Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση του «Βόρεια Μακεδονία» από αυτή την εβδομάδα

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση του «Βόρεια Μακεδονία» από αυτή την εβδομάδα
Από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από τη γειτονική χώρα, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τη Δευτέρα θα σταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση, που θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ΑΠΕ. Επειτα από αυτή την κίνηση, ξεκινούν οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας.
«Τη Δευτέρα θα αποσταλεί η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματική της ονομασία. 
Και φυσικά από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας τα επόμενα βήματα.
Σε ερώτηση αν είναι υποχρεωτικό, από την ερχόμενη εβδομάδα, να χρησιμοποιεί η γειτονική χώρα μόνο την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, απάντησε:
«Βέβαια. Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία.
Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ.».
Το Σάββατο, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων. 
«Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα στείλουν κοινή επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφορικά με την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, βάζοντας τέλος σε μία διμερή διαφορά δεκαετιών, ανάμεσά στις δύο χώρες.
Επειτα από αυτό, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει τη γραμματεία του ΟΗΕ, τις χώρες μέλη, τις χώρες παρατηρητές και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς των οποίων είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν γίνει. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες λίγες ημέρες», ανέφερε ακόμη η σχετική ανακοίνωση.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ένταση στο Αιγαίο
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί στόχοι.
Πάντως, δήλωσε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μείωση των εντάσεων και της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, έπειτα από αυτές τις επαφές. «Η εβδομάδα που πέρασε είχε το χαμηλότερο αριθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια. 
Μάλιστα, τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόθεση της άλλης πλευράς για κάτι τέτοιο στην προσεχή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας», συμπλήρωσε.

epirusblog.gr
5 of 5
Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση του «Βόρεια Μακεδονία» από αυτή την εβδομάδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1407650962718419053
item