«Οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση, το διαζύγιο είναι δεδομένο»

«Οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση, το διαζύγιο είναι δεδομένο»

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου που θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Κώστας Κατσίκης θεωρεί δεδομένο το διαζύγιο του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της υπόθεσης συντείνουν στο σημείο του διαζυγίου. Άλλωστε η απόσυρση της εμπιστοσύνης μας στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά» είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον Ant1 και πρόσθεσε. «Εμείς φεύγουμε».

Παρατήρησε ότι ενδεχομένως να υπάρξει εμπλοκή, καθώς ο Ζάεφ μπορεί να έχει πρόβλημα στο να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

«Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» είπε και πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που έχει μπει ανάμεσά μας είναι το ονοματολογικό των Σκοπίων».
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.




Τι θα ειπωθεί στο κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Καμμένου

Στα ύψη είναι το πολιτικό θερμόμετρο αφού σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου το οποίο και θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ενώ η προγραμματισμένη για την Τετάρτη τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Άμυνας στο Star αναβλήθηκε για σήμερα Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του, την Τετάρτη, στο κεντρικό δελτίο του Open άνοιξε τα χαρτιά του για τις εξελίξεις και ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο. 

Έτσι στη απογευματινή συνάντηση θα ζητήσει από τον Πάνο Καμμένο να  μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί η στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Άμυνας.

Τσίπρας: Θα ζητήσω από τον Καμμένο να στηρίξει την κυβέρνηση και να μην κάνει το χατίρι του Μητσοτάκη

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση.
Όπως είπε:
  • σχεδιάζει να φέρει την συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή εντός 10ημέρου από την ώρα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια.
  • αν ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή πριν φέρει προς κύρωση την συμφωνία των Πρεσπών.
  • αν βρεθεί χωρίς πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση ή να ψηφίσει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και προανήγγειλε ότι αυτό είναι που θα του ζητήσει στη συνάντηση που θα έχει μαζί του την σήμερα Παρασκευή.

«Πιστεύω, ότι δεν θα το κάνει (να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση) διότι δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης που μας πολέμησαν 4 χρόνια. Δεν θα στηρίξει τα σχέδια του Μητσοτάκη. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης;» ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και απάντησε: «Προφανώς. Ξέρετε εγώ, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Θα αναλάβω την ευθύνη μου και το ίδιο θα κάνουν οι ίδιοι». 

«Αν το αφήσει ανοικτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα πάρουν την ευθύνη τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω, από το τραπέζι. 

Δεν κινήθηκα ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν δεν έχει την εμπιστοσύνη του Πάνου Καμμένου, τότε πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Παραδέχθηκε ακόμα πως δε γνωρίζει αν θα έχει τις ψήφους που απαιτούνται για μια ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας: «Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο και δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει και πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους».

Τα σενάρια για την στάση του Πάνου Καμμένου

Από το ραντεβού της Παρασκευής φαίνεται πως θα εξαρτηθούν πολλά. Ακόμα και το πώς θα διαχειριστεί ένα ενδεχόμενο πολιτικό διαζύγιο από την κυβέρνηση στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος.

Ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού αναμένεται να διεκδικήσει μέσα από μια συνολική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα μία διέξοδο ώστε να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένος από αυτή την διαδικασία. 

Ο Πάνος Καμμένος δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι έχει χάσει την στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των ανθρώπων που επέλεξε για να εκπροσωπήσουν το κόμμα του στην κυβέρνηση.

Έτσι, ένα από τα σενάρια θέλει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ζητάει από τον κ. Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο, έτσι όπως ήταν και το αρχικό μορατόριουμ. 

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Καμμένο να ζητάει από τον πρωθυπουργό την απόσυρση όλων των στελεχών από το κυβερνητικό σχήμα ανεξάρτητα με το εάν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι. 

Για παράδειγμα η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στην θέση της. Το ίδιο ισχύει για τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αλλά και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην περίπτωση που η ΝΔ κατάθεση πρόταση μομφής, καθώς επίσης και στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τον Καμμένο να τονίζει ότι οι βουλευτές του θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα φώτα είναι στραμμένα και στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, όπου οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Από τους 6 βουλευτές που διαθέτει ο Πάνος Καμμένος, υπέρ της γραμμής του υπουργού Άμυνας φαίνεται να έχουν ταχθεί δύο βουλευτές: ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πρώτος επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ως γνωστός έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη είχε κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετείχε στη συνεδρίαση της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη, «γιατί δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα».

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το τι θα κάνουν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρης, εάν δηλαδή θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο ή θα συνταθούν με την κυβέρνηση.

Μένει να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις μετά την σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου.
epirusblog.gr
5 of 5
«Οι ΑΝΕΛ φεύγουν από την κυβέρνηση, το διαζύγιο είναι δεδομένο»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2631962946279158226
item