Γιάννενα: Με χείρα βοηθείας από τον «ΦιλόΔημο» Γιάννενα: Με χείρα βοηθείας από τον «ΦιλόΔημο» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με χείρα βοηθείας από τον «ΦιλόΔημο»

Γιάννενα: Με χείρα βοηθείας από τον «ΦιλόΔημο»

Το κενό των έργων, που άφησε εκτός χρηματοδότησης, η έγκριση του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης σε Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη και Άμμο Μαρμάρων, έρχεται να καλύψει ο «Φιλόδημος Ι».

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ενεργοποιούνται νέες χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ για 35 νέα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και για τα πρώτα έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. 

Μεταξύ των έργων αυτών είναι το έργο της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί, το έργο αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τ.Κ. Αμφιθέας, όπου προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων, ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα. 
Σε σχέση με τα έργα μεταφοράς, προβλέπεται η κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς, οι οποίοι θα συλλέγουν τα λύματα από τους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων και θα καταλήγουν μέσω νέων αγωγών στον βιολογικό καθαρισμό. 
Τα ακάθαρτα του οικισμού της Αμφιθέας θα οδηγούνται με ανεξάρτητους αγωγούς στον νέο συμπληρωματικό γενικό αποχετευτικό αγωγό. Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται δύο αντλιοστάσια ακαθάρτων και το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 12,53 χλμ. και των καταθλιπτικών αγωγών 2,77 χλμ. 
Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 670 ιδιωτικών συνδέσεων. Τέλος, στην πρόταση της ΔΕΥΑΙ προβλέπονται και εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στον βιολογικό καθαρισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και περιβαλλοντικά βέλτιστη λειτουργία του, όπως έχουν προσδιορισθεί μετά από λεπτομερή έλεγχο της εγκατάστασης που έγινε το 2002.
Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ ήταν ύψους 5,3 εκ. ευρώ, 300.000 ευρώ δηλαδή παραπάνω απ’ ότι εγκρίθηκαν, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να μην εγκρίθηκε κάποιο από τα υποέργα. Ανακοινώσεις από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών αναμένονται σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του δημάρχου.
ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» εντάχθηκε και το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου», προϋπολογισμού 447.580,65 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), που είχε υποβληθεί από τον δήμο Ζαγορίου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης».
«Η συγκεκριμένη πρόσκληση ήταν ανταγωνιστική για τους εν δυνάμει δικαιούχους, υποβλήθηκε πλήθος προτάσεων από ΟΤΑ και ΔΕΥΑ και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη του έργου, που υπέβαλε ο δήμος Ζαγορίου (με τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας) και το οποίο θα δώσει λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης του Τσεπελόβου», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.
Την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου εξέφρασε ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση αυτής παρέμβασης το Τσεπέλοβο θα διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο, που θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πρώτο έργο του δήμου Ζαγορίου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Αναμένεται η ένταξη και των προτάσεων για προμήθεια μηχανημάτων έργου και της αναβάθμισης των παιδικών χαρών του δήμου.
Το τρίτο έργο, που εντάσσεται στην Ήπειρο, είναι αυτό των δήμων Πρέβεζας και Πάργας, με τίτλο «Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς από τις πηγές Χόχλας», προϋπολογισμού 5.671.966,56 ευρώ. 
Οι δήμαρχοι Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και Πάργας Αντώνης Νάστας κατέβαλαν από κοινού προσπάθειες να «επικαιροποιήσουν» τη μελέτη του έργου, ώστε να πετύχουν την ένταξή του. 
Σε δήλωσή του, ο κ.Μπαΐλης τονίζει ότι πρόκειται για ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα της περιοχής, το οποίο γίνεται πράξη, σημειώνοντας ότι οι δήμοι Πρέβεζας και Πάργας εργάστηκαν μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας ένα αποτέλεσμα, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, συμβάλλοντας ουσιαστικά (μαζί με το εν εξελίξει έργο του βιολογικού καθαρισμού) στην τουριστική αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο για πολλά χρόνια είχε τεθεί σε “κατάσταση αναμονής”, ενώ τώρα δρομολογείται, προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές του δικτύου ύδρευσης της παραλιακής ζώνης του δήμου Πρέβεζας. 
Η επίδραση του έργου στην τοπική κοινωνία προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύει στην εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικής ύδρευσης για όλα τα νοικοκυριά της περιοχής, καθώς και στη μείωση του κόστους για τους πολίτες και τον δήμο. 
Εξίσου ευεργετική αναμένεται να είναι η επίδραση του έργου και για την τοπική οικονομία, καθώς ενισχύονται οι παραγωγικές – αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ θα αξιοποιηθούν κυρίως τοπικές δυνάμεις για την εκτέλεσή του», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.
agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με χείρα βοηθείας από τον «ΦιλόΔημο»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4821693723195374731
Σχόλια
item