Θεσπρωτία: Τα Γίτανα Θεσπρωτίας στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου

Θεσπρωτία: Τα Γίτανα Θεσπρωτίας στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου

Τα Γίτανα Θεσπρωτίας είναι ενταγμένα στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, η οποία είναι πλέον έτοιμη για να την απολαύσουν οι τουρίστες-περιηγητές, που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σε έναν ποικιλόμορφο προορισμό. 

Έχει κοινό  στοιχείο 5 πανέμορφα και σημαντικά αρχαία θέατρα και ένα αναστηλωμένο ωδείο, που βρίσκονται στις παρακάτω πόλεις που άκμασαν στην αρχαιότητα: Τα Γίτανα στις όχθες του ποταμού Καλαμά, τη Δωδώνη, πασίγνωστη για το μαντείο της, τη Νικόπολη με το πρόσφατα αναστηλωμένο ωδείο της, ιδρυμένη από τον Οκταβιανό Αύγουστο, την Κασσώπη, με τα χαρακτηριστικά της «ιδανικής πολιτείας» σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, την Αμβρακία, στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης Άρτας. 

Μέσα από αυτή την Διαδρομή εμφανίζεται στον επισκέπτη η άγνωστη Ήπειρος με τις ομορφιές της: ακτογραμμές χιλιομέτρων, πανέμορφα ψηλά βουνά, λίμνες και ποτάμια, πλούσια βλάστηση, παραδοσιακά χωριά, ολοζώντανες πόλεις και μοναδικά τοπικά προϊόντα.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ
Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων κτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, και περίοδο άνθισης της Γιτάνης. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π. Χ. Φαίνεται ότι το θέατρο κτίστηκε εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο λευκός ασβεστόλιθος. 

Η ορχήστρα σχηματίζει πλήρη κύκλο που φέρει εγγεγραμμένο τετράγωνο και τέμνεται από το προσκήνιο. Το κοίλο αποτελείται από εικοσιοκτώ σειρές εδωλίων, σε δύο διαζώματα, ενώ είναι πιθανή και η ύπαρξη επιθεάτρου. 

Αποκαλύφθηκαν τέσσερις κλίμακες που διαιρούν το κοίλο σε πέντε κερκίδες, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν άλλες δύο –σήμερα μισοκατεστραμένες- στα άκρα του κοίλου. Τα εδώλια του θεάτρου είναι κατασκευασμένα από επιμελώς επεξεργασμένο ασβεστόλιθο και πολλά φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα ανθρώπων. 

Οι αναλημματικοί τοίχοι που στήριζαν το κοίλο δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Η σκηνή είναι ένα ορθογώνιο λίθινο κτίσμα με διαστάσεις 15,50 Χ 5,50 μέτρα. 

Στο εσωτερικό της αποκαλύφθηκε πεσσοστοιχία, αποτελούμενη από επτά ορθογώνιους πεσσούς, η οποία θα στήριζε την οροφή του σκηνικού οικοδομήματος. Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει ένα θυραίο άνοιγμα, από το οποίο θα έμπαιναν οι ηθοποιοί, ενώ το δάπεδό της είναι κατασκευασμένο από λατύπη και πατημένο χώμα.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τα Γίτανα Θεσπρωτίας στην Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8176805136997184269
item