Θεσπρωτία: Το πρώτο γνωστό νεκρομαντείο του Κάτω Κόσμου ήταν της θεσπρωτικής Εφύρας (8 φωτό) Θεσπρωτία: Το πρώτο γνωστό νεκρομαντείο του Κάτω Κόσμου ήταν της θεσπρωτικής Εφύρας (8 φωτό) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Το πρώτο γνωστό νεκρομαντείο του Κάτω Κόσμου ήταν της θεσπρωτικής Εφύρας (8 φωτό)

Θεσπρωτία: Το πρώτο γνωστό νεκρομαντείο του Κάτω Κόσμου ήταν της θεσπρωτικής Εφύρας (8 φωτό)
Το πρώτο γνωστό μαντείο της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον θεό του Κάτω Κόσμου, ήταν αυτό της Θεσπρωτική Εφύρας (βρίσκεται σε έναν λοφίσκο στο χωριό Μεσόποταμος) και ανακαλύφτηκε τη δεκαετία του ’60. 

Ήταν χτισμένο κοντά στο σημείο, που  ενώνονταν τα ποτάμια Πυριφλεγέθων, Αχέροντας και  Κωκυτός, τα οποία συμβόλιζαν τη θλίψη, τους στεναγμούς και τη στεναχώρια του θανάτου. 

Είναι γνωστό ως το νεκρομαντείο του Αχέροντα ή το νεκρομαντείο της Εφύρας από την ομώνυμη μυκηναϊκή αποικία, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. 

Σύμφωνα με τον Όμηρο, από αυτό το σημείο κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Τειρεσία και να πάρει χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Το νεκρομαντείο θεωρούταν το σημαντικότερο ιερό που είχε χτιστεί προς τιμήν του Άδη και εκεί βρισκόταν η είσοδος για το βασίλειο του Κάτω Κόσμου. 

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι νεκροί μπορούσαν να προβλέπουν το μέλλον. Όσοι ήθελαν να  επικοινωνήσουν μαζί με τις ψυχές και να πάρουν προβλέψεις για το μέλλον πήγαιναν στο νεκρομαντείο του Αχέροντα. 

Για να φτάσουν στη σκοτεινή αίθουσα και να πάρουν τον χρησμό έμεναν στις υπόγειες αίθουσες του μαντείου. Οι επισκέπτες  συναντούσαν τους ιερείς στην είσοδο, οι οποίοι τους συνόδευαν στα δωμάτια υποδοχής. 

Στην συνέχεια τους έκαναν κάποιες ερωτήσεις, ώστε να μάθουν τον σκοπό της επίσκεψής τους. Έπειτα τους μετέφεραν στα δωμάτια παραμονής, όπου προετοιμάζονταν για την επικοινωνία τους με τα πνεύματα. ... Οι επισκέπτες οδηγούνταν στα υπνοδωμάτια όπου ακολουθούσαν συγκεκριμένο διατροφολόγιο και μασούσαν κύαμο για να θολώσει το μυαλό τους. 

Στη συνέχεια με τη συνοδεία του ιερέα πήγαιναν σε ένα δωμάτιο απομόνωσης. Στο τελικό στάδιο πραγματοποιούσαν θυσίες ζώων και πήγαιναν στο ιερό για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές. Αφού έκαναν προσφορές ώστε να τις ξυπνήσουν από τη λήθη, συνομιλούσαν μαζί τους.... 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Το πρώτο γνωστό νεκρομαντείο του Κάτω Κόσμου ήταν της θεσπρωτικής Εφύρας (8 φωτό)
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5561965023482107616
Σχόλια
item