Άρτα: Με το «όραμα» για δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Άρτας

Άρτα: Με το «όραμα» για δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Άρτας
Ολοκληρώθηκε χθες στην Άρτα η πρώτη ημέρα της διημερίδας «Η Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους». –Σήμερα από τις 11 π.μ. η συνέχεια
Με το όραμα της Δημοτικής Αρχής Αρταίων για την αξιοποίηση του Αράχθου και της παραποτάμιας περιοχής, αλλά και την βασική διεκδίκηση για δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Άρτας λόγω της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στο Πουρνάρι ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη ημέρα της διημερίδας με τίτλο «Η ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους» που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων μαζί με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στη σημασία της πρώτης ημέρας διεξαγωγής της διημερίδας, καθώς τέσσερα χρόνια πριν, την 1η Φεβρουαρίου 2015 η Άρτα είχε ζήσει τις καταστροφικές πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης του Αράχθου ποταμού.
«Εκείνη τη μέρα βιώσαμε και μάθαμε, πως όταν δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση και δεν υπάρχουν κοίτες ποταμών οριοθετημένες ο κίνδυνος που διατρέχουν άνθρωποι, περιοχές και περιουσίες είναι πάρα πολύ μεγάλος. Έχοντας άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς, ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές κατά τις καταστροφικές αυτές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.
Και συνέχισε: «Οι δυνατότητες ανάπτυξης της Άρτας από την ύπαρξη του Αράχθου είναι τεράστιες και μάλιστα σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 
Ως Δήμος Αρταίων εργαζόμαστε μεθοδικά και στοχευμένα σε όλους αυτούς τους τομείς, έχοντας όμως ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των μακροβιότερου προβλήματος της περιοχής, της Οριοθέτησης και της Αντιπλημμυρικής προστασίας του Αράχθου. 
Μέσα σε 4 χρόνια καταφέραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών να «ξεκολλήσουμε» το θέμα αυτό και πλέον είμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης των μελετών για την Αντιπλημμυρική Θωράκιση και αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής».
»Για εμάς ο Άραχθος αποτελεί ένα εφαλτήριο ανάπτυξης της Άρτας. Σχεδιάζουμε και μελετάμε με βάση τον ποταμό Άραχθο και την παραποτάμια περιοχή: 
  • Την υδροδότηση της πόλης από τον Άραχθο
  • Το Δωρεάν Ρεύμα για όλους τους κατοίκους της πόλης, λόγω της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στο Πουρνάρι (όπως έγινε και για τους κατοίκους της Παντάνασσας από τη λειτουργία του μικρού Υδροηλεκτρικού έργου)
  • Την Άρδευση του Κάμπου της Άρτας από το Πουρνάρι με κλειστό αγωγό  
  • Την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου
  • Την Παραχώρηση στο Δήμο των Δημόσιων Παραποτάμιων περιοχών
  • Την κατασκευή μόνιμης στέγης για το Μουσικό Σχολείο Άρτας
  • Την κατασκευή διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας 
Αναλύοντας το όραμα της Δημοτικής Αρχής ο κ. Τσιρογιάννης επεσήμανε: «Όραμά μας, για το οποίο ήδη εργαζόμαστε, είναι η μετατροπή της παραποτάμιας έκτασης σε έναν χώρο: 
  • Με πάρκα αναψυχής για όλους τους πολίτες
  • Με πολιτιστικούς χώρους και τη δημιουργία καφέ και εστιατορίων εκατέρωθεν του ποταμού
  • Με αθλητικούς χώρους για την ανάπτυξη των σπορ που έχουν ως βάση το ποτάμι, με τη δημιουργία αναβαθμού και πλωτών εξεδρών
  • Με το Μόνιμο Κλειστό Εκθεσιακό Κέντρο που σχεδιάζουμε στην περιοχή της «Διώνης»
  • Με την αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης και τη δημιουργία νέων  
  • Με τη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής των Μνημείων της Άρτας και του δικτύου Ποδηλατοδρόμων
  • Με ακόμη 3 γεφυρώσεις στον Άραχθο (στο ύψος της Φοιτητικής Εστίας, της Γραμμενίτσας και της Βλαχέρνας), ώστε να επιλύσουμε το κυκλοφοριακό της Άρτας, συμβάλλοντας έτσι στην πιο εύκολη επικοινωνία κέντρου και περιχώρων, αλλά και στην ασφάλεια των μετακινήσεων.
  • Με την υπογειοποίηση τμήματος της υφιστάμενης περιφερειακής οδού, ώστε η πόλη να «βγαίνει» απευθείας στην παραποτάμια έκταση και στους χώρους αναψυχής και αθλητισμού
  • Με τη δημιουργία ενός ακόμη περιφερειακού δρόμου που θα είναι δίπλα στο ποτάμι 
  • Αλλά και με την πεζοδρόμηση της περιοχής πέριξ του Ιστορικού Γιοφυριου και προς την πλευρά του δρόμου προς Κεραμάτες, με την εκτροπή του επαρχιακού δρόμου Νεοχωρίου-Κεραματών (στο ύψος του πρώην εργοστασίου ΕΒΕΠ) και με τη σύνδεσή του με κυκλικό κόμβο στον επαρχιακό δρόμο  Άρτας-Κωστακιών».
Στην έναρξη της διημερίδας παρέστησαν μεταξύ άλλων: Ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Πόλεων με Ποτάμια και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Βαρέλης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιάκωβος Γκανούλης, οι Δήμαρχοι –μέλη του Δικτύου Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Ζηρού Νίκος Καλαντζής, Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, οι Δήμαρχοι Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος και Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Τμήματος Τοπογράφων του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 11:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Με το «όραμα» για δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους της Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 74416919836729063
item