Άρτα: Σε θετική τροχιά και φέτος το ελληνικό ακτινίδιο



Άρτα: Σε θετική τροχιά και φέτος το ελληνικό ακτινίδιο
Βάσιμες προσδοκίες για συνέχιση της καλής παράδοσης των τελευταίων χρόνων.
Όλα τα θεμελιώδη συνηγορούν υπέρ μιας καλής χρονιάς για το ελληνικό ακτινίδιο, σε επίπεδο τόσο τιμής παραγωγού όσο και εξαγωγικής δραστηριότητας. 
Αυτό καταγράφεται από το ρεπορτάζ της «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ», με καλά πληροφορημένους κύκλους της αγοράς και της πρωτογενούς παραγωγής να επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εξελιχθεί καλά η εμπορική σεζόν για το ακτινίδιο» και πως «είναι άστοχη η σύγκριση με την περσινή χρονιά, η οποία διαμορφώθηκε κάτω από εξαιρετικές συγκυρίες».
Τουναντίον, μάλιστα, όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΠΑΙΘΡΟ ΧΩΡΑ», ο Σπύρος Κακοσίμος, της Kakosimos Farm στην Άρτα, που τυποποιεί και εμπορεύεται ακτινίδια, ενώ διατηρεί και ιδιόκτητες καλλιέργειες 150 στρεμμάτων. «Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό ακτινίδιο έχει ανοδική πορεία και δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να πω ότι φέτος αυτό θα ανατραπεί. 
Το ελληνικό και το ιταλικό ακτινίδιο καλύπτουν τις αγορές όλο τον χειμώνα. Επιπλέον, μπορεί η Ιταλία να έχει μια αύξηση παραγωγής σε σχέση με πέρσι (σ.σ.: δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο το υπολογίζουν στο 18%), αλλά παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που είχε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε. 
Ο ίδιος αναφέρει πως ήδη κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες εμπόρων με αλυσίδες του εξωτερικού για παραδόσεις μετά τον Δεκέμβρη, όταν, όπως γίνεται συνήθως, τελειώνουν τα αποθέματα από το νότιο ημισφαίριο.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η περσινή ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το ακτινίδιο και όχι η φετινή. «Πέρσι τελείωσαν νωρίτερα η Χιλή και η Ν. Ζηλανδία απ’ ό,τι συνήθως. Φέτος, θα τελειώσουν κανονικά», είπε χαρακτηριστικά. 
Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές παραγωγού, ο ίδιος σημείωσε πως, κατά την εκτίμησή του, «θα υπάρξουν τιμές πολύ κοντά στις περσινές για πάρα πολλά κτήματα και για πολλούς παραγωγούς. 
Ενδεχομένως να είναι γενικά κατά τι χαμηλότερες από πέρσι, που ήταν μια εξαιρετική χρονιά, αλλά σίγουρα εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες από εκείνες που υπήρχαν δύο και τρία χρόνια πριν».
Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, μας είπε πως συνεχίζοντας κανονικά τις κοπές με βάση τον προγραμματισμό και υπολογίζοντας ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Νοέμβρη, ήδη από τον συνεταιρισμό έχουν αρχίσει οι πρώτες αποστολές στο εξωτερικό. «Στα μεγάλα νούμερα πιάνει τα περσινά επίπεδα. 
Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει δύσκολα, αλλά τελικά θα μπορούμε στην πορεία της εμπορίας να πούμε ότι θα κινηθούμε στον περσινό μέσο όρο». Αβάντα, μάλιστα, στα ελληνικά ακτινίδια δίνει και το γεγονός ότι η Ιταλία έχει πολλά μικρά μεγέθη, σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη.
Για χλιαρή ζήτηση από μεγάλη μερίδα των εμπόρων, που δημιουργεί υποψίες για σκοπιμότητα, με στόχο να πιέσει την τιμή παραγωγού, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, ο οποίος καλλιεργεί ακτινίδια στην Άρτα και είναι μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακτινιδίων «Πύρρος». 
«Σιγά-σιγά, οι παραγωγοί μπορούν να μαζεύουν. Ήδη στα κτήματα με νέες φυτεύσεις έχουμε περισσότερα συσσωρευμένα brix 6,5 και ακόμα και λίγο παραπάνω από 7 brix, ενώ στα παλιότερα είμαστε στο σύνολο κοντά στα 6,2 μέχρι και 6,5 brix», μας λέει για την περιοχή. 
«Οι έμποροι δείχνουν να έχουν… ταμπουρωθεί. Όλοι λένε τα ίδια πράγματα, κινούνται στην ίδια λογική. Το νότιο ημισφαίριο “φταίει”; Κάθε χρόνο από εκεί τελείωναν τα ακτινίδια τον Δεκέμβρη και τα δικά μας έμπαιναν στην αγορά μετά. Οι συμφωνίες, όμως, κλείνονταν τέτοια εποχή. Τα αποθήκευαν και τα εμπορεύονταν μετά», σημείωσε.
«Πέρσι έδωσε αβάντα στο ελληνικό ακτινίδιο το γεγονός ότι από το νότιο ημισφαίριο τέλος Οκτώβρη είχαν τελειώσει τα αποθέματα. Φέτος, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τη διαμόρφωση εκείνων των τιμών και της ζήτησης», μας είπε ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ, Δημήτρης Μανώσης. 
«Αν πέρσι είχαν κλειστεί δέκα τόνοι, για παράδειγμα, φέτος έχουν κλειστεί δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «οι τιμές είναι χαμηλές έξω, οι αλυσίδες αγοράζουν φθηνότερα, αφού υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά. Σε μεγάλη έκταση το τοπίο για την εμπορία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, εάν εξαιρεθούν κάποιες μικρές ποσότητες από τις νέες φυτεύσεις».
Μετά από δέκα ημέρες ξεκινάει ο Πυργετός
Τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου σκοπεύουν οι παραγωγοί ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού, και ιδιαίτερα του Πυργετού, να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του προϊόντος, καθώς στην παρούσα φάση δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη τα brix (6,2%). 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού αναμένεται να μαζέψει και φέτος περί τους 3.000 τόνους, ενώ συνολικά η περιοχή περίπου 10.000 τόνους. 
Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20%-30%, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Θανάση Βλάχο, «η ποιότητα παραμένει άριστη. 
Εξάλλου, το μικροκλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο βουνά του Κισσάβου και του Ολύμπου, τα οποία διασχίζει ο Πηνειός, το γόνιμο έδαφος και την υψηλή ηλιοφάνεια, εξασφαλίζουν τις τέλειες συνθήκες καλλιέργειας και διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων». Οι τιμές που βάσιμα, όπως λένε οι συνεταιριστές, προσδοκούν είναι περίπου στα περσινά επίπεδα.
Ας σημειωθεί πως αυτό το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Τεμπών και την περιφέρεια η καθιερωμένη γιορτή ακτινιδίου, στο πλαίσιο προβολής του προϊόντος, ενώ θα τονιστεί για ακόμη μία φορά η θρεπτική του αξία και η ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Στη γιορτή, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού περιμένουν από την εκπροσώπηση της πολιτείας να ακούσουν κάποιες δεσμεύσεις σε σχέση με το αίτημά τους το ακτινίδιο Πυργετού-Αιγάνης να αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα, όπως και να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύστασης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου, η οποία θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα των παραγωγών.
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Σε θετική τροχιά και φέτος το ελληνικό ακτινίδιο
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1102635080425900288
item