Γιάννενα: Βρέθηκε διέξοδος για την έγκριση του προϋπολογισμού

Γιάννενα: Βρέθηκε διέξοδος για την έγκριση του προϋπολογισμού
Μία μικρή «νίκη» σημείωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έναντι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην κόντρα που προέκυψε με την μη έγκριση του προϋπολογισμού μέχρι και σήμερα για το 2019.
Μπορεί η υφυπουργός Παιδείας Μερ. Τζούφη να εξέφρασε την αισιοδοξία της το βράδυ της Παρασκευής μιλώντας στο ITV ότι θα βρεθεί η λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, φαίνεται όμως ότι προς το παρόν, το υπουργείο είναι αυτό που υποχώρησε και όχι το Πανεπιστήμιο.
Η ενημέρωση των πρυτανικών αρχών χθες από το υπουργείο Παιδείας είναι πως σήμερα κιόλας, μετά την εκ νέου υποβολή του, χωρίς τροποποιήσεις, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για το 2019 θα εγκριθεί κανονικά.
Αυτό δε σημαίνει ότι επιλύονται και τα σύνθετα ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία σχετίζονται ευθέως με την προοπτική ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου με τη νέα του μορφή μετά την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου.
Από την άλλη όμως φαίνεται πως η σθεναρή στάση της Συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών και η προειδοποίηση της κατάρρευσης του εγχειρήματος ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων λειτούργησε καθοριστικά και επέβαλε την αποδοχή του προϋπολογισμού, όπως υποβλήθηκε, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έδωσε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα, φωτίζοντας από την πλευρά του ιδρύματος τις πτυχές των αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ Πανεπιστημίου και υπουργείου.
Σημείο τριβής η απαίτηση του υπουργείου Παιδείας να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, που σήμερα ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ, αλλά και η κάλυψη μέρους της δαπάνης για τις νέες δομές του Πανεπιστημίου, μετά την ενοποίηση με το ΤΕΙ.
«Δυστυχώς, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου η Σύγκλητος επρόκειτο να συνεδριάσει για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, την προηγούμενη το υπουργείο απέρριψε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. 
Η Σύγκλητος με την απόφασή της τονίζει ότι η μη έγκριση του προϋπολογισμού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Τμημάτων, στην έρευνα και στην πληρωμή ωρομίσθιων και υποτρόφων.
Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) ενημερώθηκα ότι ο προϋπολογισμός θα έχει την τελική του έγκριση την Πέμπτη και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά. Η Σύγκλητος δε δέχεται ως προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του 2019 την αποπληρωμή του χρέους προς τη ΔΕΗ, έναντι των λειτουργικών αναγκών του Ιδρύματος», σημείωσε αρχικά ο κ. Αλμπάνης.
Τα πρώτα «σύννεφα» είχαν φανεί από την έκτακτη επιχορήγηση των 990.000 τον Δεκέμβριο, αφού το υπουργείο είχε καθορίσει την κατανομή αυτού του ποσού, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, για την αποπληρωμή οφειλής προς τη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα για εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες.α 
Σχεδόν 6 εκ. οι επιπλέον ανάγκες
Εφόσον αντιμετωπιστούν με την έγκριση του προϋπολογισμού οι λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος, το Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα μορφή του Ιδρύματος.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μέχρι σήμερα υποχρηματοδότηση της ενοποίησης με το ΤΕΙ Ηπείρου και την υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.
«Το Πανεπιστήμιο ζητά 5,5 εκ. ευρώ για να είναι λειτουργικό με τη νέα του διοικητική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο και το αγροδιατροφικό πάρκο. 
Θα απαιτηθούν οι επιπλέον πόροι για να αντιμετωπιστούν οι επιπλέον εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες και να αντιμετωπιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος. 
Παράλληλα, ως νέα πρυτανική αρχή κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για το νέο οργανισμό του Πανεπιστημίου προκειμένου να καταγράψουμε τα τεράστια κενά σε θέσεις διδακτικού προσωπικού.
Ήδη από το 2014 υπάρχουν 192 κενές θέσεις που σήμερα είναι πολλές περισσότερες», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης. 
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Βρέθηκε διέξοδος για την έγκριση του προϋπολογισμού
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8558022471705629154
item