Πρέβεζα: Tη μνήμη του Αγίου Χρήστου Πρεβέζης τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζα: Tη μνήμη του Αγίου Χρήστου Πρεβέζης τίμησε η Ιερά Μητρόπολη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Tη μνήμη του Αγίου Χρήστου Πρεβέζης τίμησε η Ιερά Μητρόπολη

Πρέβεζα: Tη μνήμη του Αγίου Χρήστου Πρεβέζης τίμησε η Ιερά Μητρόπολη
Tη μνήμη του δικού μας Αγίου, του Αγίου Χρήστου τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Χθες Σάββατο 4/8 στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρήστου στην οδό Μ.Μερκούρη ώρα 7.30 το απόγευμα, παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ο οποίος -προκειμένου να τιμήσει την μνήμη του εκ Πρεβέζης Αγίου-τέλεσε και την θεία λειτουργία το πρωί της Κυριακής 5/8. 
Μάλιστα, στον χθεσινό εσπερινό, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μ.Κλάπας, ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης και ο Δήμαρχος κ.Μπαίλης.

Bιογραφία
Αν και ναυτικός στο επάγγελμα, ο Άγιος Χρήστος με καταγωγή από την Πρέβεζα, καθόλου δεν αποξενώθηκε από την χριστιανοπρεπή διαγωγή του. Όταν κάποτε το πλοίο στο όποιο δούλευε έφτασε από την Κρήτη στο λιμάνι της Κω, ο Χρήστος αμέσως έτρεξε στην Εκκλησία, προσευχήθηκε, βρήκε πνευματικό και εξομολογήθηκε.

Μετά από μέρες, όταν πήγαινε για το πλοίο του, συναντήθηκε με γενίτσαρους, που άρχισαν να του βρίζουν την πίστη και το άγιο βάπτισμα. Ο Χρήστος δεν φοβήθηκε και απάντησε στους Τούρκους, ότι ο Μωάμεθ είναι ο κολασμένος αντίχριστος. 

Γεμάτοι θυμό οι γενίτσαροι, όρμησαν επάνω του και με άγρια χτυπήματα του είπαν ν' αρνηθεί την πίστη του για να σωθεί. Ο Χρήστος απάντησε απαγγέλλοντας το σύμβολο της πίστης. Τότε αυτοί, τον έβγαλαν έξω από την πόλη και τον έκαψαν ζωντανό.

Οι άπιστοι άφησαν το σώμα του άταφο για ένα μήνα. Αλλά το λείψανο του Αγίου έμεινε αναλλοίωτο και στις πρώτες νύχτες το σκέπαζε κάποιο γλυκό φως, που προερχόταν από τον ουρανό. Μάλιστα, κατά το διάστημα αυτό έκανε και πολλά θαύματα. Όλα αυτά έγιναν στις 5 Αυγούστου 1668 μ.Χ.


Με πληροφορίες από δημοτική ραδιοφωνία
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Tη μνήμη του Αγίου Χρήστου Πρεβέζης τίμησε η Ιερά Μητρόπολη
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 7708169275275145846
Σχόλια
item