Γιάννενα: Με φόντο τις μπουλντόζες η υπογραφή

Γιάννενα: Με φόντο τις μπουλντόζες η υπογραφή


Μπορεί η επίσημη, πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης για το μεγάλο έργο της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας να έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, στον χώρο του ιστορικού γεφυριού, οι πραγματικοί «πρωταγωνιστές», όμως, ξεκίνησαν ήδη να καταφθάνουν στην περιοχή.

Ο λόγος για τα συνεργεία της αναδόχου εταιρίας ΝΗΡΙΚΟΣ Α.Ε., αλλά και τα πρώτα βαριά μηχανήματα, που θα χρησιμοποιηθούν στο κύριο μέρος των εργασιών της αποκατάστασης του γεφυριού.

Παρά την καθυστέρηση που υπήρξε στην τελική έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που σηματοδοτεί ουσιαστικά πολύ λιγότερες παρεμβάσεις σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή από τα μέσα του φθινοπώρου, η έναρξη εγκατάστασης του εργοταξίου παραμένει ένα σημαντικό και αισιόδοξο γεγονός.
Εξάλλου, μιλάμε για ένα τεράστιο αλλά και πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας έργο, που έπρεπε να ξεπεράσει πάρα πολλά προβλήματα. 
Ξεκινώντας από το «σχήμα» αλλά και τις απαιτήσεις των αρχικών εργασιών, αυτό που κατάφερε να φέρει εις πέρας η Επιστημονική Επιτροπή και η Επιτροπή Παρακολούθησης, με κυρίαρχο τον ρόλο της περιφέρειας Ηπείρου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Σμύρη, μέχρι τη σύνταξη της σύμβασης για ένα απαιτητικό, τεχνικό αλλά και μνημειακό έργο.
«Το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού αρχιτεκτονικού μνημείου έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον, μοναδικό, με ιδιαιτερότητες, δυσκολίες, πολυπλοκότητα και ένταση εργασιών, που το καθιστούν έργο ειδικού χειρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών για την προκήρυξη του διαγωνισμού, λίγους μήνες πριν.
Μπορεί, λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι να μην αξιοποιήθηκε πλήρως για την υλοποίηση των προβλεπόμενων από τη σύμβαση εργασιών της πρώτης περιόδου, αλλά ενδεχομένως και να μη χάθηκε τελείως για τον ανάδοχο, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Στην πρώτη περίοδο, αυτό το καλοκαίρι δηλαδή, προβλεπόταν να γίνει η αποκατάσταση του ανατολικού μεσόβαθρου, μαζί με το αντίστοιχο ενσωματωμένο τμήμα του κεντρικού τόξου, μέχρι τη στάθμη του ανώτερου τμήματος του δυτικού μεσόβαθρου, αποκατάσταση της ανατολικής καμάρας και ένωση με το σωζόμενο μικρό τμήμα του ανατολικού ακρόβαθρου, επισκευή και ενίσχυση των σωζόμενων τμημάτων δυτικού μεσόβαθρου, δυτικής καμάρας, δυτικού και ανατολικού ακρόβαθρου.
Στη δεύτερη περίοδο θα γίνει η αποκατάσταση του κεντρικού τόξου (μήκους 27,6 μέτρων), του καταστρώματος και των στηθαίων και οι υπόλοιπες εργασίες ολοκλήρωσης της αποκατάστασης της γέφυρας. 
Πιάνουν δουλειά
Πάντως, για μια ακόμη φορά, μετά τους εναερίτες που δούλευαν στα βάθρα του γεφυριού κατά τις εργασίες της πρώτης φάσης, το έργο δίνει εντυπωσιακές εικόνες.
Αυτή τη φορά, ο τρόπος μετακίνησης των βαριών μηχανημάτων, ενός γεωτρύπανου συγκεκριμένα, πάνω από την γέφυρα τύπου μπέλεϋ και πάλι προκάλεσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όσων επιθυμούν να δουν ξανά όρθιο το γεφύρι. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου βάρους, χρησιμοποιήθηκαν λάστιχα προκειμένου να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της γέφυρας.
Η ανάδοχος εταιρία μετέφερε τα τελευταία 24ωρα το γεωτρύπανο, ενώ είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλα μηχανήματα, είτε από τη γέφυρα μπέλεϋ, είτε από τον παράπλευρο δρόμο, προκειμένου να ενισχυθούν τα σωζόμενα τμήματα και να μπουν τα «θεμέλια» για την αποκατάσταση των υπολοίπων τμημάτων.
Ταυτόχρονα, η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, αποτυπώνοντας και τη σημασία του έργου, που από την πρώτη στιγμή συσχετίστηκε με την «ανόρθωση» της χώρας, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια, που κατέβαλλαν πολλοί φορείς και πολλοί άνθρωποι, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα.
Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στον χώρο του γεφυριού θα υπογραφεί η σύμβαση από τον ανάδοχο και από το υπουργείο Υποδομών, πιθανότατα με την παρουσία του υπουργού Χρ. Σπίρτζη και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με φόντο τις μπουλντόζες η υπογραφή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3489127602410038941
item