Στην παγίδα του Καμμένου ο Τσίπρας -Φθορά και απειλές έως τις εκλογές

Στην παγίδα του Καμμένου ο Τσίπρας -Φθορά και απειλές έως τις εκλογές
Έκπληξη προκαλεί η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αναμενόμενη και προαναγγελθείσα αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να γίνει το «χατίρι» του Πάνου Καμμένου, που απειλούσε «θεούς και δαίμονες».
Υπενθυμίζεται ότι με σημερινή επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας του ζητεί να μην αλλάξει τον Κανονισμό ούτε κατά ένα σημείο στίξης, σημειώνοντας «ότι μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η αντιπολίτευση, ειδικά δε η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιμετωπίζουν το θέμα με απίστευτη επιθετικότητα και αντί να αναγνωρίσουν τη δημοκρατική μου ευαισθησία θέλουν να με παρουσιάσουν ως εκβιαζόμενο».
Όπισθεν ολοταχώς
Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση από την πλευρά του κ. Τσίπρα, ο οποίος επωμίζεται το κόστος να κάνει όπισθεν ολοταχώς, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η πρόθεσή του να κάνει το χατίρι του Πάνου Καμμένου και να «μαγειρέψει» έναν νέο Κανονισμό της βουλής, ώστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (και παρεμπιπτόντως και ο Σταύρος Θεοδωράκης) να μη χάσει τα προνόμια και το status του αρχηγού πολιτικού κόμματος, τώρα που δεν διαθέτει πλέον πέντε βουλευτές.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στο σίριαλ απειλών και υπαινιγμών που ξεκίνησε ο Πάνος Καμμένος όταν κατάλαβε ότι οι βουλευτές του τον εγκαταλείπουν και μεταπηδούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα αντιλαμβάνονται πλέον ότι το κόστος από τις εκρήξεις Καμμένου είναι μεγάλο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Ένας κύκλος φθοράς έχει ξεκινήσει, πιο έντονος μετά την προσωρινή απώλεια της δεδηλωμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, και απειλεί να συμπαρασύρει όλα τα κέρδη από ενδεχόμενα θετικά μέτρα.
Είχε την πλειοψηφία ο Τσίπρας για τον Κανονισμό
Η υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στο παρά πέντε της συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής προκαλεί έκπληξη, γιατί είναι σαφές πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές υπήρχε, και μάλιστα οι αλλαγές αυτές, που θα επέτρεπαν στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να διατηρήσει τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού, θα παρουσιάζονταν ως μια «εύλογη δημοκρατική ευαισθησία».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του στον Νίκο Βούτση, με την οποία ανακοινώνει ότι κάνει πίσω και ζητάει από τον πρόεδρο της Βουλής να παραπέμψει το θέμα στην επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου, μιλάει για «ανορθολογισμό», καθώς, όπως σημειώνει, «ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει -και ορθώς- η ίδια». 
Ενώ αντίθετα στο κοινοβούλιο «οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και τον χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Άτακτη υποχώρηση Τσίπρα
Στελέχη της αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι η αιτία της άτακτης υποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί παρά να είναι το πολιτικό κόστος από την ικανοποίηση των απαιτήσεων Καμμένου, γεγονός που θα επέτρεπε ακόμα και τις πιο απίθανες υποθέσεις για το τι πραγματικά ξέρει και τι μπορεί να αποκαλύψει ο Πάνος Καμμένος... 
Ο οποίος σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση τα τελευταία 24ωρα συνοδεύει τις απειλές του με αναφορές στον Τζορτζ Σόρος και στον ρόλο που έπαιξε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με υπαινιγμούς για μυστικά κονδύλια και χρηματοδότηση της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στη Συμφωνία, καθώς και με σκληρές επιθέσεις για τον ρόλο του Νίκου Κοτζιά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Βαρύ κλίμα στη Βουλή
Το μπαράζ της κριτικής από τα ΜΜΕ για την άρον-άρον αλλαγή του Κανονισμού ώστε να «σωπάσει» ο Καμμένος δημιούργησε ένα πολύ βαρύ κλίμα στο Κοινοβούλιο και ανάγκασε ακόμα και τον πρόεδρο της Βουλής σε διευκρινιστικές, απολογητικές δηλώσεις, ενώ κινδύνευε η όλη ιστορία να αφήσει σε δεύτερη μοίρα, επικοινωνιακά, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Φήμες και για ταξίδια του πρωθυπουργού
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η υποχώρηση Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τις αλλαγές του Κανονισμού και τις απαιτήσεις Καμμένου έρχονται λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία μιας φήμης περί μυστικού ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Μαλδίβες, σενάριο που διαψεύδεται φυσικά από κυβερνητικές πηγές, αλλά στο οποίο επιμένει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, που πρώτος έκανε τις «αποκαλύψεις» στη ραδιοφωνική του εκπομπή.
Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να δήλωσε -μέσω Τwitter- ότι δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια αυτά, αλλά ορισμένοι εκτίμησαν ότι μάλλον και αυτό ήταν ένα μήνυμα προς την πλευρά του Μαξίμου, για το κόστος που μπορεί να έχει η τελική σύγκρουση μαζί του.
«Επειδή βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τροπικά και μη, ξεκαθαρίζω προς όλους. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος, ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως, ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε. Αυτοί που διαρρέουν είναι σκοτεινά κέντρα που χτυπούν πρώτα εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο Τwitter.
Ο Μητσοτάκης μίλησε για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό»
Την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής ώστε να κρατήσει ο Πάνος Καμμένος το status και τα προνόμια του αρχηγού κόμματος θα είναι το δώρο της πλευράς Μαξίμου προς τον πρώην συγκυβερνήτη κάνει και η ΝΔ. 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάλαβε γρήγορα ότι οι απειλές που εκτοξεύει ο κ. Καμμένος αποτελούν παγίδα για τον πρωθυπουργό και επιτείνουν την κυβερνητική φθορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση αν επιχειρήσει να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής για να κάνει το χατίρι στον Πάνο Καμμένο, χθες επιτέθηκε πάλι στον πρόεδρο της Βουλής:
«Στη "μελαγχολική μας Δημοκρατία", ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση-κουρελού», είπε από τη Λαμία.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος.
«Όχι» στον εκβιασμό Καμμένου λένε και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Όμως, εκτός από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δέχεται  πυρά και εκ των έσω, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος βουλευτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην «εξυπηρέτηση» προς τον κ. Καμμένο που μπορεί να ερμηνευθεί ως συναλλαγή. 
Μετά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πολύ καθαρά με προχθεσινή του αναφορά στο Twitter δήλωσε ότι «η μικροψυχία και η ζήλια δεν είναι χαρακτηριστικά της αριστεράς. Ούτε το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές», χθες «χτύπησε» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ήταν ακόμη πιο σαφής.
Είπε συγκεκριμένα: «Αν κατανοούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις την αναγκαιότητα αλλαγής του Κανονισμού έχει καλώς, αλλιώς αν γίνεται κάτω από τους εκβιασμούς του Καμμένου, το αποκλείω. 
Η συμφωνία και ο διάλογος με όλα τα κόμματα είναι προϋπόθεση για να αλλάξει ο Κανονισμός. Αλλιώς να μείνει ως έχει, διότι οι μονομερείς ενέργειες θα εκληφθούν ως συναλλαγή».

epirusblog.gr
5 of 5
Στην παγίδα του Καμμένου ο Τσίπρας -Φθορά και απειλές έως τις εκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1107939434584354668
item