Γιάννενα: Η Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό πεζόδρομο της πόλης! Γιάννενα: Η Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό πεζόδρομο της πόλης! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό πεζόδρομο της πόλης!

Γιάννενα: Η Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό πεζόδρομο της πόλης!
Η ανάγκη αύξησης του ποσοστού χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα τονίστηκε κατά την διάρκειας της 2ης Δημόσιας Διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ιωαννιτών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα «Δημ. Χατζής», χωρίς όμως την αναμενόμενη συμμετοχή. 
Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν δυο εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες βασίζονται στην πεζοδρόμηση της οδού Αβέρωφ και θα τεθούν από την ερχόμενη Τρίτη προς διαβούλευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρίας που υποστηρίζει το Δήμο στην εκπόνηση του ΣΒΑΚ Χρυσόστομος Ριζομηλιώτης, η οδός Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε έναν εμβληματικό πεζόδρομο για την πόλη των Ιωαννίνων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει παράλληλη πεζοδρόμηση του οδικού άξονα Γιοσέφ Ελιγιά-Κουντουριώτου και της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ το δεύτερο προωθεί την πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας και της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Το πρώτο σενάριο ορίζει ως βασικό άξονα διέλευσης των οχημάτων τον άξονα Κατσάρη-Γερβασίου-Μητροπόλεως-Ανεξαρτησίας και το δεύτερο σενάριο τον οδικό άξονα Ελιγιά-Κουντουριώτου-Γαριβάλδη.
Ακόμη και στα δύο σενάρια προβλέπεται η πεζοδρόμηση του παραλιμνίου από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το θεατράκι της Σκάλας ώστε ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε τόπο περιπάτου, συνάντησης και εκδηλώσεων, αλλά και την μονοδρόμηση της Καρόλου Παπούλια με κατεύθυνση προς την Βογιάνου με παράλληλη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου.
Η σημερινή κατάσταση
Όπως εξήγησε ο κ. Ριζομηλιώτης η διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών με την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών για την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη.
Στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ αξιολογήθηκε ο υφιστάμενος σχεδιασμός και η υπάρχουσα κατάσταση του δικτύου της πόλης.
-Στα συμπεράσματα της μελέτης όπως αυτή παρουσιάστηκε είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
 Έλλειψη ενός ολοκληρωμένου δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων στην κεντρική περιοχή της πόλης, όπου και έχουν αναπτυχθεί έντονη εμπορική δραστηριότητα και χρήσεις αναψυχής.
- Το ποσοστό χρήσης της αστικής συγκοινωνίας (8% των μετακινήσεων) θεωρείται χαμηλό για το μέγεθος της πόλης. Η διαμήκης διάσχιση της πόλης από όλες σχεδόν τις λεωφορειακές γραμμές, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας διαδρομές και χαμηλή ελκυστικότητα για τους χρήστες.
- Έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αξόνων ροής ποδηλάτων που να συνδέει τις γειτονιές με το κέντρο και τα σημεία ενδιαφέροντος.
- Πέρα από τη σύνδεση με το νησί, δεν υπάρχει οργανωμένη λιμναία συγκοινωνία και πλωτή σύνδεση με Πέραμα, Λογάδες και Κατσικά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος της λίμνης
Δηλώσεις
• Ανοίγοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας σημείωσε χαρακτηριστικά: «εμπιστευόμαστε την επιστημονική γνώση και σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης με κέντρο των άνθρωπο. Δίνουμε προτεραιότητα στις μετακινήσεις με τα πόδια, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σεβόμενοι απόλυτα και τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία».
• Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, στη δική της παρέμβαση κατά την έναρξη της διαβούλευσης απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των φορέων και τους πολίτες, τόνισε τη σημασία που έχει οι όποιες αποφάσεις να είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας. 
«Είναι γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας τη χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τον κρυμμένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό του Δήμου μας και να μετατρέψουμε τα Γιάννενα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, αξιοποιώντας τα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σχεδιάζουμε τα Γιάννενα που θέλουμε και οραματιζόμαστε στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Βασιλείου.
proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Αβέρωφ μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό πεζόδρομο της πόλης!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1978396998354157633
Σχόλια
item