Γιάννενα: Έρχονται οι αλλαγές για τις δημοτικές εκλογές

Γιάννενα: Έρχονται οι αλλαγές για τις δημοτικές εκλογές
Θέμα λίγων ημερών και κατάθεσης στη Βουλή των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων, είναι η ψήφιση των αλλαγών, που θα εφαρμοστούν στο σύστημα εκλογής των νέων δημοτικών συμβουλίων στις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Τις αλλαγές αυτές παρουσίασε την Κυριακή το μεσημέρι από τα Γιάννενα, ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, Κων. Πουλάκης, που ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Β. Γαρδίκο, στην Ελεούσα με θέμα «Κλεισθένης I – Νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Πουλάκης διευκρίνισε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο που αναμένεται να επιλύσει και νομοτεχνικές αδυναμίες του «Κλεισθένη».
Όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, έκανε γνωστό ότι θα ισχύσουν τα εξής:
– Το πλήθος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προσαυξάνεται κατά 50% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. 
– Η ποσόστωση των υποψηφίων γυναικών λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο του Δήμου και όχι ανά Δημοτική Ενότητα.
– Δεν τίθεται υποψήφιος επικεφαλής στα Τοπικά Συμβούλια, ενώ η εκλογή Προέδρου θα γίνει στην αρχή της αυτοδιοικητικής περιόδου, το Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων των δύο πρώτων συνδυασμών.
– Προσμετράται η διασταυρούμενη ψήφος στους Δήμους (δηλαδή μπορεί κάποιος από τη Δημοτική Ενότητα Α να βάλει κι έναν σταυρό σε κάποιον από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του ίδιου Δήμου). Την ίδια στιγμή, στις Περιφέρειες θα καταργηθεί η δυνατότητα σταυρού σε υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας.
«Με την απλή αναλογική η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει στις ρίζες της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, ο οποίος κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το νέο «τοπίο» στην Αυτοδιοίκηση.
Λίγο νωρίτερα ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών χαρακτήρισε «γνώστη του Κλεισθένη» τον Β. Γαρδίκο που έχει όλες τις προδιαγραφές, όπως ανέφερε για να γίνει ένας επιτυχημένος δήμαρχος.
Τον κ. Πουλάκη, προλόγισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία του διαλόγου, που λείπει σήμερα από την αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο.
«Θεωρούμε πως η γνώση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιλογή. Από την ημέρα της δημοσιοποίησης της εκδήλωσης, επιχειρήθηκε από πολλούς να χαρακτηριστεί αυτή η πρωτοβουλία μας ως κομματική. 
Επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια να μας ταυτίσουν. Δεν ταυτιζόμαστε – διατηρούμε την αυτονομία μας. Τους απαντούμε πως η αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ φοβική. Πως ο θεσμικός διάλογος προάγει τη δημοκρατία. 
Η δημοκρατία υπερβαίνει τα πρόσωπα και τους σχηματισμούς. Αναζητούμε την έκφραση της διαφορετικής άποψης στα πλαίσια ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που απουσιάζει από την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έρχονται οι αλλαγές για τις δημοτικές εκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5655293106669721541
item