Κυρώσεις, F-35 κι απειλές – Η κόντρα Ουάσιγκτον- Άγκυρας κλιμακώνεται Κυρώσεις, F-35 κι απειλές – Η κόντρα Ουάσιγκτον- Άγκυρας κλιμακώνεται | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κυρώσεις, F-35 κι απειλές – Η κόντρα Ουάσιγκτον- Άγκυρας κλιμακώνεται

Κυρώσεις, F-35 κι απειλές – Η κόντρα Ουάσιγκτον- Άγκυρας κλιμακώνεται
Στο ναδίρ βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους υπουργούς για την παρατεινόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, το πάγωμα στην πώληση των F-35 και τις απειλές της Άγκυρας.
«Όσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατανοεί πως με αυτές τις μεθόδους δεν δύναται  να επιτύχει την ικανοποίηση των παράνομων αιτημάτων της, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας έντονα στην επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιoσύνης  με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος άρσης του κατ' οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσοναπό το δικαστήριο. Kαι συνέχισε: «Η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα μείνει αναπάντητη».
Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ) Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)
H υπόθεση του αμερικανού πάστορα οδηγεί και πάλι σε όξυνση τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και θα δεσμευθούν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν εκεί. Επίσης θα υποστούν κυρώσεις και εταιρίες που συνδέονται με τους δύο υπουργούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στην απόφαση δηλώνοντας μέσω του Twitter ότι «το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στις ΗΠΑ είναι η FETO (δηλαδή η Οργάνωση του Γκιουλέν και ο ίδιος ο Γκιουλέν). 
Κι αυτόν δεν θα τον αφήσουμε εκεί, θα τον πάρουμε», πρόσθεσε, συνδέοντας για μια ακόμη φορά εμμέσως πλήν σαφώς το αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν με την κράτηση του πάστορα που κατηγορείται για κατασκοπεία και δράση υπέρ της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη.
Στον πάγο η πώληση των F-35
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των κυρώσεων έρχεται και η απόφαση του Κογκρέσου με την οποία επικυρώνεται η πρόταση να παγώσει η παράδοση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί και παρουσιαστεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς σε δηλώσεις της χαρακτήρισε απαράδεκτη την κράτηση του πάστορα.
Οι σχέσεις Αγκυρας-Ουάσιγκτον εξακολουθούν να δοκιμάζονται διαρκώς και με το θέμα των Κούρδων στην Συρία. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, η πρόσφατη συμφωνία για αποχώρηση της πολιτοφυλακής ΥΡG των Κούρδων της Συρίας από την πόλη Μανμπίτζ δεν βαίνει όπως θα περίμενε η Τουρκία.
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Κυρώσεις, F-35 κι απειλές – Η κόντρα Ουάσιγκτον- Άγκυρας κλιμακώνεται
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5801745904147313841
Σχόλια
item