Γιάννενα: Συμφωνία αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης Γιάννενα: Συμφωνία αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Συμφωνία αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης

Γιάννενα: Συμφωνία αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης
Συνολικά 114 επιχειρήσεις συνυπέγραψαν για την αποδοχή της πρότασης και την δική τους συμμετοχή στην υποβολή της, αναφορικά με την μεγάλη στόχευση του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Όπως έγινε γνωστό και παρουσιάσαμε και στο χθεσινό φύλλο της «Ε», η πρόταση κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πρόκειται για μία πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, με αναβάθμιση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής που θα δώσει την ευκαιρία επένδυσης 1,8 εκ. ευρώ στην πόλη, χωρίς να απαιτηθεί η συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων του Δήμου, αλλά ούτε και των ιδιοκτητών καταστημάτων.
Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της παλιάς αγοράς του κέντρου, προσδίδοντας σε αυτήν μία μοναδική ταυτότητα που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και εμπορικότητά της.
Η περιοχή παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς: οδός Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ. 
Εκτός από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της πρότασης κινητοποιήθηκαν οργανώσεις πολιτών, ενώ η κατάθεση της πρότασης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Σε γραπτή του δήλωση ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης Θ. Μανταλόβας τονίζει: «Η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, αποτελεί  βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής και σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε  πρόταση για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου  στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο της πόλης. 
Η συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό «αγώνα» για να είναι βιώσιμες, δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες ώστε ο Δήμος να πρωταγωνιστεί και να είναι πάντα συμμέτοχος σε προσπάθειες που ισχυροποιούν την πόλη και τους ανθρώπους της». 
Οι ενέργειες
Οι ενέργειες που σχεδιάστηκαν στην περιοχή παρέμβασης εμπίπτουν στις παρακάτω Κατηγορίες:
1.«Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου»
2.«Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης»
3.«Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής»
4.«Προβολή και προώθηση περιοχής παρέμβασης».
Ο Δήμος Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,5 εκ € θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. 
Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ακόλουθων αναγκών: 
Στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού (κυρίως) και χονδρικού εμπορίου σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης. 
•Στην αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων.  
•Στη δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων. 
Πιο συγκεκριμένα, ή αναβάθμιση θα αφορά σε δράσεις: 
1.Αναβάθμισης των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής ταυτότητας των εμπορικών επιχειρήσεων.
2.Ανάπτυξης ασύρματου δικτύου «wifi», το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις.
3.Δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους στο πλαίσιο μιας «έξυπνης» και «δυναμικής» εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής.
4.Διοργάνωσης καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Η πρόταση σχεδιάστηκε σε απόλυτη συνέργεια με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, καλούμενη να συμπληρώσει στρατηγικά ένα σύνολο παρεμβάσεων, το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση της λίμνης με την πόλη μέσα από το πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν αστικές αναπλάσεις, ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της πόλης και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού με ταυτόχρονη η ενίσχυση της νεανικής και της καινοτόμας επιχειρηματικότητας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συμφωνία αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5864736399151796835
Σχόλια
item