Γιάννενα: Στο «Υπερταμείο» με… απόκρυψη Γιάννενα: Στο «Υπερταμείο» με… απόκρυψη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Στο «Υπερταμείο» με… απόκρυψη

Γιάννενα: Στο «Υπερταμείο» με… απόκρυψη

Απορία στους τοπικούς φορείς και αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η μεταβίβαση χιλιάδων ακινήτων, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, αρκετά εκ των οποίων στην Ήπειρο και τον νομό Ιωαννίνων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο «υπερταμείο», που συστάθηκε με το τρίτο μνημόνιο.

Η μεταβίβαση ακινήτων του δημοσίου είχε γίνει σε πρώτη φάση και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πλέον ονομάζεται «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» και είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.


Την απόφαση εκχώρησης υπέγραψε στις 19 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για 10.119 ακίνητα, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., τα οποία προστίθενται στα 70.000 που ήδη είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση για εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, ότι «ενήργησε ερήμην των τοπικών κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα, και προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του αφηγήματός της περί τέλους του μνημονίου, με το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει επαχθείς δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια».
Η προσπάθεια να βρει κανείς ποια από τα 10.119 νέα ακίνητα, που πέρασαν στην αρμοδιότητα του «υπερταμείου», βρίσκονται στα Γιάννενα είναι μάλλον άσκοπη.
Το καθένα από τα χιλιάδες ακίνητα καταγράφεται με τον Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου (KAEK), που είναι ο αποκλειστικός για κάθε γεωτεμάχιο κωδικός αριθμός, και τον γνωρίζουν μόνο οι «ιδιοκτήτες» του, είτε ο δήμος είτε άλλοι φορείς.
Τη δημοσίευση μόνο των ΚΑΕΚ των ακινήτων στηλιτεύει το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «μια προσπάθεια να γίνει απόκρυψη των γεγονότων και να προκληθεί σύγχυση», ενώ αναφέρει ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και αρκετά ακίνητα του νομού Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
«Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της περιοχής μας να ελέγξουν με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) αν κάποιο από τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν, ανήκει στην λίστα και τότε να αντιδράσουν με συντονισμένες προσπάθειες στις οποίες θα μας βρουν αρωγούς», τονίζει η Ν.Ε. του Κινήματος.
Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα, πάντως, τα ακίνητα στον νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 46 και αυτά που αφορούν τη δημοτική ενότητα Ιωαννίνων (τον πρώην δήμο Ιωαννιτών) είναι δέκα.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Το θέμα έχει απασχολήσει και άλλους δήμους και περιφέρειες της χώρας, καθώς εμφανίζονται να έχουν εκχωρηθεί μνημεία, αρχαιολογικά μουσεία κ.λπ. 
Ωστόσο, από τον ιδρυτικό νόμου του ταμείου το 2016 υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι ισχύουν και με την πρόσφατη απόφαση, ενώ παράλληλα, όπως και παλαιότερα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα ακίνητα που έχουν ενδιαφέρον για την ΕΕΣΠ είναι αυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ο νόμος για τη μεταβίβαση όλης της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο προβλέπει ότι εξαιρούνται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η δημόσια περιουσία του «υπερταμείου» αποτελεί ενός είδους εγγύησης στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους δανειστές, οι οποίο και συμμετέχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο με δύο μέλη (ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο «Υπερταμείο» με… απόκρυψη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3947602010147922495
Σχόλια
item