Άρτα: Κοιτάζουν ψηλά οι Αρτινοί…Με προσμονές για καλή χρονιά στις τιμές η συγκομιδή ακτινιδίων Άρτα: Κοιτάζουν ψηλά οι Αρτινοί…Με προσμονές για καλή χρονιά στις τιμές η συγκομιδή ακτινιδίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Κοιτάζουν ψηλά οι Αρτινοί…Με προσμονές για καλή χρονιά στις τιμές η συγκομιδή ακτινιδίων

Άρτα: Κοιτάζουν ψηλά οι Αρτινοί…Με προσμονές για καλή χρονιά στις τιμές η συγκομιδή ακτινιδίων
Πανελλαδικά στις 10 Οκτωβρίου η ποικιλία Hayward και κλώνος 8
Με υπεύθυνη δήλωση οι υπόλοιπες ποικιλίες ακτινιδίων

Με προσμονές των παραγωγών, για καλύτερη πορεία στο ακτινίδιο, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, συμπεριλαμβανομένου του κλώνου 8 Hayward, σε όλη την επικράτεια ξεκινάει στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους και η εμπορία τους (λιανική-χονδρική) στην εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
Σε επικοινωνία με εκπροσώπους παραγωγικών οργανώσεων που κινούνται στο χώρο του ακτινιδίου, μας επεσήμαναν πως φέτος η ποιότητα στα ακτινίδια της Άρτας φέτος είναι πολύ καλή, πως ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εμπόρους και εξαγωγείς και ότι οι τιμές θα κυμανθούν πάνω από τα περσινά επίπεδα.
Βέβαια, όπως μας είπε ο γνωστός παραγωγός Απόστολος Μίχας, θα μπορούσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, θα μπορούσε και πρέπει να δει το θέμα της έναρξης της συγκομιδής των ακτινιδίων της Άρτας τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα λόγω πρωιμότητας, που οφείλεται στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας «σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 72/109346/17-10-2017 ΥΑ, για τις υπόλοιπες ποικιλίες ακτινιδίων δεν θα εκδίδονται πλέον αποφάσεις έναρξης συγκομιδής από τις ΔΑΟΚ. Επομένως, οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων συγκομίζουν τα ακτινίδια χωρίς την έκδοση αποφάσεων έναρξης συγκομιδής.
Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή ακτινιδίων υποχρεούνται να καταθέτουν στην υπηρεσία μας υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής των ακτινιδίων και τη συγκομισμένη ποσότητα.
Η υπηρεσία θα διενεργεί ελέγχους κατά το στάδιο της τυποποίησης-συσκευασίας των ακτινιδίων στα τυποποιητήρια-συσκευαστήρια της περιοχής μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το προϊόν έχει αποκτήσει τουλάχιστον 6,2 Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες θα καταστρέφονται και οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α?/11-2-2014).
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου (2351351116 -119 -128).
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Κοιτάζουν ψηλά οι Αρτινοί…Με προσμονές για καλή χρονιά στις τιμές η συγκομιδή ακτινιδίων
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4751797989935256428
Σχόλια
item