση στην επόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων, ενώ, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δέχεται να αναλάβει τη σίτιση, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας για όλους τους φοιτητές, εντός και εκτός πανεπιστημιούπολης. 
«Το σιτηρέσιο είναι πέρα από κάθε μέτρο χαμηλό, όπως και η ποιότητα», σημείωσε ο αντιπρύτανης Σπ. Γεωργάτος, ενώ την αύξησή του, ώστε να έλθει σε λογικά επίπεδα, ζήτησε ο αρμόδιος αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος.
Οι πρυτανικές αρχές, προκειμένου να αναδείξουν το χαμηλό ποσό που διατίθεται, έκαναν αναφορά στο αντίστοιχο σιτηρέσιο που προβλέπεται για τους προσφυγικούς πληθυσμούς, το οποίο ανέρχεται στα 5,2 ευρώ. Βέβαια, το ποσό δεν προέρχεται από εθνικούς πόρους και η διαχείρισή του γίνεται μέσω διεθνούς οργανισμού. 
«Η σύγκριση αυτή, η διαφορετική κοστολόγηση μέσα στην ίδια χώρα, γίνεται με μοναδικό στόχο να αναδειχθεί πόσο χαμηλό είναι το σιτηρέσιο για τους φοιτητές», σημείωσαν κατά τη συνέντευξη τύπου. 

Και δωρεάν μετακινήσεις ζητά η Σύγκλητος

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που απασχολεί διαχρονικά τους φοιτητές του πανεπιστημίου, είναι η διαμονή και η μετακίνηση.
Όσον αφορά τις συνθήκες διαμονής των φοιτητών στις εστίες της πανεπιστημιούπολης, τις εστίες της Δόμπολης και στα ξενοδοχεία της πόλης, η διοίκηση, μέσω της απόφασης της Συγκλήτου, δεσμεύεται να αναλάβει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, στην κατεύθυνση της υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών.
Παράλληλα, ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζει ουσιαστικά τη διαμαρτυρία της για το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αφενός για το αντίτιμο του εισιτηρίου, αφετέρου για την πυκνότητα των δρομολογίων. Μάλιστα, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως το εισιτήριο είναι το πιο υψηλό στη χώρα, ανάμεσα στις πόλεις που έχουν πανεπιστήμιο.
Ως προς την πυκνότητα των δρομολογίων, είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, φοιτητές έχασαν την εξεταστική σε αρκετά μαθήματα, γιατί δε χωρούσαν στα λεωφορεία, ώστε να μεταβούν στο πανεπιστήμιο. 
Η Σύγκλητος, μάλιστα, ζητά από τα τμήματα να δεχθούν τα αιτήματα επανεξέτασης των φοιτητών, που έχασαν εξετάσεις, εξαιτίας της έλλειψης μεταφορικού μέσου από πλευράς Αστικού ΚΤΕΛ.
Τονίζοντας πως οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται με ευχέρεια και συνθήκες ασφάλειας, η Σύγκλητος ζητά την καθιέρωση μειωμένου εισιτηρίου από το 1,8 ευρώ ανά διαδρομή που ισχύει σήμερα, την αύξηση των δρομολογίων σε ώρες αιχμής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εξετάσεων, ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο φοιτητές να χάνουν εξετάσεις και μαθήματα λόγω έλλειψης διαθέσιμων λεωφορείων.
Ζητά, επίσης, την υιοθέτηση δωρεάν μετακινήσεων για όλους τους φοιτητές στις χρονικές ζώνες 8-9.30 το πρωί και 5-6 το απόγευμα, αλλά και τη θέσπιση της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών που διαμένουν στην εστία της Δόμπολης και σε ξενοδοχεία της πόλης.
Το πανεπιστήμιο επιφυλάσσεται να καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση μοντέλου σταθερού και προκαθορισμένου κόστους για κάθε δρομολόγιο από το κέντρο της πόλης στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Πασχόπουλο, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ, στις οποίες θα ζητηθεί να παραταθεί το ωράριο των δρομολόγιο τις βραδινές ώρες και να δρομολογηθούν ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. 

Επέκταση του καταφυγίου και εμβολιασμός

Τέλος, η Σύγκλητος εκτιμά ότι τα προβλήματα από την παρουσία αδέσποτων ζώων στον χώρο της πανεπιστημιούπολης παραμένουν οξυμένα, τόσο για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού όσο και για την τήρηση συνθηκών υγιεινής.
Παρόλη την προσπάθεια εμβολιασμού και ελεγχόμενης στείρωσης από τις αρχές του δήμου και της περιφέρειας, τα προβλήματα συνεχίζουν, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, που ζητούν από τον δήμο Ιωαννιτών, με τη συνδρομή της περιφέρειας Ηπείρου, την επέκταση των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου κυνοκομείου, στην έκταση που διατέθηκε από το πανεπιστήμιο, ώστε στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων να προκύψουν κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
«Είναι ένα σημαντικό και όχι δευτερεύον ζήτημα», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος, επισημαίνοντας τον πανικό που θα δημιουργηθεί αν υπάρξει κρούσμα ζωονόσου.
Ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, ο κ. Αλμπάνης ζήτησε τον εμβολιασμό όλων των σκύλων, που έχουν εγκαταλειφθεί στην πανεπιστημιούπολη στη διάρκεια του χειμώνα και ιδιαίτερα στην περίοδο των εορτών.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πίεση για σίτιση, μετακινήσεις και αδέσποτα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2363121718720898419
item