Γιάννενα: Ισχνό το ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου για την μίσθωση δωματίων....Δημόσιες εκκλήσεις και εγγυήσεις, μήπως και βρεθεί λύση

Γιάννενα: Ισχνό το ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου για την μίσθωση δωματίων....Δημόσιες εκκλήσεις και εγγυήσεις, μήπως και βρεθεί λύση

Περισσότερο σύνθετο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, των οποίων οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις εστίες του πανεπιστημίου και του Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Παρά το ότι οι πρυτανικές αρχές καταφέρνουν, με τη συνδρομή δήμου και περιφέρειας, να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να μισθώσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες τους να προχωρήσουν σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.

Και ο κύριος λόγος είναι πως προτιμούν να τα διαθέτουν σε τουρίστες, εξασφαλίζοντας πολλαπλάσιο κέρδος από μια μακροχρόνια μίσθωση, ενώ γενικότερα δεν υπάρχει και μεγάλη διαθεσιμότητα, κυρίως διαμερισμάτων σε οργανωμένα συγκροτήματα, τα οποία έχουν μισθωθεί για τη στέγαση προσφύγων και ανθρώπων, που εργάζονται σε ΜΚΟ στην περιοχή.

Ένας από τους λόγους είναι φυσικά και ο φόβος ορισμένων επιχειρηματιών ή ιδιοκτητών πως δε θα πάρουν στο τέλος τα χρήματα ή θα τα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να μπουν στη διαδικασία.
Αυτός είναι και ο λόγος, που η περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε χθες σε μία ανακοίνωση, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς εμφανίζεται ως εγγυητής ότι τα χρήματα για τα μισθώματα θα πληρωθούν, σπεύδοντας να διαβεβαιώσει πως είναι παρούσα για την τακτοποίηση των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Στην αρχή, βέβαια, της ανακοίνωσης, η περιφέρεια τονίζει πως το θέμα της έλλειψης φοιτητικής στέγης αφορά αποκλειστικά το πανεπιστήμιο και το υπουργείο Παιδείας, δίχως η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα επί αυτού και ως εκ τούτου, ούτε και τη δυνατότητα διάθεσης πιστώσεων για στέγαση φοιτητών. 
Παρά ταύτα, αναφέρει πως τα προηγούμενα χρόνια συνέδραμε έμπρακτα τις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε να πράξει και τη φετινή χρονιά, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του πανεπιστημίου.
Όμως, διαπιστώνει πως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις πρυτανικές αρχές, υπάρχει απροθυμία συμμετοχής ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων στη δημόσια πρόσκληση του πανεπιστημίου για προσφορά δωματίων προς ενοικίαση σε φοιτητές.
Για τον λόγο αυτό, η περιφέρεια, αντιλαμβανόμενη το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει για τους φοιτητές, την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, απευθύνει δημόσια έκκληση προς όλους όσοι έχουν διαθέσιμες κλίνες να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης, συμμετέχοντας στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του πανεπιστημίου. 
Τους διαβεβαιώνει δε ότι όπως έγινε και φέτος, έτσι και την τρέχουσα χρονιά θα είναι αρωγός στην πρυτανική αρχή, ώστε να μην υπάρξουν οικονομικές εκκρεμότητες.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ισχνό το ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου για την μίσθωση δωματίων....Δημόσιες εκκλήσεις και εγγυήσεις, μήπως και βρεθεί λύση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4944514630874536704
item