Μόνο για όσους έκλεισαν, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Μόνο για όσους έκλεισαν, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
«Όσοι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες περιμένουν πιο ευνοϊκή ρύθμιση απ' την τρέχουσα για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία θα φάνε το κεφάλι τους», προειδοποιεί ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. 
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι, παρά τα σενάρια που διακινούνται, η επικείμενη νέα ρύθμιση από το υπ. Οικονομικών θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ταμεία και την εφορία. 
«Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν είτε το νόμο Κατσέλη είτε στον Εξωδικαστικό μηχανισμό και το Κράτος πρέπει να τους προσφέρει μία λύση», πρόσθεσε.
Μιλώντας από το βήμα της διημερίδας Market Forum 2018 ο ειδικός Γραμματέας, τόνισε πως για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με οφειλές στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες λύσεις τις οποίες και πρέπει να εκμεταλλευθούν τώρα.
Προειδοποίησε μάλιστα πως φθάνει η εποχή που θα τερματιστεί η δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να δημιουργεί, να τροποποιεί και εν τέλει να προσφέρει νέες ρυθμίσεις οφειλών. «Τα ευνοϊκά πλαίσια δεν θα υπάρχουν για πάντα», είπε στους παριστάμενους επαγγελματίες. 
Αργότερα, εξηγώντας το σκεπτικό του στο newmoney.gr, ο κ. Κουρμούσης δήλωσε πως όλα αναμένεται να αλλάξουν με την επικείμενη Οδηγία 'για τη δεύτερη ευκαιρία' που αναμένεται να εκδώσει η Κομισιόν τον επόμενο Απρίλιο. 
«Με αυτή οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν και να παγιώσουν ένα συγκεκριμένο σύστημα και να σταματήσει αυτό που παρατηρείται, όχι μόνο στην Ελλάδα, να καθορίζονται κάθε χρόνο με μία υπουργική απόφαση νέες ρυθμίσεις με κριτήρια μάλιστα που αλλάζουν. 
Εν ολίγοις η Οδηγία θα ζητά από τις χώρες μέλη να καθορίσουν άπαξ τα κριτήρια και τις επιλογές των δόσεων για όσους έχουν οφειλές. Και αυτά δεν θα μπορούν να αλλάζουν». Υπενθυμίζει δε πως η διορία που δίδεται στα Κράτη ώστε να εναρμονίσουν την εθνική νομοθεσία με την Κοινοτική Οδηγία είναι ένας χρόνος. «Κάτι που σημαίνει ότι από το 2020 τέλος οι ρυθμίσεις, όπως τις ξέρουμε τώρα».
Ο εξωδικαστικός
Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης αποκάλυψε ότι από τις περίπου 54.000 εταιρείες, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, έχουν καταθέσει αίτηση 4.500, για τους οποίους και ισχύει η 10μηνη περίοδος προστασίας. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση για 820 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
«Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων η λύση που δόθηκε ήταν ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο με διαγραφή του 85% των προστίμων και 90% των προσαυξήσεων και παράλληλα επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων από 10 έως και 20 χρόνια με διαγραφή εξολογιστικών τόκων», είπε στην διημερίδα.
Ο κ. Κουρμούσης χαρακτήρισε «ικανοποιητικό, αν και μικρό τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες έχει δοθεί λύση» με δεδομένο ότι περί τις 400.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται σήμερα να είναι «κόκκινες». Κάτι που σημαίνει ότι περί το 10% αυτών «ψάχνεται» για τον εξωδικαστικό, το 1% έχει κάνει αίτηση και μόλις το 0,3% των υποθέσεων ολοκληρώθηκε.
«Η αλήθεια είναι πως δεν με νοιάζουν οι αριθμοί. Αυτό που έχει σημασία είναι πως πλέον ο κόσμος έχει μία επιπλέον λύση. Είναι δική τους επιλογή εάν θα την επιλέξουν», τόνισε.
Πάντως ο ίδιος αναγνώρισε τα μεγάλα προβλήματα, κυρίως στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που απαιτούνταν για την έναρξη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο απέδωσε στην έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ Δημοσίου, τραπεζών, Ταμείων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα η διαδικασία.
Επιτάχυνση τον τελευταίο 1,5 μήνα
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, που ενεργοποιήθηκε η νέα έκδοση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, στην οποία πλέον υπάρχουν τα 11 δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή, συμπληρώνονται αυτόματα οι πίνακες οφειλών τραπεζών και Δημοσίου και γίνεται αυτοματοποιημένα ο επιμερισμός των δόσεων, έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες.
«Μέσα σε ενάμιση μήνα περίπου έχουν ολοκληρωθεί περίπου 550 υποθέσεις, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα εφαρμογής του μέτρου είχαν ολοκληρωθεί 230», δήλωσε στο newmoney.gr.
Παράλληλα τόνισε πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια στο πλαίσιο των σεμιναρίων που πραγματοποιούν κατά τόπους τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς, όπως δικηγορικοί σύλλογοι, να ενημερωθούν και να καταρτιστούν λογιστές και δικηγόροι ώστε να επιταχυνθούν ακόμα πιο γρήγορα οι διαδικασίες. «Εμείς συμμετέχουμε σε κάθε εκδήλωση προκειμένου να παρέχουμε κάθε ενημέρωση».
epirusblog.gr
5 of 5
Μόνο για όσους έκλεισαν, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3384188248935561673
item