Οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους -Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες Οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους -Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους -Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες

Οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους -Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες
Δοκιμές -και πιθανώς κατασκευή- βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές γίνονται σε στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ειδικούς που μελέτησαν δορυφορικές φωτογραφίες.
Αμερικανοί αναλυτές είπαν στο Associated Press ότι οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι το Ριάντ «τρέχει» ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα σαν κι αυτό που κατηγορεί την Τεχεράνη ότι εφαρμόζει. 
Οι δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανική εταιρεία Planet Labs Inc και ανέλυσε το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών Μίντλμπερι στο Μοντερέι αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας στρατιωτικής βάσης περίπου 230 χλμ. δυτικά του Ριάντ, με εγκαταστάσεις αρκετά μεγάλες για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε πει πέρυσι ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αν κάνει το ίδιο και το Ιράν.
Δορυφορικές φωτογραφίες της βάσης φαίνεται ότι δείχνουν εγκαταστάσεις παραγωγής και δοκιμής πυραύλων (Φωτογραφία: Planet Labs via AP) Δορυφορικές φωτογραφίες της βάσης φαίνεται ότι δείχνουν εγκαταστάσεις παραγωγής και δοκιμής πυραύλων (Φωτογραφία: Planet Labs via AP)
Εγκαταστάσεις, όπως φαίνεται, δοκιμών κινητήρων πυραύλων διακρίνονται σε ένα τμήμα της βάσης. Σύμφωνα με τον Μάικλ Έλμαν του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον, οι φωτογραφίες που κι ο ίδιος μελέτησε φαίνεται ότι δείχνουν ένα βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα εν εξελίξει. 
Αξιωματούχοι στο Ριάντ και την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασαν μέχρι στιγμής τις φωτογραφίες.
Αν επιβεβαιωθεί ότι το βασίλειο πράγματι «τρέχει» βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα, αυτό ενδέχεται να σκιάσει ακόμη περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν βαλλιστικούς πυραύλους -Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3912485385496211676
Σχόλια
item