Γιάννενα: «Ταξιδιών» συνέχεια στο χρόνο και το χώρο των Ιωαννίνων με το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη μου»

Γιάννενα: «Ταξιδιών» συνέχεια στο χρόνο και το χώρο των Ιωαννίνων με το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη μου»
Με νέες ενδιαφέρουσες διαδρομές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τόπους λατρείας και μουσεία εμπλουτίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει, δεύτερη συνεχή χρονιά, στα Γιάννενα το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σπήλαιο Περάματος.
Τον περασμένο Ιούλιο, Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να «μυηθούν» στα ανεξάντλητα «μυστικά» και την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης. 
Τους επόμενους τρεις μήνες, το «ταξίδι» αναμένεται να γίνει ακόμη πιο συναρπαστικό, αφού στο πρόγραμμα προστίθενται επιπλέον προορισμοί με διευρυμένο θεματικό περιεχόμενο.
Για την εξασφάλιση μίας πιο ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με τα σπουδαιότερα αξιοθέατα και τα ιστορικά ίχνη της περιοχής, οι περιηγητικές ξεναγήσεις θα επεκταθούν, στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, τον Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων), την Εβραϊκή Συναγωγή, το Φετιχιέ Τζαμί και το νέο Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων «Χ. Νικολάου».
Από τις 2 Δεκεμβρίου, όσοι κάτοικοι των Ιωαννίνων το επιθυμούν, θα μπορούν να απολαύσουν ορισμένους κυριακάτικους περιπάτους χαλαρωτικής ψυχαγωγίας στις ομορφότερες τοποθεσίες, τα μνημεία και τα μουσεία του τόπου μας. 
Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, άγνωστες, ενδιαφέρουσες πτυχές για τη δράση προσώπων και αποφάσεων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας. 
Να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή μας. Χωρίς κουραστικές διηγήσεις ή εξαντλητικές λεπτομέρειες και ημερομηνίες. Να βιώσουν τις περιηγήσεις σαν μία μικρή εκδρομή αναψυχής.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, Νίκος Γκόλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι, υπό «μία γενική, κάπως αυθαίρετη προσέγγιση», με τις επτά νέες ψυχαγωγικές διαδρομές του δεύτερου κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων και με αυτές που έγιναν, «καλύπτεται το μεγαλύτερο φάσμα του θεματικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας», Έσπευσε, εντούτοις, να διαβεβαιώσει πως αυτό δε σημαίνει ότι ένα τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα θα σταματήσει. 
«Θα έχει και συνέχεια και, με την πλούσια οργανωτική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον, μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο. Να χαρούν το ‘‘ταξίδι’’ στην πόλη όλοι οι Γιαννιώτες, όλες οι Γιαννιώτισσες», τόνισε.
Κάνοντας μία αναδρομή στα βήματα που έγιναν και στην επιμονή με την οποία η δημοτική Αρχή προώθησε το εγχείρημα, υπενθύμισε: «Πριν ένα χρόνο, είχαμε παροτρύνει τους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισσες, όλους όσοι κατοικούν στην πόλη μας, να αποκτήσουν μία καινούργια, ευχάριστη συνήθεια. 
Να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία του Γραφείου Τουριστικής Προβολής ως μία διασκεδαστική ολιγόωρη απόδραση. Ως αφορμή να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους και να την αγαπήσουν περισσότερο.
Δεν ξέρω πόσοι μας πίστεψαν τότε. Για αυτό που είμαι σίγουρος σήμερα, είναι, ότι όσοι ανταποκρίθηκαν στην παραίνεσή μας, όσοι συμμετείχαν στο πιλοτικό -στην πρώτη φάση του- πρόγραμμα, όχι μόνο ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν οι ξεναγήσεις, αλλά ζήτησαν να πάρουν μέρος και σε άλλες. Πρότειναν να καθιερωθεί ως θεσμός.
Για εμάς, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα συλλογικής επιβράβευσης για τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Με χαρά διαπιστώνουμε πως, όταν έχεις συγκεκριμένο σχέδιο, καλή οργάνωση και διάθεση συνεργασιών, μπορείς να επιτύχεις στόχους, μικρούς ή μεγάλους, με πολλά ανταποδοτικά οφέλη.
Στην προκειμένη περίπτωση, τι βλέπουμε; Εκτός από τους ευχάριστους κυριακάτικους περιπάτους που απολαμβάνουν οι συμπατριώτες μας, ταυτοχρόνως, μετατρέπονται σε αυτό που λέμε ‘‘πρεσβευτές Τουρισμού’’. 
Δηλαδή, βοηθούν με τον τρόπο τους στην περαιτέρω τουριστική προβολή της πόλης και, με τη σειρά τους, έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες από το δήμο. 
Δρέπουν τους καρπούς της σποράς τους. Υπάρχει, δηλαδή, μία αλληλεπίδραση προσπαθειών και προσφοράς, που έχει ως κοινό σημείο αναφοράς και στόχευσης την τουριστική ανάπτυξη».
Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής ευχαρίστησε, μία ακόμη φορά, φορείς και πρόσωπα, «χωρίς τη συμβολή και τη συνεισφορά των οποίων», όπως διευκρίνισε, το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως υλοποιήθηκε.
«Ευχαριστώ», είπε, «την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και προσωπικά το σεβασμιότατο  Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και προσωπικά τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ για τη γενικότερη συνεργασία μας έως σήμερα, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, τον Φώτη Ραπακούση από το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, τους υπευθύνους του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη και του νεοσύστατου Ιστορικού Μουσείου Ιωαννίνων Χρήστου Νικολάου, το Σωματείο Λεμβούχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπο, τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά και τη διοίκηση του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων και ειδικότερα τον πρόεδρο, Νίκο Σαρακατσάνο, που συμμετέχει ενεργά από πέρυσι στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος».
Να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες το πρόγραμμα, με τον ίδιο ζήλο που το έκαναν έως τώρα, κάλεσε και ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος. «Να είστε σίγουροι ότι, ακόμα και αν νομίζουμε ότι ξέρουμε καλά τα κατατόπια των Ιωαννίνων, θα βρεθεί κάτι να μας εκπλήξει ευχάριστα», επισήμανε.
Ο Νίκος Σαρακατσάνος χαρακτήρισε «τεράστια» την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη δημοτική Αρχή «για την προβολή του τόπου μας», προσθέτοντας: «Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ορατά, καθώς τα Γιάννενα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. 
Για να αποκτήσει όμως αυτό πραγματική αξία και νόημα, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αγαπήσουμε την πόλη μας. Εμείς θα γίνουμε οι καλύτεροι ‘‘πρεσβευτές του τόπου μας’’».
Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019. 
Ενέργειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου»
Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν δυόμιση με τρεις ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από το κέντρο της πόλης, τον πύργο του Ρολογιού.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου.
Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τελευταίας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.
Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).
Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com  ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017 

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων περιλαμβάνει:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1η: Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Νησί
Η διαδρομή ξεκινά με επίσκεψη στο μαγευτικό σπήλαιο Περάματος, στο εσωτερικό του οποίου θα γίνει περιήγηση με τη συνοδεία των έμπειρων οδηγών του. Από εκεί, η περιήγηση θα συνεχιστεί στα μοναστήρια του Νησιού, με αφετηρία τη Μονή Φιλανθρωπηνών. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στα κελιά της Μονής Αγίου Παντελεήμονα…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2η: Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης
Με πρώτο σταθμό το Αρχαιολογικό Μουσείο, η διαδρομή αυτή συνιστά μια αναδρομή στην αρχαιότητα. Στα μονοπάτια της ιστορίας με οδηγό τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, ακολουθώντας τα βήματα βασιλέων και ηγεμόνων, μάντεων και ιερέων, που θα μετατρέψουν τους επισκέπτες σε «προσκυνητές» στο ιερό τέμενος του Δωδωναίου Διός στις υπώρειες του Τόμαρου…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Λιγκιάδες
Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος και, στη συνέχεια, θα γίνει μετάβαση σε έναν τόπο μνήμης, που δεσπόζει αμφιθεατρικά επάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων. Με οδηγό την ιστορία και τις μνήμες των ανθρώπων, οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στις τραγικές εκείνες ημέρες του 1943, ιχνηλατώντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της τραγωδίας…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων)-Εβραϊκή Συναγωγή-Φετιχιέ Τζαμί
Η διαδρομή αυτή, συνιστά μια αναφορά στους τόπους λατρείας των κοινοτήτων μιας πόλης που αποτελούσε κάποτε, όχι τόσο παλιά… σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Ξεκινώντας από τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η περιήγηση θα συνεχιστεί μέσα από τα στενά σοκάκια του Κάστρου στην Εβραϊκή Συναγωγή και ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο Φετιχέ Τζαμί, όπου κλείσει αυτός ο κύκλος μνήμης και αναφοράς…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η: Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Αρχαιολογικό Χώρο Καστρίτσας
Η διαδρομή μας ξεκινά από το Σπήλαιο Περάματος και θα συνεχιστεί με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Έναν χώρο, ο οποίος, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, κατοικείται από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους και ταυτίζεται με την Τέκμωνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η: Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Μουσείο Βρέλλη-Οχυρά Μπιζανίου
Κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής, θα δοθεί η ευκαιρία, αφενός για παρακολούθηση ενός μικρού και περιεκτικού μαθήματος ιστορίας και, αφετέρου, για περιήγηση σε έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη και στο χώρο των Οχυρών του Μπιζανίου…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7η: Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων «Χ. Νικολάου»-Κάστρο
Ο κύκλος των περιηγήσεων στο ιστορικό παρελθόν του τόπου κλείνει με μια επίσκεψη, αφενός στο Κάστρο των Ιωαννίνων και, αφετέρου, σε ένα νέο μουσείο που κλείνει μέσα στο αφήγημά του  τη βιωμένη εμπειρία της ακμής της πόλης… Με πρώτη στάση, το Ιστορικό Μουσείο των Ιωαννίνων του Χρήστου Νικολάου, θα γίνει ένα «ταξίδι» στο παρελθόν «της πόλης με τα χίλια εργαστήρια». Στη συνέχεια, θα γίνει περίπατος στα καλντερίμια του κάστρου, με «οδηγό» αφήγησης τις μνήμες και τα μνημεία των βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων…
vimanews.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Ταξιδιών» συνέχεια στο χρόνο και το χώρο των Ιωαννίνων με το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη μου»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7981197815192816533
item