Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας σε περίπτωση κρίσης πανικού

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας σε περίπτωση κρίσης πανικού

Η κρίση πανικού αποτελεί μια από τις πιο συχνές σύγχρονες ψυχικές παθήσεις, η οποία εκφράζεται μέσα από επεισόδια έντονου άγχους και φόβου, με έντονα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. 

Η αιτία, συχνά δεν μπορεί να διευκρινιστεί και τα συμπτώματα εμφανίζονται εντελώς απροειδοποίητα.


Αν ανήκετε σε εκείνους που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνετε ακόμα ανάλογα συμπτώματα, ακολουθήστε τους παρακάτω τρόπους γρήγορης αντιμετώπισής τους.

Συμπτώματα:

  • Αίσθημα έντονου φόβου.
  • Αίσθημα απώλειας του ελέγχου.
  • Τρόμος, ταχυκαρδία, έντονη εφίδρωση, έντονο αίσθημα δύσπνοιας-πνιγμού, αίσθημα αστάθειας ή ζάλης, φόβος επερχόμενου θανάτου.
  • Έντονη δυσφορία και δυσλειτουργικότητα.
    Τρόποι γρήγορης αντιμετώπισης και τεχνικές αυτοβοήθειας:

    Μη μετακινηθείτε
    Επειδή μια κρίση πανικού δεν είναι σίγουρο πόση ώρα μπορεί να διαρκέσει, όπως φυσικά και τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό σας, καλό θα ήταν να μείνετε σταθεροί στη θέση σας, διακόπτωντας οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνατε έως τη στιγμή εκδήλωσης της κρίσης.

    Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι.

    Κατά τη διάρκεια της κρίσης καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι που δε σας φαίνεται απειλητικό ή σας προκαλεί τρόμο. Ακόμα και ένας συγκεκριμένος ήχος μπορεί να χαρίσει την ηρεμία που αναζητάτε τη δεδομένη στιγμή. 

    Πάρτε βαθιές ανάσες.

    Όπως είπαμε, είναι σημαντικό να εστιάσετε κάπου. Επικεντρωθείτε στον ρυθμό της αναπνοής σας και πάρτε βαθιές ανάσες, μετρώντας από μέσα σας τις εισπνοές και εκπνοές.

    Κάντε θετικές σκέψεις.

    Είναι ότι πιο σημαντικό να νιώσετε ασφαλής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κρίσης. Σκεφτείτε κάτι που σας ηρεμεί και σας προκαλεί ευφορία. Απομακρύνετε όσο μπορείτε τις αρνητικές σκέψεις και κυρίως αυτό που σας προκάλεσε τον φόβο. Θα δείτε σύντομα τα συμπτώματα να υποχωρούν.

    Μην πολεμάτε.

    Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν τη στιγμή της κρίσης να την αντιμετωπίσουν και να αντισταθούν σε αυτή. Έτσι, όμως, είναι πιθανό να αυξήσετε την άσχημη αίσθηση του άγχους και του πανικού. Σκεφτείτε ότι είναι απλώς κάτι παροδικό που θα περάσει σύντομα. 

    Διατροφή και άσκηση.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαλαρώσετε και να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας. Η άσκηση και η διατροφή είναι ίσως οι πιο αποτελεσματικοί. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Βρείτε ένα σπορ που να σας «γεμίζει» και σας προκαλεί ευφορία. Μην ξεχνάτε πως όλα προέρχονται εκ των έσω!

    Η κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και αποκτήστε και πάλι μια ομαλή καθημερινότητα.
    epirusblog.gr
    5 of 5
    Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας σε περίπτωση κρίσης πανικού
    epirusblog.gr
    5 of 5
    ενδιαφέροντα 4248091592569850053
    item