Γιάννενα: ΔΕΥΑΙ - 50 εκ. ευρώ για τη «θωράκιση» της Παμβώτιδας Γιάννενα: ΔΕΥΑΙ - 50 εκ. ευρώ για τη «θωράκιση» της Παμβώτιδας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΔΕΥΑΙ - 50 εκ. ευρώ για τη «θωράκιση» της Παμβώτιδας

Γιάννενα: ΔΕΥΑΙ - 50 εκ. ευρώ για τη «θωράκιση» της Παμβώτιδας
Η παρούσα Δημοτική Αρχή μέσω μιας συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας δημιούργησε ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, για την προστασία της λίμνης – Νέα πρόταση προς χρηματοδότηση, ύψους 8,5 εκ. ευρώ για συνδέσεις σε Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο.
Απτά αποτελέσματα για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, υλοποιεί η παρούσα Δημοτική Αρχή, που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να παρουσιάσει σημαντική έργο προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προσπάθειας, η ΔΕΥΑΙ κατάφερε να εντάξει μέσω του προγράμματος «Φιλοδήμος» το έργο με τίτλο «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας».
Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο όχι μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ, αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο και ειδικά για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο γίνεται πραγματικότητα μετά την ένταξη του στο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, δήλωσε χθες: «Πριν μερικές μέρες με δηλώσεις μου τόνισα ότι για τη σημερινή Δημοτική Αρχή η λίμνη και η προστασία της αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. 
Μίλησα ακόμη και για μια συνολική περιβαλλοντική ευαισθησία που μας διακατέχει. Σήμερα διαπιστώνετε ότι δεν μένουμε στα λόγια και στις ευχές. 
Αντίθετα, έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σοβαρό σχέδιο με παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και γενικότερα του περιβάλλοντος περιμετρικά της λίμνης και σε όλο το λεκανοπέδιο».
Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε και τα εξής: «Δράσεις και έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας με κορωνίδα φυσικά το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού και καινούργια δίκτυα αποχέτευσης. 
Με σωστό προγραμματισμό και με βάση τον σχεδιασμό μας κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες των Ιωαννίνων για ποιοτικά έργα ουσίας που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά όλων μας και προστατεύουν το περιβάλλον».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ευχαρίστησε το νέο υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και από το νέο του θεσμικό ρόλο, καθώς και όλους τους συνεργάτες, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, που εργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, από τη μεριά του μίλησε για ένα αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας που δημιουργεί, μαζί και με άλλα έργα της ΔΕΥΑΙ, ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει για την περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια.
«Μιλάμε για τη σταδιακή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, την χρηματοδότηση έργων στη βάση ώριμων μελετών κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πιο σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει πότε από Δημοτική Αρχή για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας για να καταλήξει ανακοινώνοντας την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ για συνδέσεις στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.
Μεθοδική δουλειά
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, υπογράμμισε την μεθοδική δουλειά που γίνεται από την Επιχείρηση στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση δίνοντας λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι του έργου.
Όπως εξήγησε, η παρέμβαση αφορά στην κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τ.Κ. Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών.
Στους παραπάνω οικισμούς, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.
Ο πληθυσμός σχεδιασμού για το παρών έργο είναι ίσος με 2.742 κάτοικους.
Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 2 αντλιοστάσια ακαθάρτων και το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 12,53 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 2,77 Km.
Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 670 ιδιωτικών συνδέσεων.
Αυτό που έχει όμως ξεχωριστή σημασία είναι το γεγονός πως το ποσό των 1,2 εκ. ευρώ από τα συνολικά 5 που εγκρίθηκαν θα κατευθυνθούν για παρεμβάσεις στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό οι οποίες προβλεπόταν να επιβαρύνουν την ίδια τη ΔΕΥΑΙ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της.
Οι επεμβάσεις
Οι απαιτούμενες επεμβάσεις έχουν προσδιορισθεί μετά από λεπτομερή έλεγχό της εγκατάστασης που έγινε το 2002, (ο οποίος επικαιροποιήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας ) και περιλαμβάνει:
- Επεμβάσεις επί της υφιστάμενης μονάδας εξάμμωσης
- Επεμβάσεις επί της μονάδας αναερόβιας χώνευσης
- Επεμβάσεις επί των αεροφυλακίων της εγκατάστασης
- Επεμβάσεις επί του δικτύου πυρόσβεσης – πυρανίχνευσης
- Εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας της εγκατάστασης
- Αντικεραυνική προστασία
- Έργα βελτίωσης - αναβάθμισής υφιστάμενου εξοπλισμού.
Με δηλώσεις τους τέλους οι πρόεδροι της Τ.Κ. Αμφιθέας, Γιάννης Θάνος, και της Δ.Ε. Μαρμάρων, Κώστας Οικονόμου, χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το έργο για τις περιοχές τους, ένα έργο που όπως είπαν περίμεναν για πολλά χρόνια φτάνοντας στο σημείο να μην ελπίζουν πια για την υλοποίησή του, κάτι που όμως έκανε πράξη η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Νέο έργο
Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια των δηλώσεων για την χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΥΑΙ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι χθες υπέγραψε και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 19.5 εκ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων που αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ.
Μάλιστα η προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές και θα προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος.
«Η Δημοτική Αρχή βαδίζει με μια μεγάλη δυναμική, υλοποιεί από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που έχει δει ο Δήμος Ιωαννιτών και δε σταματά. 
Αντίθετα συνεχίζει στην κατεύθυνση που χάραξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου και που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ποιοτικού έργου προς όφελος όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
anex.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΕΥΑΙ - 50 εκ. ευρώ για τη «θωράκιση» της Παμβώτιδας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2558946946755014578
Σχόλια
item