Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος

Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος

Περίεργη επιμονή με τον κίνδυνο να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επιδεικνύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο απο 10 ημέρες επισημαίνει στη Βουλή το ενδεχόμενο να κληθούν οι φορολογούμενοι να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε και πάλι το εκρηκτικό ζήτημα των κόκκινων δανείων και υποστήριξε ότι εάν δεν δοθεί στο πρόβλημα η σωστή λύση τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που προκάλεσε η πρώτη του δήλωση περί ανακεφαλαιοποίησης πριν από λίγες ημέρες είπε στην Ολομέλεια: «Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την προηγούμενη ομιλία μου στην επιτροπή. 

Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα» για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια «είχα πει για τέσσερις αυτονόητες αλήθειες:

-    δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ηταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε

-    Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρεπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. 

Για παράδειγμα έχουμε πρόταση απο την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και απο ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά
-    Και σημειώνω εναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. 


Αυτο είναι μια νέα πραγματικότητα. 

Αυτο σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου
-   η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τραπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. 


Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχεδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Ειναι μια λύση. Άλλη λύση ειναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορει να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε λέγοντας πως «ειναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις. Πρέπει η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες» και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «ειναι θετικό ότι ο κ. Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε ίσως να έχει λεχθεί προ πολλού, οτι τα δύσκολα για τις τραπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό».

Νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο

Την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου είπε πως «Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών» για να προσθέσει «Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 


Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. 

Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δις ευρώ ενώ σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει  λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» για να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 


«Είχα μιλήσει για παράλληλο σήμερα θα το πω εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που τώρα υλοποιείται με συμπληρωματικά μέσα πέραν των τραπεζών. 

Αναφέρομαι σε μια σειρά προγραμμάτων που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία.  Μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν. Χθες το ΤΑΝΕΟ έκανε ανοικτή πρόσκληση που εξαγγέλλει σειρά από τέτοια εργαλεία. 

Ενεργοποιούμε και ιδιωτικούς πόρους». Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι θα «δοθεί δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα που θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία  τα οποία θα έχουν δημόσιους πόρους αλλά για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχοι ιδιωτικοί».

Τέλος, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα.
epirusblog.gr
5 of 5
Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8242153340717136161
item