Γιάννενα: Έκθεση φωτογραφίας του Θεόφιλου –Γεώργιου Πέτσιου,με τίτλο«Η πόλη μας και οι άνθρωποί της»

Γιάννενα: Έκθεση φωτογραφίας του Θεόφιλου –Γεώργιου Πέτσιου,με τίτλο«Η πόλη μας και οι άνθρωποί της»

Αναρίθμητες όμορφες όψεις και γωνιές διαθέτει η πόλη των Ιωαννίνων, οι οποίες ποτέ δεν κουράζουν το θεατή, όταν μάλιστα αποτυπώνονται από το φακό ενός νέου, βραβευμένου δημιουργού. 

Ο Θεόφιλος-Γεώργιος Πέτσιος φωτογραφίζει στιγμιότυπα της ζωής στα Γιάννενα, τις βόλτες των κατοίκων τους, την προπόνηση των κωπηλατών, το θαυμασμό των επισκεπτών τους. 

Στις λήψεις του κυριαρχεί η ομορφιά της πόλης που αποτελεί και το σκηνικό της...
καθημερινότητας των ανθρώπων της. 


Η Παμβώτιδα μάλιστα πρωταγωνιστεί σε πολλές από τις φωτογραφίες με τα ιριδίζοντα νερά της, τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους που την αγκαλιάζουν και τα δραματικά ηλιοβασιλέματά της με την εικαστική ποιότητα των χρωμάτων τους. 

Ο Πέτσιος ανακαλύπτει επιπλέον νέες, απρόσμενες οπτικές γωνίες, αναζητά αναπάντεχες απόψεις γνωστών αξιοθέατων βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στα φωτογραφικά πλάνα. 

Μέσα από το γλυπτό του Κώστα Δικέφαλου στα Λιθαρίτσια συλλαμβάνει δυο επισκέπτες που θαυμάζουν τη λίμνη από ψηλά, ενώ στο κέντρο της πόλης αποτυπώνει την αντανάκλαση του Ρολογιού στον καθρέφτη ενός αυτοκινήτου. 

Απεικονίζει την ιστορία και την παράδοση της πόλης με τα σύγχρονα εκφραστικά μέσα του και μας επανασυστήνει τα γνωστά της σημεία μέσα από τη φρέσκια φωτογραφική του ματιά. 

Εκείνο όμως που σφραγίζει τις λήψεις του Θεόφιλου-Γεώργιου Πέτσιου είναι το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους που συμπεριλαμβάνει σε αυτές. 

Οι εικόνες του εμψυχώνονται από την προσοχή που δίνει στα συναισθήματα των άγνωστων μοντέλων του: μοναξιά, έρωτας, τρυφερότητα. 

Έτσι οι φωτογραφίες του ξεπερνούν την απλή αναπαραγωγή των πιο δημοφιλών τοποθεσιών των Ιωαννίνων, διότι φορτίζονται από την ευαισθησία του διεισδυτικού βλέμματος του δημιουργού τους. 

Χρωματίζονται όχι μόνον από τις ξεχωριστές αποχρώσεις του γιαννιώτικου τοπίου, αλλά και από την ανθρωπιά των καθημερινών στιγμών των κατοίκων της πόλης.

Βιογραφικό Θεόφιλου Γ.Πέτσιου
Γεννήθηκα στα Γιάννενα, όπου ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου ως απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής. Είμαι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Επί σειρά ετών παρακολούθησα μαθήματα πιάνου και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. 


Η προσεκτική παρατήρηση της πόλης όχι μόνο από καλλιτεχνικής απόψεως, αλλά και ως κοινωνικής οντότητας φέρνει στο φως εικόνες που διεγείρουν τη φαντασία του θεατή. Ο «δρόμος» είναι για μένα πηγή έμπνευσης, γι’ αυτό και αποφάσισα να προσπαθήσω να προβάλλω κάποιες απ’ τις ιστορίες του μέσω του φωτογραφικού φακού. 

Η ακινητοποίηση του χρόνου και η αποτύπωση γεγονότων που επιτρέπει την εύκολη επαναφορά στη μνήμη, αλλά και την ανάδειξη αθέατων πτυχών της καθημερινής ζωής είναι αυτό που με γοητεύει στην τέχνη της φωτογραφίας. 

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εκτός της συνεχούς αναζήτησης γνώσεων και τεχνικών που θα βελτίωναν το θεωρητικό υπόβαθρο των φωτογραφιών μου, έχω συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και το 2017 τιμήθηκα με το πρώτο βραβείο στον τομέα της φωτογραφίας στον Ά Πανελλήνιο και Παγκύπριο μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco. 

Στην έκθεση που λαμβάνει χώρα την περίοδο αυτή στο ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», η οποία είναι η πρώτη ατομική μου, παρουσιάζονται ορισμένες εικόνες από στιγμιότυπα δρόμων «της μικρής μας πόλης», στην περιδιάβαση των οποίων αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη οι μορφές των ανθρώπων, το ύφος και το βάδισμά τους.

Διάρκεια έκθεσης: 01.02.2019 – 28.02.2019
Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26.
Τηλέφωνο: 2651036517 Email: idrymagani@gmail.com
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00π.μ έως 14.00μ.μ
Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.


epirusgate.blogspot.com
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έκθεση φωτογραφίας του Θεόφιλου –Γεώργιου Πέτσιου,με τίτλο«Η πόλη μας και οι άνθρωποί της»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7516475032096311591
item