Ήπειρος: Στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» οι υπηρεσίες υγείας! Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου με σοβαρότατες ελλείψεις…

Ήπειρος: Στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» οι υπηρεσίες υγείας! Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου με σοβαρότατες ελλείψεις…

Γιατροί και εργαζόμενοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής μας κρούουν τον κώδωνα προς το Υπουργείο, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων, γιατί τα προβλήματα έφτασαν στο μη παρέκει…

Έντονα προβληματίζει η σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στον πολύπαθο χώρο της Υγείας σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις συχνά να αναδεικνύουν τις σοβαρότατες ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. 
Ως γνωστόν, πριν λίγες μέρες τόσο η απερχόμενη Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα, όσο και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Γ. Φλούδας με δηλώσεις τους στον «Π.Λ.» αναφέρονταν στα καυτά προβλήματα των νοσοκομείων, αλλά και των ιδιωτών γιατρών. 
Χθες και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) έρχεται με την σειρά της να κρούσει το καμπανάκι προς το αρμόδιο Υπουργείο για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειάς μας. 
Τα δυο μεγάλα Νοσοκομεία της Ηπείρου, το ΠΓΝΙ και το «Χατζηκώστα», παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή τους, καταφέρνουν και λειτουργούν οριακά, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν ν’ αντέξουν κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα εργαστήρι για 3 Νομούς!
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου. Η Ε.Ι.Ν.Η. στην χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα στο Παθολογοανατομικό / Κυτταρολογικό Εργαστήριο, το οποίο μένει χωρίς εκπαιδευμένη παρασκευάστρια μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησής της στη Νοσηλευτική Υπηρεσία από την οποία προέρχονταν.
Η μετακίνησή της, όπως αναφέρει η Ένωση, γίνεται χωρίς ενημέρωση του Τμήματος και χωρίς καμία προηγούμενη πρόβλεψη αντικατάστασής της. 
Κι αυτό όταν το συγκεκριμένο εργαστήριο καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής από τη βόρεια Αιτωλοακαρνανία περιοχή Βόνιτσας, τη Λευκάδα και από την Άρτα, με δεδομένες τις ελλείψεις αντίστοιχων τμημάτων στα Νοσοκομεία της Ηπείρου.
 Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή των τριών νομών εργαστήριο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συγκεκριμένα πρόληψης καρκίνου μήτρας (testpar), η ΕΙΝΗ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης μεταφοράς της τεχνολόγου και μέχρι να προσληφθεί στο Νοσοκομείο νέος τεχνολόγος για το Παθολογοανατομικό εργαστήριο.
ΑΡΤΑ: Ελλείψεις στο Ακτινολογικό 
Η ΕΙΝΗ αναφέρεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και συγκεκριμένα στο πρόβλημα του Ακτινολογικού εργαστηρίου, το οποίο έχει γίνει χρόνιο και παραμένει άλυτο. 
Λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς και ένα επικουρικό, ενώ κατ΄ επανάληψη η Διευθύντρια του Ακτινολογικού με έγγραφά της προς τη Διοίκηση επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, αφού το Ακτινολογικό καλύπτει μεγάλη σειρά απαραίτητων εξετάσεων (υπέρηχοι, αξονικός, μαστογραφία, ακτινογραφίες κάθε είδους).
Υπολειτουργεί το Κ.Υ. Πάργας
Γνωστά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πολλά Κέντρα Υγείας. Η ΕΙΝΗ αναφέρεται στο Κ.Υ. Πάργας που από 26 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει, έχει μείνει με μία ανειδίκευτη συνάδελφο σε υπηρεσία υπαίθρου για τους επόμενους τρεις μήνες. 
Ο τελευταίος ειδικευμένος γιατρός του ΚΥ αποχωρεί με συνταξιοδότηση. Και προσθέτει ότι «η εμβόλιμη μετακίνηση από 20-11-18 έως 30-11-18 ειδικού γιατρού από το ΚΥ Καλεντίνης στην Πάργα δεν αποτελεί λύση. 
Το συγκεκριμένο Κ. Υ. είναι αδύνατο να λειτουργήσει εφημεριακά μόνο με έναν ανειδίκευτο μάλιστα γιατρό, ενώ και η πρωινή του λειτουργία χωρίς μόνιμο ειδικευμένο γιατρό και χωρίς διευθυντή υπεύθυνο για τις διοικητικές και Ιατρικές ανάγκες του ΚΥ είναι προφανέστατα επικίνδυνο για την ίδια τη γιατρό και για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής».
Υποστελεχωμένα τα ΤΕΠ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν και το θέμα της στελέχωσης των ΤΕΠ στα Νοσοκομεία. Όπως αναφέρουν ο Νόμος προβλέπει την ύπαρξη ικανού αριθμού ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. 
Φέρνοντας ως παράδειγμα το Γ.Ν. Λευκάδας τονίζουν την τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ειδικότερα στη Χειρουργική ειδικότητα, σημειώνοντας ότι «ο Διοικητής έφτιαξε δικό του τμήμα Επειγόντων χρησιμοποιώντας Γενικό Γιατρό! 
Ένας μοναδικός Γενικός γιατρός είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το σύνολο των προσφευγόντων στα ΤΕΠ περιστατικών και ο ρόλος του είναι να τα διακομίζει εκεί που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αυτό δεν είναι λειτουργία ΤΕΠ τον 21ο αιώνα»!
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Στο «ΚΟΚΚΙΝΟ» οι υπηρεσίες υγείας! Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου με σοβαρότατες ελλείψεις…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6340669454118548867
item