Πρώτο τεστ για τις συντάξεις στο αυριανό Euroworking Group

Πρώτο τεστ για τις συντάξεις στο αυριανό Euroworking Group

Φουντώνουν τα σενάρια για μια φόρμουλα αναβολής της περικοπής των συντάξεων καθώς οι πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο επιβεβαιώνουν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα,  ότι κάτι τέτοιο όντως βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με δεδομένο ότι τα κράτη μέλη που ελέγχουν το Eurogroup (όπως η Γερμανία, η Αυστριά, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής που ακολουθούν) δεν μπορούν να δεχτούν την αναστολή του μέτρου, αύριο στο Euroworking Group η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να συζητηθούν οι εκδοχές της σταδιακής περικοπής ή της αναβολής του μέτρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο «προβάρει» διάφορα σενάρια όπως η περικοπή των συντάξεων σε 3 ή 4 δόσεις αντί για μια δόση, μια κι έξω, από 1/1/2019.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης των περικοπών -με ισόποση ενίσχυση αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών- συνεχίζει να βρίσκει αντίθετα πολλά μέλη του Συμβουλίου και είναι απίθανο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.Η μεταρρύθμιση συνεχίζει να θεωρείται διαρθρωτική τόσο από τους πιστωτές και εταίρους της χώρας, όσο και από το ΔΝΤ.

Επίσης, στο αυριανό EWG αναμένεται να συζητηθεί και επισήμως η διαδικασία μέσω της οποίας θα προχωρά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή τους αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Το μοντέλο θα είναι περισσότερο κοντά σε αυτό της επιτήρησης χωρών που εξήλθαν από προγράμματα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Θα περιλαμβάνει ανά τρίμηνο μία έκθεση των θεσμών η οποία και θα εγκρίνεται από το Eurogroup ενώ οι πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά θα περνούν από το Συμβούλιο των Υπουργών.

H αξιολόγηση θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου με την παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα. Θα είναι παρόν και το ΔΝΤ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν όλα τα ανοιχτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναβληθείσα μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στις 16 Οκτωβρίου θα τεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τον Νοέμβριο έχοντας στα χέρια της τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου 10μήνου του έτους η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει μια απόφαση του Eurogroup για την αναβολή ή τμηματική εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.

Πηγή: newmoney.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτο τεστ για τις συντάξεις στο αυριανό Euroworking Group
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4006627640627985403
item