Γιάννενα: Προχωρά για το open mall ο Δήμος Ιωαννιτών

Γιάννενα: Προχωρά για το open mall ο Δήμος Ιωαννιτών
Την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» καθώς και την αποδοχή του Μνημονίου Συνεργασίας  μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, «η δράση στοχεύει στην  ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές  των πόλεων οι οποίες συγκεντρώνουν και μια σειρά πολιτιστικών πόρων, η ανάδειξη των οποίων θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τόνωση και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων».  

Στην πόλη μας μια τέτοια περιοχή εκτιμήθηκε ότι είναι η παλιά αγορά η οποία στo πλαίσιo του προγράμματος και σύμφωνα με τις τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Καπλάνη, Κατσαντώνη, Αγίου Νικολάου (Χατζηκώστα) και Παρ. Ευαγγελίδη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας «Η υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων θα αναζωογονήσει την  περιοχή και θα δημιουργήσει μια επιπλέον πηγή εσόδων που τόσο χρειάζεται η τοπική οικονομία. 

Η πρόταση μας για δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου αποτελεί μια κοινή προσπάθεια του Δήμου, του Επιμελητηρίου και των εμπορικών επιχειρήσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη της τον μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων για διεκδίκηση της χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όταν γίνεται με κανόνες, αρχές και με κοινό σκοπό την βελτίωση της θέσης στην οποία βρισκόμαστε μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Δήμο και τις τοπικές επιχειρήσεις, «καθώς πραγματικά ενεργοποιεί και βοηθά τις τον εμπορικό κόσμο της περιοχής να αναπτυχτεί, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί τους Δήμους προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα αναβάθμισης στην περιοχή δράσης».

«Είναι ένα πρόγραμμα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που μέσω της συνεργασίας Δήμου και Επιμελητηρίου, έχει ως στόχο να μεταλλάξει τον κεντρικό αστικό επιχειρηματικό ιστό της πόλης σε πρότυπο κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας με απώτερο σκοπό όχι μόνο το εμπορικό κέρδος, αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικής ταυτότητας της πόλης», επισήμανε ο Δήμαρχος.

Οι δράσεις
Μέσω της δράσης ενισχύεται η υλοποίηση ενός συνόλου συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων που: α) θα αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και αισθητική της περιοχής παρέμβασης και β) θα οργανώσει την οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Οι παρεμβάσεις στις δύο αυτές κατευθύνσεις αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα των εμπορικών περιοχών, γεγονός που αποτελεί και μια από τις τρέχουσες αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν:
  • Αναβάθμιση οδών (Ανεξαρτησίας)
  • Ανάπλαση πλατειών (Χατζηκώστα)
  • Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μνημείων Αύλειος χώρος κτηρίου Πυρσινέλα)
  • Αναβάθμιση οδοφωτισμού
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)
  • Συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού
  • Προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων – συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων (Στην οδό Φιλικής Εταιρίας στο κτίριο Γεωργίου Σταύρου (Θέση 1), στην οδό Ρήγα Φεραίου (Θέση 2), στην οδό Πατρ.Ευαγγελίδη στην πλατεία Χατζηκώστα (Θέση 3)
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων (π.χ. μεταλλικές, ξύλινες, ομοιόμορφη γραφή) επιγραφών
  • Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων
  • Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων
  • Ψηφιακά συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης επισκεπτών
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής (με έμφαση σε δράσεις πολιτισμού, μουσική, performance, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, οργανωμένοι περίπατοι κ.ά.)
  • Προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου (εορταστικός, κοινών προωθητικών ενεργειών)
  • Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα.
  • Άλλες δράσεις
ioannina.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρά για το open mall ο Δήμος Ιωαννιτών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2210859197416407616
item