Γιάννενα: ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!....Ακόμα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΑΕΙ Ηπείρου από το Υπ. Παιδείας

Γιάννενα: ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!....Ακόμα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΑΕΙ Ηπείρου από το Υπ. Παιδείας

Με παραίτηση προειδοποιεί η Σύγκλητος αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα, ζηώντας έξτρα χρηματοδότηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ιδρύματος και προσλήψεις μελών ΔΕΠ

Σε κίνδυνο και η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου…

Δικαιωμένα νιώθουν σήμερα όσα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων εξέφραζαν ενστάσεις, αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία προχώρησε το εγχείρημα της συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Ηπείρου για λόγους τόσο οικονομικούς, αλλά και έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Ήδη… βαριά σύννεφα σκιάζουν το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, με αφορμή την απόρριψη από το υπουργείο Παιδείας του προϋπολογισμού που υπέβαλλε για το 2019. Κι αυτό γιατί χωρίς κονδύλια το Πανεπιστήμιο δε μπορεί να λειτουργήσει, ενώ σε κίνδυνο τίθεται και η ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου σ’ αυτό.

Το θέμα συζήτησε η Σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρίαση και, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που δημιουργείται, προειδοποιεί το υπουργείο ότι θα οδηγηθεί τελικά σε παραίτηση με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο!

Σε αδιέξοδο…
Μπροστά σε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα βρίσκεται η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λίγους μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων και αφού έχουν… κοπάσει οι εορτασμοί για τη συνένωσή του με το ΤΕΙ σ’ ένα ενιαίο ίδρυμα που καλύπτει όλη την Ήπειρο!

Κι αυτό γιατί τα κονδύλια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του διευρυμένου ΑΕΙ είναι υψηλά. Από το Πανεπιστήμιο υποβλήθηκε εγκαίρως ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος του 2019, ο οποίος εκπονήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των βασικών εκπαιδευτικών και λειτουργικών αναγκών του, όπως επισημαίνει η Σύγκλητος σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε μερικές μέρες μπαίνουμε στον τρίτο μήνα του έτους και η λειτουργία του Πανεπιστημίου βρίσκεται κυριολεκτικά στον… αέρα!

«Καμπανάκι» από ΣύγκλητοΗ Σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρίαση συζήτησε το θέμα της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, δεν είναι κατανοητοί και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι απόρριψης του υποβληθέντος προϋπολογισμού του ιδρύματος για το οικονομικό έτος 2019». 

Σπεύδει δε να προσθέσει ότι με τον υποβληθέντα προϋπολογισμό καλύπτονται μόνο οι βασικές ανάγκες του ιδρύματος, ενώ σημειώνει πως τόσο η ίδια όσο και το υπουργείο γνωρίζουν ότι αυτός είναι ελλειμματικός ως προς τις ενεργειακές ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, κ.α.), οι οποίες αντιστοιχούν στο 45% της επιχορήγησης του Πανεπιστημίου!

Ακυρώνεται η λειτουργία…Η Σύγκλητος χτυπάει λοιπόν το… καμπανάκι προειδοποιώντας πως «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αδυνατεί να ικανοποιήσει αποτελεσματικά αυτές τις καίριες ανάγκες του. 

Η έμμεση περικοπή του προϋπολογισμού του επιδρά αρνητικά και ακυρώνει την εκπαιδευτική λειτουργία των εργαστηρίων και κλινικών καθώς και στη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού, που καλύπτει τα τρέχοντα κενά».

Ζητάει δε το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα να υπάρξει από επιπρόσθετη συμπληρωματική χρηματοδότηση και μετά από τροποποίηση του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί αρμοδίως και εν ευθέτω χρόνω.

Κενά στα μέλη ΔΕΠ
Δεν είναι όμως μόνο τα κονδύλια που προκαλούν σήμερα «πονοκέφαλο» στο Πανεπιστήμιο. Έτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ειδικά τώρα που αυξάνουν οι ανάγκες λόγω της διαδικασίας συγχώνευσης με το ΤΕΙ Ηπείρου η οποία οδηγεί στην ίδρυση νέων τμημάτων. 

Συμπληρωματικά, λοιπόν, η Σύγκλητος ζητάει την άμεση διάθεση των θέσεων ΔΕΠ που δημιουργεί η συνταξιοδότηση των μελών προσωπικού το 2019 αλλά και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Απειλή παραίτησης!
Τι θα γίνει όμως αν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει σχετικά με τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, αφήνοντάς το στον… αέρα όπως είναι σήμερα; Το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να μείνει ακέφαλο με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την περαιτέρω πορεία του αλλά και για το εγχείρημα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ που επίσης κινδυνεύει να μείνει στη μέση.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος αναφέρουν πως θεωρούν ότι η μη έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου -ήδη ολοκληρώνονται δύο μήνες του 2019 χωρίς την έγκριση καμίας απολύτως λειτουργικής δαπάνης- οδηγεί το ίδρυμα σε υπολειτουργία και το εγχείρημα της ένταξης του ΤΕΙ Ηπείρου σε κατάρρευση. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πρυτανεία ξεκαθαρίζει πως στο δίλημμα «είτε να συνηγορήσει σε μια αδιέξοδη διαδικασία, είτε να οδηγηθεί σε παραίτηση η επιλογή κάθε υπεύθυνου πανεπιστημιακού είναι αυτονόητη» και είναι σαφές πως πρόκειται για τη δεύτερη!

Οι διοικητικοί  υπάλληλοι
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί η συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου καυτηρίασε πρόσφατα και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος. 

Σύμφωνα μ’ αυτόν, η «ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου γίνεται σε βάρος των υπαρχόντων υποδομών, με αποτέλεσμα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του να μη μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας, γεγονός που δε συνάδει με ένα σύγχρονο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!....Ακόμα να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΑΕΙ Ηπείρου από το Υπ. Παιδείας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6945897984012323590
item