Αρχαιοκάπηλος ετοιμαζόταν να πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης και άλλα αντικείμενα για 350.000 ευρώ

Αρχαιοκάπηλος ετοιμαζόταν να πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης και άλλα αντικείμενα για 350.000 ευρώ
Αγαλμα της θεάς Αφροδίτης και άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας είχε στην κατοχή του 46χρονος στο Λουτράκι.
Τα αρχαία αντικείμενα διασώθηκαν από τα χέρια αρχαιοκάπηλων από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν το πρωί της Τρίτη τον 46χρονο, ο οποίος είχε τα αρχαία κρυμμένα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και ετοιμαζόταν να τα πουλήσει για 350.000 ευρώ. 
Ανάμεσα σε αυτά βρισκόταν και μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από οκτώ συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών.
Μετά από έρευνα βρέθηκαν στο χώρο αποσκευών και κατασχέθηκαν:
  • Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας με διάμετρο 17 εκατοστά και ύψος 2 εκατοστά, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.
  • Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Επίσης κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα  usb stick , -900- ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους αυτού και αναγνωρίσθηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.
Μαζί με τον 46χρονο συνελήφθησαν δύο συνεργοί του. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. 
Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

epirusblog.gr
5 of 5
Αρχαιοκάπηλος ετοιμαζόταν να πουλήσει άγαλμα της Αφροδίτης και άλλα αντικείμενα για 350.000 ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2503955527849941263
item