Τουρκία: Συγκέντρωση κατά της καταδίκης δημοσιογράφων

Τουρκία: Συγκέντρωση κατά της καταδίκης δημοσιογράφων

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την καταδίκη πρώην δημοσιογράφων μιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, η οποία επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα σε δεύτερο βαθμό.

Δικαστήριο επιβεβαίωσε την Τρίτη την καταδίκη σε ποινές από δυόμιση έως πάνω από οκτώ χρόνια φυλάκισης 14 πρώην στελεχών και δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου εκατό άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δικηγόροι και βουλευτές της αντιπολίτευσης, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Τσαγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Έφεραν αυτοκόλλητα με τις φωτογραφίες των καταδικασθέντων δημοσιογράφων.

«Είναι η στιγμή να θυμηθούμε αυτό που λέγαμε από την αρχή αυτής της υπόθεσης: η απόφαση του δικαστηρίου υπογράφει το τέλος του ελεύθερου Τύπου», δήλωσε ο Τορά Πεκίν, ένας από τους συνηγόρους των δημοσιογράφων

Οι 14 πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet, μεταξύ τον οποίων ο εκδότης Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής Μουράτ Σαμπουντσού και ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ καταδικάσθηκαν τον περασμένο Απρίλιο ότι βοήθησαν «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οι ίδιοι απέρριψαν όλες τις κατηγορίες και κατήγγειλαν στη διάρκεια της δίκης έναν ελιγμό της εξουσίας με στόχο να εξοντώσει την Cumhuriyet.

Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν εργάζεται πλέον για την εφημερίδα, από την οποία έφυγαν ή απολύθηκαν μετά την ξαφνική αλλαγή πέρυσι της διευθυντικής ομάδας.

Η δίκη τους έχει προκαλέσει τις επικρίσεις δυτικών χωρών και υπερασπιστών των ελευθεριών.

Οι δημοσιογράφοι εμφανίσθηκαν οι περισσότεροι στο δικαστήριο όντας προφυλακισμένοι και σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους στη διάρκεια της δίκης, ενώ η έφεσή τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Μετά την απόρριψη της έφεσής τους την Τρίτη, οι πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet που έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης άνω των πέντε ετών εξακολουθούν να μπορούν να προσφύγουν σε τρίτο βαθμό.

Αντίθετα οκτώ εξ αυτών θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους.

Είναι η περίπτωση του Καντρί Γκιουρσέλ που, σύμφωνα με τον Πεκίν, «πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή για μία ή δύο ημέρες για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του». Η Cumhuriyet είχε γράψει την Τρίτη πως ο Γκιουρσέλ δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Συγκέντρωση κατά της καταδίκης δημοσιογράφων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6769180344405777054
item