Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την επιμονή Ζάεφ με τη «Μακεδονία»

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την επιμονή Ζάεφ με τη «Μακεδονία»

Ενθουσιασμός στα Σκόπια, σκεπτικισμός στην Ελλάδα. Έτσι θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το κλίμα που επικρατεί στις δύο χώρες, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Εξάλλου, μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει η επιμονή του Ζόραν Ζάεφ να αναφέρεται στην χώρα του με το πρώην συνταγματικό της όνομα, προκαλώντας οργή στην ελληνική κοινωνία και αμηχανία στην κυβέρνηση.

«Τυπικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει ακόμα το δικαίωμα να κάνει χρήση του όρου Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 


Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ζάεφ «θα επιδείξει καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν» και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε απολύτως μεταβατική κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα, όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει και επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών». 

Με τη σειρά του χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Ντιμιτρόφ έσπευσε να υπογραμμίσει πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, μέχρι να κυρώσει η ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Παρά τις δημόσιες αυτές δηλώσεις, η ΠΓΔΜ παραμένει ενοχλητική στα αυτιά της ελληνικής κοινής γνώμης, όσο και στα αυτιά της κυβέρνησης. Λέγεται, μάλιστα, πως Αλέξης Τσίπρας και Ζόρα Ζάεφ προετοιμάζουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση. 

Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι πρώτες συνεννοήσεις, προκειμένου οι δυο πρωθυπουργοί να συναντηθούν σε κάποιο από τα επερχόμενα διεθνή φόρουμ. Μια τέτοια ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο κύριος λόγος της συνάντησης είναι να αποσαφηνιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα από αυτά είναι το ότι ο Ζόραν Ζάεφ προκλητικά χρησιμοποιεί την παλαιά συνταγματική ονομασία “Μακεδονία” αντί της νέας “Βόρεια Μακεδονία”. 


Το επιχείρημα του Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει τυπικά βάση σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, αλλά συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει ρητά ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα ετίθετο σε ισχύ πριν η Συμφωνία πάει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, απέστειλε το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους. Τελικά δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από την Βουλγαρία, όπως είχα διαφανεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στη Σόφια να μην προβάλει εμπόδιο. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι πρόσφατα η Βουλγαρία απειλούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη που θα υπογράψει το πρωτόκολλο. Μέσα σε πέντε χρόνια ή το αργότερο μέχρι το 2024, τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών θα φέρουν τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 


Κάθε αρχή και δύσκολη θα έλεγε κανείς, αλλά γεγονός παραμένει ότι τυπικά η Συμφωνία θα αργήσει να πάρει σάρκα και οστά.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα αλλάξουν τα προσωπικά έγγραφα των πολιτών, τα οποία δεν λήγουν εντός της καθορισμένης προθεσμίας. 


Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2024, οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με το νέο όνομα του κράτους, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.
epirusblog.gr
5 of 5
Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για την επιμονή Ζάεφ με τη «Μακεδονία»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2136338986340439929
item