Πεντάγωνο: «Απαράδεκτη» μια νέα τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία

Πεντάγωνο: «Απαράδεκτη» μια νέα τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και θα θεωρηθεί «απαράδεκτη», μερικές ώρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι θα διατάξει να διεξαχθεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή εναντίον των κουρδικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», αλλά υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. 

Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη», τόνισε ο αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο Ρόμπερτσον συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προασπίσουν την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας αλλά ο αγώνας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) παραμένουν «εταίρος» στον αγώνα αυτόν.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει μέσα «στις προσεχείς ημέρες» νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την κουρδική παράταξη Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) «τρομοκρατική» οργάνωση. Η πολιτοφυλακή αυτή είναι όμως η βασική συνιστώσα της αραβοκουρδικής συμμαχίας ΣΔΔ.

Αυτή η τελευταία, με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιννγκτον, διεξάγει εδώ και μήνες επιχειρήσεις στην ανατολική Συρία για να εκδιώξει το ΙΚ από ένα από τα τελευταία του οχυρά στη συριακή επικράτεια.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP
epirusblog.gr
5 of 5
Πεντάγωνο: «Απαράδεκτη» μια νέα τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4863263053794982115
item