Άρτα: ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΟ 1930 ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Άρτα: ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΟ 1930 ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΟ 1930 ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝΆρτα: ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΟ 1930 ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Φυσικά όλοι ξέρουμε την προτομή του Κώστα Κρυστάλλη που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τα ΚΤΕΛ στη νότια είσοδο της Άρτας...

Είναι από μάρμαρο και κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο. Τα χρήματα για την ανέγερση της προτομής συγκεντρώθηκαν με την πρωτοβουλία μαθητών, οι οποίοι θεώρησαν καθήκον τους και συνάμα πολιτιστικό γεγονός να τιμήσουν τον ποιητή στην πόλη που άφησε την τελευταία του πνοή και που βρίσκεται ο τάφος του στο νεκροταφείο της.

Ο Κρυστάλλης πέθανε σε ηλικία 26 χρονών. Θεωρούμε ότι η προτομή τον αδικεί, γιατί δεν καταφέρει να αποδώσει το νεαρό της ηλικίας του. 

Ωστόσο, βρίσκουμε έξυπνη την ενσωμάτωση του σταυραετού στο κορμί του ποιητή, μια που το πουλί αυτό αναφέρεται στο πιο γνωστό του ποίημα και συμβολίζει τον πόθο του να ξαναβρεθεί ελεύθερος στα βουνά. 

Υπάρχει επίσης ανάγλυφη σύνθεση με λύρα, γκλίτσα, φλογέρα αυλό και ανοικτό βιβλίο που γράφει «τα τραγούδια του χωριού και της στάνης 1894».

Picture
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1930 ενώ η αρχική της θέση ήταν στην ίδια πλευρά της περιφερειακής οδού κοντά στο ναό των Αγίων Θεοδώρων. 

Δίπλα λειτούργησε το εξοχικό κέντρο Κρυστάλλης που γνώρισε δόξες με τραπέζια απέναντι στην όχθη του Αράχθου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μέχρι τις αρχές του 60, οπότε γκρεμίστηκε για τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού.

Όταν η προτομή μεταφέρθηκε με διαφορετικό βάθρο στην σημερινή της θέση, εκεί που βρίσκονταν παλιότερα κατασκευάστηκε από τσιμέντο ένα κτήριο αμφιβόλου αισθητικής, αναψυκτήριο και εστιατόριο, που γρήγορα παρήκμασε και γκρεμίστηκε για να περάσει από κει ο δρόμος που ενώνει τις οδούς Τζουμέρκων και Βασιλέως Κωνσταντίνου με την περιφερειακή.

Ζηνοβία Μήτση
taneatismikrospilias24.weebly.com
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΑΝΕΓΕΡΘΗ ΤΟ 1930 ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6622954790968512031
Σχόλια
item