Ήπειρος: Συμμετοχή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής ,ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο ευρωπαϊκό έργο RECORD

Ήπειρος: Συμμετοχή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής ,ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο ευρωπαϊκό έργο RECORD
To Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ συμμετέχει ως εταίρος στο νέο έργο διακρατικής συνεργασίας με θέμα: «Καινοτόμες στρατηγικές Έρευνας και Ανάπτυξης για την βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στις παράκτιες περιοχές RE.CO.RD». 
Ο καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018, στο Οτράντο της Ιταλίας.
Το έργο RE.CO.RD οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα-Ιταλία» και ανήκει στον «Άξονα Προτεραιότητας 2- Ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος».
 Στο έργο συμμετέχουν ο Δήμος του Οτράντο ως επικεφαλής εταίρος, το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Δήμος Λευκάδας, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και ο Δήμος Santa Cesarea Terme.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 10 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη ετησίως, ενώ πάνω από το 40% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει σε παράκτιες περιοχές και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται άμεσα από τα θαλάσσια απορρίμματα.
Ο σκοπός του έργου είναι η μείωση της ρύπανσης θαλασσών και ακτών από πλαστικά απορρίμματα. Ειδικότερα, το έργο θα επικεντρωθεί στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την ανακύκλωση πλαστικών υλικών και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος παρουσίασε τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στην περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου και στο Δήμο Λευκάδας για την καθιέρωση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και διαδικασιών για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων καθώς και το σχεδιασμό ενός καινοτόμου μοντέλου για την βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών στο οποίο θα ενσωματώνονται κοινές στρατηγικές για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων. 
Το μοντέλο αυτό θα έχει ως στόχο να μετατρέψει της περιοχές κολύμβησης σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, διασφαλίζοντας έτσι την αειφορία των παράκτιων οικοσυστημάτων.
Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του έργου που αφορούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πειραματικών εφαρμογών ταχείας προτυποποίησης για τη συλλογή και διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων καθώς και για την ανακύκλωση των πλαστικών ενώ περιλαμβάνονται και δράσεις επίδειξης που θα οργανωθούν κοντά σε παραλίες.
Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την εκπαίδευση νέων αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες πληροφορικής, ώστε να θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, και η διάχυση των πληροφοριών πάνω σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Συμμετοχή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής ,ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στο ευρωπαϊκό έργο RECORD
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4485830075735135042
item