Γιάννενα: "Λαϊκή" Της Κατάντιας, Δυστυχώς... Γιάννενα: "Λαϊκή" Της Κατάντιας, Δυστυχώς... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: "Λαϊκή" Της Κατάντιας, Δυστυχώς...

Γιάννενα: "Λαϊκή" Της Κατάντιας, Δυστυχώς...

Οι Λαϊκές αγορές των σύγχρονων πόλεων είναι χώροι που ανταποκρίνονται σ’ αυτό που έχουν ως στόχο. Να προσελκύσουν δηλαδή  τους πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο και ελκυστικό.

Kι ακόμα καλύτερα, να υπάρχουν εκεί και μικρά εστιατόρια για να μπορεί ο κόσμος να γευτεί τα τοπικά εδέσματα. Γίνεται στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Χανιά) αλλά και παντού στο εξωτερικό.  

Πώς να σχολιάσει όμως κανείς την εικόνα από την Κεντρική  Λαϊκή Αγορά της πόλης μας; Πόσο παρωχημένο το σκηνικό, πόσο οπισθοδρομικό; Όταν μάλιστα το συγκρίνει με εκείνες άλλων ελληνικών, πόσω μάλλον ευρωπαϊκών πόλεων, θα διαπιστώσει καθαρά τη "γύμνια" μας. 

Ούτε καν σε χώρες του αποκαλούμενου τρίτου κόσμου δεν θα βρει κανείς ένα τέτοιο παρακμιακό σκηνικό. 

Για να μην μιλήσουμε για κανόνες υγιεινής, για σκουπίδια που υπάρχουν εκεί για … χρόνια χωρίς κανείς να φιλοτιμηθεί να τα απομακρύνει ή για στέγαστρα από αμίαντο, γνωστό καρκινογόνο υλικό.


Οι Λαϊκές αγορές αποτελούν πια σε πολλές ελληνικές πόλεις πολύ σημαντική παράμετρο για τους τοπικούς παραγωγούς και τους καταναλωτές. 

Μάλιστα πολλοί επεκτείνουν την ποικιλία των εμπορευμάτων και σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης. Εδώ και οι δύο Λαϊκές αφέθηκαν- γιατί άραγε;- να απαξιωθούν εντελώς σε μια κατάντια που κρατάει χρόνια, χωρίς κάτι να αλλάζει.

Ένας τεράστιος χώρος στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μένει εγκαταλειμμένος να δείχνει μια οπισθοδρόμηση που δεν μας ταιριάζει καθόλου. 

Κι ενώ οπουδήποτε αλλού στη χώρα οι λαϊκές αγορές σφύζουν από ζωή, εδώ η μιζέρια και η απαξίωση είναι το σήμα κατατεθέν.


Μια Δημοτική Αρχή με σχέδιο και όραμα θα μπορούσε να αναβαθμίσει άμεσα την κλειστή αγορά και να αναπλάσει την ανοιχτή που έχει μείνει με τις λαμαρίνες και τα σκισμένα πανιά για ντεκόρ. 

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει και έναν χώρο για φαγητό με σταντ ή μικρά μαγαζάκια στα πρότυπα άλλων ελληνικών πόλεων.  

Επί πέντε σχεδόν (5) χρόνια η Δημοτική Αρχή του κ.Μπέγκα όχι μόνο δεν ασχολήθηκε, ούτε καν "άγγιξε" τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο πολλές άλλες πόλεις στη χώρα θα παρακαλούσαν να έχουν και να αναπλάσουν.

Όταν όμως το κύριο μέλημα της Δημοτικής μας Αρχής είναι πώς θα χαλάσει την πλατεία γιατί δήθεν μας χρειάζεται μια άλλη, γκρίζα αυτή τη φορά, και όχι να αναβαθμίσει τις προβληματικές υποδομές της πόλης ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και σύγχρονοι, αυτό είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα. Παρακμή…

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: "Λαϊκή" Της Κατάντιας, Δυστυχώς...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2007055180196416590
Σχόλια
item