Στριμώχνουν τα πράγματα με τις συντάξεις -Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις

Στριμώχνουν τα πράγματα με τις συντάξεις -Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις
Στριμώχνουν τα πράγματα για την κυβέρνηση, αφού οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις για τις συντάξεις πριν από τον Δεκέμβριο, υποχρεώνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απευθυνθεί στη «λογική» των δανειστών, με πρώτη κρούση στον Γερμανό ομόλογο του.
Τα πράγματα είναι απλά. Φεύγοντας από την Αθήνα οι Θεσμοί πήραν στις αποσκευές τους τα στοιχεία που τους έδωσε η ελληνική πλευρά, με τα οποία επιχειρηματολογεί για το ότι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις ούτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού επηρεάζει, ούτε θέτει σε κίνδυνο το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Στον ίδιο φάκελο πήραν και τις θέσεις της κυβέρνησης για τα αντίμετρα/ελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει την επόμενη χρονιά. 
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν την ανταλλαγή στοιχείων και ότι με τηλεδιασκέψεις θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές στον υπολογισμό των υπερπλεονασμάτων και του δημοσιονομικού χώρου, έτσι ώστε να καταλήξουν για την τύχη των συντάξεων και τα χρονοδιαγράμματα των ελαφρύνσεων.
Ωστόσο, το πράγμα δείχνει να στραβώνει.
Διακαής πόθος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να κλείσει αυτή η συζήτηση πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου και δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο θέμα των συντάξεων. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι τα στοιχεία αυτά δεν κρίνονται επαρκή και πως δεν φτάνει ο χρόνος ούτε καν ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι ξένοι τεχνοκράτες να έχουν μια ασφαλή εκτίμηση για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν χτίσει συμμαχίες στα Eurogroup του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για την επιδιωκόμενη ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, τότε η κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου μετατρέπεται σε ναρκοπέδιο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα υπερπλεονάσματα των επόμενων ετών και το πώς θα μπορούσαν αυτά να αξιοποιηθούν, μια συζήτηση η οποία αφορά σχεδόν αποκλειστικά την τύχη των συντάξεων. 
Από την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών για το τετ α τετ επί γερμανικού εδάφους, δεν φαίνεται αν ο κ. Τσακαλώτος πήρε κάποια απάντηση από τον Γερμανό ομόλογό του. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Newpost καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει»…

epirusblog.gr
5 of 5
Στριμώχνουν τα πράγματα με τις συντάξεις -Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1771506367594397189
item