Brexit: Πιο κοντά ένα νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία μετά το στραπάτσο της κυβέρνησης Μέι στη Βουλή

Brexit: Πιο κοντά ένα νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία μετά το στραπάτσο της κυβέρνησης Μέι στη Βουλή
Φτερά στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έδωσαν οι χθεσινές εξελίξεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Μία εβδομάδα πριν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει όπως αναμένεται τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών στήριξε την τροπολογία που κατέθεσε μέλος του Συντηρητικού κόμματος, με την οποία το κοινοβούλιο θα έχει διευρυμένες εξουσίες στη διαδικασία του Brexit εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.
Λίγες ώρες νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου απεφάνθη ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ακυρώσει το αίτημά της για έξοδο από την Ένωση ανοίγοντας το δρόμο για σχετική απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ.
Οι δύο αυτές εξελίξεις δίνουν στους βουλευτές τα όπλα να διεκδικήσουν ένα νέο δημοψήφισμα και τη νομική σαφήνεια ότι μπορούν να σταματήσουν το διαζύγιο, αν το εκλογικό σώμα αποφασίσει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Η αδύναμη θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση της Μέι, καταδείχθηκε για άλλη μια φορά μετά τις χθεσινές ήττες σε τρεις απανωτές ψηφοφορίες, περιλαμβανομένης και εκείνης που αφορούσε στο κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο, παραβιάζοντας τους κανόνες του. 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εμφανίζονται εξοργισμένα επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. 
Υπέβαλαν έτσι αίτημα ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και χθες έκριναν την κυβέρνηση ένοχη για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.
Στην αρχή της εβδομάδας οι υπέρμαχοι της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος συγκέντρωσαν σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο υπογραφές, που έστειλαν στη Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας να έχει την τελική γνώμη ο λαός για το Brexit. 
Αν και η Μέι επιμένει ότι δεν θα γίνει νέο δημοψήφισμα, βουλευτές αναζητούν τρόπους που θα επιτρέψουν στη Βουλή να επιβάλει τη θέλησή της αν απορριφθεί η συμφωνία στην ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, κάτι που δείχνει πλέον αναπόφευκτο.

epirusblog.gr
5 of 5
Brexit: Πιο κοντά ένα νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία μετά το στραπάτσο της κυβέρνησης Μέι στη Βουλή
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7768209514881156212
item