Εξαιρετικά διατηρημένη τοιχογραφία του Νάρκισσου ανακαλύφθηκε στην Πομπηία Εξαιρετικά διατηρημένη τοιχογραφία του Νάρκισσου ανακαλύφθηκε στην Πομπηία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εξαιρετικά διατηρημένη τοιχογραφία του Νάρκισσου ανακαλύφθηκε στην Πομπηία

Εξαιρετικά διατηρημένη τοιχογραφία του Νάρκισσου ανακαλύφθηκε στην Πομπηία
Μια εξαιρετικά καλοδιατηρημένη νωπογραφία του Νάρκισσου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τοίχο σπιτιού στην Πομπηία.
Το σχέδιο κατάφερε να επιβιώσει από την ηφαιστειακή έκρηξη, πριν από αιώνες, βγήκε σχεδόν αλώβητο από τόνους στάχτης και σήμερα αποτελεί απόλαυση για τα μάτια.
Η τοιχογραφία της μυθικής φιγούρας, που ερωτεύτηκε την αντανάκλασή του, βρέθηκε σε τοίχο σπιτιού, όπου τον περασμένο Νοέμβριο οι αρχαιολόγοι είχαν βρει επίσης σχέδιο του βιασμού της Λήδας από τον Δία με τη μορφή κύκνου.
Η επικεφαλής της εκσκαφής, Αλφοσίνα Ρούσο, σχολίασε σε δήλωσή της πως «η ομορφιά αυτών των δωματίων» έκανε τους αρχαιολόγους να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να επικεντρωθούν σε αυτό το σημείο και αυτά που το περιβάλλουν.
Στη διαδικασία, όπως είπε, ανακάλυψαν τη νέα τοιχογραφία σε τμήμα του σπιτιού.
Ο διευθυντής του χώρου, Μάσιμο Οσάνα, επισήμανε την εκπληκτική διατήρηση των χρωμάτων της εικόνας, στην οποία ο Νάρκισσος σκύβει πάνω από το νερό, κοιτάζοντάς το, βλέποντας την αντανάκλασή του.
Δίπλα του φαίνεται και μια φτερωτή φιγούρα, πιθανώς ο θεός Έρως, και ένας σκύλος.
Ο Οσάνα πρόσθεσε πως ο διάκοσμος του χώρου κυριαρχείται από το θέμα της «χαράς της ζωής, της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας».
epirusblog.gr
5 of 5
Εξαιρετικά διατηρημένη τοιχογραφία του Νάρκισσου ανακαλύφθηκε στην Πομπηία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4438328017975341565
Σχόλια
item