Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η σύνοδος Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η σύνοδος Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η σύνοδος Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η σύνοδος Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες

Ακυρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την σερβική αποστολή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμενόταν να βρεθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές τους μετά από δύο δεκαετίες έντασης.

Ο σέρβος διαπραγματευτής Μάρκο Τζούριτς, που ανακοίνωσε την ακύρωση, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να έχει επαφές με τον κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι λόγω πρόσφατων «απειλών και απατών» από την Πρίστινα.

«Δεν υφίστανται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για συζητήσεις σήμερα», είπε.

Δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιες απειλές αναφερόταν ο κ. Τζούριτς. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν πάντως ξεχωριστά με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπό την οποία θα γινόταν η σύνοδος.

Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Μογκερίνι παραδέχτηκε ότι «δυσκολίες παραμένουν» αν και εξέφρασε εμπιστοσύνη στους δύο προέδρους πως θα καταφέρουν να συνεχίσουν την διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών υποστηρίζεται προσεκτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένους ευρωπαίους αξιωματούχους, όμως βρίσκει αντίθετες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία.

Η απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία άρχισε το 1998-9, οδηγώντας σε πόλεμο μεταξύ του Βελιγραδίου και του NATO.

Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε μονομερώς το 2008, όμως η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την πρώην επαρχία του. Την πολιτική μη αναγνώρισης έχουν ακολουθήσει επίσης η Ρωσία και πέντε μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ελλάδα.

Η επίλυση των διαφορών αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών.
epirusblog.gr
5 of 5
Ακυρώθηκε στο παρά πέντε η σύνοδος Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 451766114751595692
Σχόλια
item