Τα τρία πλάνα των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τα τρία πλάνα των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τρία διαφορετικά πλάνα μείωσης των «κόκκινων» δανείων διαθέτουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες: το πλάνο της Τράπεζας της Ελλάδος, το πλάνο του ΤΧΣ με τιτλοποιήσεις και φυσικά τους νέους στόχους των τραπεζών, οι οποίοι αποστέλλονται προς τον SSM.

Αυτή η συγκυρία είναι από μόνη της θετική, καθώς το σύστημα είναι αποφασισμένο να δώσει λύση, ωστόσο υπάρχουν μερικά σημεία προβληματισμού. 


Επειδή η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου θα έχει χαμηλούς όγκους (χθες ήταν η ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ), οι short παίκτες ενδέχεται να συνεχίσουν τις ανοικτές πωλήσεις και να δοθεί η εικόνα ότι δεν αρέσει στην αγορά το σχέδιο Στουρνάρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά πλάνα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε λειτουργία και, εφόσον εγκριθούν οι στόχοι, θα περιληφθεί στις αποτιμήσεις που θα δώσουν οι επενδυτές. 

Όμως, αν ο επόπτης δώσει έγκριση σε ένα από τα δυο πλάνα, τότε είναι προφανές ότι οι short παίκτες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. 

Εξ ου και αναμένεται να υπάρχει κλείσιμο των ανοικτών πωλήσεων το ερχόμενο διάστημα. Την ερχόμενη Δευτέρα, η πρόταση της ΤτΕ θα παρουσιαστεί στον SSM, ο οποίος θα περιμένει και την αντίδραση της κυβέρνησης.

Σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ και του αναβαλλόμενου φόρου που αναλογεί 7,5 δισ ευρώ . Σύμφωνα με πληροφορίες, του Newmoney.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος ήθελε περισσότερο αναβαλλόμενο φόρο, αλλά ο ΕSM έκανε διορθώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θέλει να προχωρήσει.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της Eurobank, εκφράστηκε:

1) προβληματισμός για την υποσημείωση της ΤτΕ ότι, θα κτυπηθεί ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 ωστόσο διευκρινίστηκε ότι αυτή η μείωση αφορά το σκληρό σενάριο το οποίο δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί.

2) Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για κρατική βοήθεια.

3) Τρίτο σημείο είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα πάρει χρόνο.

4) Οι επενδυτές ρωτούν γιατί πρέπει να γίνει εκ νέου εκτίμηση των δανείων από τρίτο εκτιμητή. Αν δηλαδή ο ανεξάρτητος εκτιμητής βγάλει διαφορετικά ποσά από τους ελεγκτές των τραπεζών τι θα συμβεί;

5) Από τις ίδιες τις τράπεζες έχει εκφραστεί προβληματισμός για τα νομικά θέματα που θα προκύψουν, δηλαδή εάν πρέπει να κάνει κάθε τράπεζα δικό της όχημα ( Spv ) και όχι κοινό διότι αν γίνουν λάθη ποιοι θα έχουν τις ευθύνες ;

Πάντως, το σχέδιο της ΤτΕ δίνει μια διέξοδο στην αγορά και η αποδοχή από τον ΕSM κάτι σημαίνει.

Σχέδιο ΤΧΣ

Το σχέδιο ΤΧΣ είναι αντιγραφή του ιταλικού μοντέλου και περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των δανείων. Δηλαδή λ.χ. για μια τιτλοποίηση δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ θα εκδίδεται ένα ομόλογο senior το οποίο θα αγοράζουν ξένοι επενδυτές. 


Το πρόβλημα με αυτό το μοντέλο είναι ότι η Ιταλία διέθετε επενδυτική βαθμίδα ενώ η Ελλάδα δεν διαθέτει. Το σχέδιο, όμως, είναι άμεσα εφαρμόσιμο και θέλει 8-9 μήνες για την υλοποίηση.

Τα πλάνα των τραπεζών

Οι τράπεζες με τα αποτελέσματα του 9μηνου δημοσιοποιούν και τους νέους στόχους της μείωσης των NPE από 88,5 δισ. σε 33 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, σύμφωνα με τους νέους στόχους οι αναλήφθηκαν απο τις τράπεζες προς τον SSM.

Ειδικότερα, χθες η Eurobank ανακοίνωσε ένα πλάνο μείωση των NPE από 15,3 δισ. ευρώ σε μόλις 5,4 δισ. ευρώ το 2021. Σε ανάλογες επιθετικές μειώσεις θα προχωρήσουν με τα αποτελέσματα του 9μηνου και οι τράπεζες Alpha Βank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.
epirusblog.gr
5 of 5
Τα τρία πλάνα των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6625569158015720601
item