Τι ξέρουν οι δανειστές για τις εκλογές: Δημοτικές στις 19 και 26 Μαΐου; Τι ξέρουν οι δανειστές για τις εκλογές: Δημοτικές στις 19 και 26 Μαΐου; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τι ξέρουν οι δανειστές για τις εκλογές: Δημοτικές στις 19 και 26 Μαΐου;

Τι ξέρουν οι δανειστές για τις εκλογές: Δημοτικές στις 19 και 26 Μαΐου;

Το σενάριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 19 Μαΐου πυροδοτεί μια υποσημείωση στην δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 82 της έκθεσης και στην υποσημείωση με αριθμό 35 «οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 19 και τις 26 Μαΐου (με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».

Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:

Regional and local elections to take place in two rounds on 19 and 26 May (the 2nd round taking place at the same date as the elections to the European Parliament). National elections will need to take place by October 2019.

Δείτε την επίμαχη σελίδα της έκθεσης:


eggrafo02
Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο 4555 του 2018 για τον «Κλεισθένη» και συγκεκριμένα το άρθρο 6 παράγραφος 4, όπως επισήμανε το airetos.gr, ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί «την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019», δηλαδή στις 26 Μαΐου, με τον δεύτερο γύρο όπου δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός να διεξάγεται «την επόμενη Κυριακή (σ.σ. στις 2 Ιουνίου) στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».

Δείτε το επίμαχο άρθρο του νόμου για τον «Κλεισθένη»


eggrafo01
Αν δεν πρόκειται για λάθος σε ένα τόσο επίσημο έγγραφο όπως αυτό για το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο από την Κομισιόν, τότε πρόκειται για αποκάλυψη σχεδίων προκειμένου να μην συμπέσουν οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οπότε θα έπρεπε να στηθούν συνολικά πέντε κάλπες. 

Αντίθετα εάν ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξαχθεί στις 19 Μαΐου θα στηθούν λιγότερες κάλπες και άρα θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα από μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει πενταπλές κάλπες.

ΝΔ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, κάνει λόγο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση «σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να περιορίσει την ήττα της».

Η Πειραιώς επισημαίνει, μάλιστα, τρια παραδείγματα για να θεμελιώσει την καταγγελία της:

1. Το Μαξίμου αποφεύγει ακόμη και σήμερα να καθορίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς αποφεύγει να ξεκαθαρίσει επισήμως: α) αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, β) ποιο θα είναι τελικά το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

2. Παρά τη δέσμευσή της ότι θα δώσει τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον κωλυσιεργεί, αλλά υπονομεύει συνειδητά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, καθώς προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών. Κάτι που είναι προδήλως αντισυνταγματικό.

3. Το ανήκουστο, ωστόσο, στο οποίο προέβη το Μαξίμου είναι ότι με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μην στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά για την τελευταία κατηγορία των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι αν και «όλα τα κράτη μέλη της E.E. υποχρεούνται, βάσει των κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους πολίτες τους που κατοικούν σε άλλα κράτη μέλη της Ένωσης τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, και μάλιστα -εφόσον το επιλέξουν- τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κράτους μέλους καταγωγής τους» η Ελλάδα «η μονδική χώρα μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών-μελών» έσπευσε με ανακοίνωση της Ελληνικής πρεσβείας στη Μεγάλη Βρετανία πριν από τρεις εβδομάδες να ανακοινώσει ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στη Βρετανία».

Στο ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς επισημαίνεται, επίσης, ότι 

- Εάν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν ανακληθεί, και μάλιστα άμεσα, τότε οι περισσότεροι από 70.000 Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο 25 Μαΐου θα είναι οι μοναδικοί ευρωπαίοι κάτοικοι της Μεγάλη Βρετανίας που θα στερηθούν τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο της χώρας καταγωγής τους. 


Όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν παρέχουν δυνατότητα ψήφου στους πολίτες τους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κατά τις εθνικές εκλογές, θα συστήσουν κανονικά εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις ευρωεκλογές. 

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε καμία άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να επικαλέστηκε το Brexit για να στερήσει τη δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους της που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες πλην της ελληνικής κυβέρνησης θα τηρήσουν πιστά την υποχρέωση τους αυτή, την οποία επιτάσσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

- Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενέχει προφανώς μια πολιτική διάσταση, καθώς προδίδει τον φόβο της να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων που έφυγαν για το εξωτερικό, ιδίως τα χρόνια της κρίσης. 


Ωστόσο ενέχει και μια πολύ σοβαρότερη καθαρά νομική διάσταση: Εάν, για οποιοδήποτε λόγο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις Ευρωεκλογές -εκδοχή που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά είναι πλέον πολύ πιθανή- τότε η στέρηση της δυνατότητας ψήφου των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στον τόπο κατοικίας τους θα είναι αναμφισβήτητα παράνομη ως αντίθετη στο δίκαιο της ΕΕ. 

Και, βεβαίως, μια τέτοιας έκτασης παράνομη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται καθόλου να θέσει εν αμφιβόλω ακόμη και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών και να οδηγήσει μέχρι και σε επανάληψή τους.

- Με απλά λόγια: η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διακινδυνεύει μέχρι και την εγκυρότητα των Ευρωεκλογών απλώς και μόνο επειδή κρίνει ότι έτσι τη συμφέρει. Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι προφανής για έναν πολύ απλό λόγο: 


Ακόμη και στην περίπτωση που τελικά το Brexit πραγματοποιηθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αυτό σε τίποτα δεν την εμποδίζει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση εκλογικών τμημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε ήδη κάνουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
epirusblog.gr
5 of 5
Τι ξέρουν οι δανειστές για τις εκλογές: Δημοτικές στις 19 και 26 Μαΐου;
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3515326874022722575
Σχόλια
item