Γιάννενα: Δε θα δίνουν γυαλιά με voucher Γιάννενα: Δε θα δίνουν γυαλιά με voucher | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δε θα δίνουν γυαλιά με voucher

Γιάννενα: Δε θα δίνουν γυαλιά με voucher

Στην αντίθεσή τους στον νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως, μέσω voucher από τον ΕΟΠΠΥ, εμμένουν οι οπτικοί- οπτομέτρες του και των Ιωαννίνων, αντιδρώντας στα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Η απόφασή τους να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως, έχει να κάνει κυρίως με το ότι ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2011, αλλά και με το ότι υπάρχει μια δικαιολογημένη δυσπιστία για το αν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Θα δεχόμαστε “χαρτιά” αντί χρημάτων, αλλά θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους κ.λπ. Δε θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. 

Δε θα εισπράττουμε το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια, εμείς θα κόβουμε τιμολόγιο για όλο το ποσό. Δεν υπάρχει πλέον, μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα. Συνάδελφοι, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δε θα μπορούν να εισπράττουν και οι επιχειρήσεις τους καταδικάζονται σε κλείσιμο. 

Κατ’ ουσίαν δε μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, αφού είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)», είναι η επιχειρηματολογία των οπτικών-οπτομετρών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Όπως τονίζουν, επιδίωξη της κυβέρνησης με τον συγκεκριμένο νόμο είναι να τους τιμωρήσει γιατί δεν υπέγραψαν τη λεόντειο σύμβαση, που τους είχε προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, να τους βάλει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να πετύχει να μην έχουν άλλη επιλογή από την υποταγή στις επιδιώξεις της, να κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά τους χρήματα, να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία. 

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως, μέσω της πιστοποίησης (η οποία δε χρειάζεται, γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα) επιδιώκει να τους επιβάλει ετήσιο χαράτσι. «Ισχυρίζονται ότι η πιστοποίηση διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων για τον ασφαλισμένο. 

Αν ισχύει αυτό, γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει, κατά παράβαση του νόμου, να πωλούνται γυαλιά οράσεως (πρεσβυωπικά) παντού (φαρμακεία, περίπτερα, πολυκαταστήματα, καταστήματα ρούχων, internet, κλπ).

Γιατί δεν προστατεύει τα γυαλιά ηλίου, τα οποία είναι συναφές προς την όραση είδος. Γιατί επιτρέπει να πωλούνται στο διαδίκτυο οπτικά είδη χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι οπτικοί-οπτομέτρες των Ιωαννίνων αξιώνουν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, διάλογο με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις από την καταστροφή και το λουκέτο, ενώ, εωσότου γίνει αυτό, να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.

«Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την κατανόηση, τη στήριξη αλλά και την συμπαράσταση των ασφαλισμένων, καθώς και συγγνώμη για την τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν στο μέλλον, αλλά για τις επιχειρήσεις μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», αναφέρει σε δήλωσή του ο νομαρχιακός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών για τον νομό Ιωαννίνων Ματθαίος Μάνθος.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Δε θα δίνουν γυαλιά με voucher
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8077127435936256593
Σχόλια
item