Γιάννενα: Βαρύτητα και στην αισθητική αναβάθμιση Γιάννενα: Βαρύτητα και στην αισθητική αναβάθμιση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Βαρύτητα και στην αισθητική αναβάθμιση

Γιάννενα: Βαρύτητα και στην αισθητική αναβάθμιση

Ακόμη πιο φιλόδοξο, απ’ ότι αρχικά είχε παρουσιαστεί, είναι το σχέδιο αναβάθμισης της παλιάς αγοράς, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μέσω της πρότασης για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, καθώς επιδιώκει και την ομοιομορφία στις προσόψεις των καταστημάτων.

Η αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με την αποκατάσταση των προσόψεων των κτιρίων, διατηρητέων και μη, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα όραμα για τις δημοτικές αρχές, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες στην υλοποίηση του, λόγω της έλλειψης κονδυλίων, αλλά κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συμφωνία με όλους τους ιδιοκτήτες.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι στην περιοχή, που προβλέπεται να γίνει το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, μήκους 1.725,60 μ., έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους 114 επιχειρήσεις, που «δεσμεύονται» για μια τέτοια αισθητική αναβάθμιση, εφόσον η πρόταση εγκριθεί, σημαίνει ότι κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Η αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής ταυτότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, δεν είναι η μοναδική πρόκληση για την ολοκληρωμένη πρόταση, που κατέθεσαν ο δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πρόκειται για μία πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής, που θα δώσει την ευκαιρία να επενδυθούν περίπου 1,8 εκ. ευρώ, ώστε να αναδειχτεί η παλιά αγορά του κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητα της.
Τα κονδύλια για το σύνολο των δράσεων θα προέλθουν από το πρόγραμμα, χωρίς να επιβαρυνθούν ο δήμος ή οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις. 
Οι παρεμβάσεις
Όπως είναι γνωστό, η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζώη Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Πατρ. Ευαγγελίδη. Η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, ο δήμος Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα, στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών, με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής», που στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού, κυρίως, και χονδρικού εμπορίου, σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης. 
Επίσης, στόχοι είναι η αποτροπή της αστικής υποβάθμισης, η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης, μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων, και η δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.
Οι δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων, τη λειτουργία ασύρματου δικτύου (wifi), το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις, τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους ,στο πλαίσιο μιας έξυπνης και δυναμικής εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής, και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους. 
Συμπληρώνει το ΣΒΑΑ
Για την ολοκλήρωση της πρότασης, εκτός από τον δήμο και το Επιμελητήριο, κινητοποιήθηκαν και οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής, συγκέντρωσαν υπογραφές συμμετοχής και συμμετείχαν ενεργά σε συναντήσεις, που οργανώθηκαν στο πλαίσιο κατάρτισης της πρότασης. 
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται από τον δήμο Ιωαννιτών, η κατάθεση της πρότασης δε θα ήταν δυνατή χωρίς την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης, ήταν φυσικά η συγκέντρωση ικανού αριθμού συμμετεχόντων επιχειρήσεων-ωφελούμενων, ο οποίος εξασφαλίζει τη μέγιστη βαθμολογία και την απαραίτητη δυναμική.
«Η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής και σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε πρόταση για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο της πόλης. 
Η συνεργασία του δήμου με το Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό αγώνα για να είναι βιώσιμες, δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες, ώστε ο δήμος να πρωταγωνιστεί και να είναι πάντα συμμέτοχος σε προσπάθειες που ισχυροποιούν την πόλη και τους ανθρώπους της», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας.
Η πρόταση σχεδιάστηκε σε απόλυτη συνέργεια με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών, καλούμενη να συμπληρώσει στρατηγικά ένα σύνολο παρεμβάσεων, το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση της λίμνης με την πόλη, μέσα από το πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν αστικές αναπλάσεις, ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της πόλης και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού με ταυτόχρονη η ενίσχυση της νεανικής και της καινοτόμας επιχειρηματικότητας.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Βαρύτητα και στην αισθητική αναβάθμιση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4126936509837642881
Σχόλια
item